12 Şubat 2015 Perşembe

Nasır Tedavisi


Nasır aslında bir çeşit cildin kendini savunmasıdır
hassas bir duruma uğrayan cilt savunma olarak kendini sertleştirir ve hasara karşı kendini korur.Cildimiz basınç ve dolayısıyla bir sürtünmeye maruz kalırsa hızla ölü deri üreterek o bölgeyi savunmaya alır. Yani derimizin koruma amaçlı yaptığı bir hareket nasırın başlangıcıdır. Eğer bu aşamada basınç ve sürtünme devam ederse derimiz o bölgede nasır adı verilen cilt hastalığını oluşturur. İngilizce "callus" adı verilen nasıra tıp dilinde "keratoma" adı verilir. Daha çok ayak parmaklarında görülen "corn" denen hastalıkla sık sık karıştırılan nasır, eğer corn varsa ortası delikli ve oldukça acı veren bir tür hastalıktır.

Nasır


Nasır en çok ellerde görülmesine rağmen ellerde oluşan nasırlar yaşam koşullarını çok etkilemediği için genellikle insanlar ayak nasırlarını sorun ederler. Çünkü ayaklarda nasırlar parmak arasında çıkar ve tedavisi de sıkıntılıdır.

Nasırın tanımını yaptık peki bu nasır olan deri nasıl insanların canını yakıyor diye düşünebilirsiniz. Bunun temel sebebi ölü deri ve keratin tabakasının altında oluşan iltihaptır. Nasırların altındaki iltihaplı tabaka bir süre sonra oldukça can yakıcı bir hal alır. Çünkü ayağımızda çok fazla sinir ucu vardır ve nasırın altındaki iltihaplı tabaka bu sinir uçlarına basınç yapar ve bu da nasır acısı ismi verilen dayanılmaz acıya sebep olur.