10 Aralık 2017 Pazar

Akciğer Kanseri Nedenleri

Siz değerli okurlar için akciğer kanseri belirtileri nelerdir konusunda bir araştırma gerçekleştirdim.Akciğer kanseri nedir , belirtileri nelerdir , nasıl teşhis edilir gibi sorularla makalemi destekledim. Günümüzde akciğer kanseri sık karşılaşılan bir kanser türü olarak karşımızda durmaktadır. Akciğer kanseri hakkında belirtileri yazımın sonuna doğru okuyabilirsiniz. İyi okumalar.

Akciğer Kanseri 



Akciğer vücudumuzun oksijen gereksinimini karşılayan organımızdır. Her organ gibi akciğerimiz de birçok hücreden meydana gelmektedir. Bu hücreler akciğerin normal olarak görevini yapabilmesi için ihtiyaç doğrultusunda bölünerek çoğalırlar. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşmasına yol açmaktadır ve ölümcül bir hastalıktır. Burada meydana gelen kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak oranlara yayılarak (karaciğer, kemik,beyin vb. gibi) hasara neden olurlar. Bu yayılmaya metastaz adı verilmektedir.


Akciğer Kanseri Belirtileri ve Teşhisi




Akciğer kanseri belirtileri standart değildir. Bünyesel sıkıntılar yaratmaktadır ; iştahsızlık, zayıflama, halsizlik, ateş gibi, sinirsel sıkıntılar baş gösterir; terleme, duyu bozukluğu, denge bozukluğu, kas zayıflaması bu belirtiler arasındadır. Ayrıca deride ; skleroderma, tylosiş. dermatomyozit, acantosis nigricans); kemikte (patolojik kırıklar, tambur çomağı parmağı gibi durumlar gözükmekle beraber damarlarda ;flebitler, yaygın çürükler, endokardit oluşmasına neden olmaktadır. Diğer yandan her kanser hastalığında olduğu gibi hormonal sıkıntılar da meydana gelir ;kalsiyum fazlalığı, gynecomasti, idrar azalması gibi durumlar baş göstermektedir. Eğer akciğer kanseri riskinden şüpheniz varsa aşağıdaki belirtiler de baş göstermektedir ; 



  • Öksürük yüzde 70 
  • Tükürükte kan yüzde 40 
  • Nefes darlığı yüzde 40 
  • Göğüs ağrıları yüzde 35 
  • Ses kalınlaşma veya çatallaşması yüzde 5 
  • Boyunda şiş - ödem yüzde 5 İlerlemiş Durumlarda İse 
  • Kemik ağrısı yüzde 20 
  • Lenf düğümü büyümeleri yüzde 20 
  • Karaciğer büyümesi yüzde 20 
  • Merkez sinir sistemi ve beyin belirtileri yüzde 5-10 


Bu belirtiler genel belirtiler arasında olmakla birlikte herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için kesinlikle doktora gitmelisiniz.Bu durumda akla gelebilecek her türlü değişiklik kanserin belirtisi olabilir. Fakat kronik bir belirti de olabilmektedir kaygılanmadan önce doktordan bilgi alınması da fayda vardır. Erken teşhis kanser ile mücadele de önemlidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder