10 Aralık 2017 Pazar

C Vitamini Yararları

C vitamini  yararları hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere insan sağlığına oldukça faydalı olan C vitanmini hakkında bilgiler vereceğiz. C vitamini kaynaklarına da değineceğimiz yazımızın sizlere yararlı olmasını umuyoruz. 

C Vitamini

Kimyasal formülü (C6H8O6) olan L-ascorbic acid, 100 gram suda 33 gr çözünebilir. Suda fazla bekletildiği zaman bozulma yapan ascorbic acid suda çözündükten hemen sonra tüketilmesi gereken bir vitamindir. Sağlıklı bir gelişim, diş, kemik ve deri sağlığı için oldukça önemli olan c vitamini olarak da adlandırılan L-askorbik asit, demirin emilmesi, kolajen sentezi, kan damarlarının yapısal gücünün sürdürülmesi, adrenal bezlerin hormon sentezi ve salgılaması gibi metabolik fonksiyonlarda görev alan karbonhidrat benzeri bir kimyasal maddedir.

C Vitamini Faydaları 

Vitamin c vücudunuz ve cilt sağlığı için gerekli bir vitamindir. Yaşlılık, güneşe maruz kalma, sigara içme gibi durumlarda ciltteki C vitamininde azalma görülür. Cildin gençliğini ve esnekliğini sağlayan kolajenin yapımında C vitaminin rolü büyüktür. Kolajen yapısının zayıflaması kolajende kırılmalara ve buna bağlı olarak kırışıkların oluşmasına sebep olur.

C vitamini ayrıca kanser hastalıklarını engeller ve kansere neden olan nitrosaminlerin oluşmasına karşı koymada yardımcı olur. Ameliyat sonrası yara iyileşmelerine karşı etkilidir. Doğal bir laksadif olarak işlev görür.Yaraları, yanıkları ve kanayan diş etlerini iyileştirir. Damarlardaki kan pıhtılaşmasını engeller ve kanın yapısını korur. Birçok viral ve bakteriyel enfeksiyonun önlenmesine ve genellikle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine antitoksidan etkisi ile yardımcı olmaktadır. İdrar sitemi enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini büyük ölçüde artırır.

C vitamini insan dokularının gelişiminde oldukça hayati vitaminlerden birisidir. Vücut dokusuna sağlamlığını veren kolajenin üretiminden alyuvarların işlemesine kadar çok sayıda görevi vardır. Vücudumuzdaki demir (fe) dengelenmesinde önemli bir rol oynar. Kolajen üretimini sağlayan bu vitaminin normal bireylerde günlük 60 mg, hamile kadınlarda 75 mg, sigara içenlerde ise 100 mg alınması gerekmektedir. Vücutta antioksidan etkisi vardır. C vitamini yüksek miktarda oksijen tutulmasını sağlar ve toksiklerin etkisini azaltarak vücudu korumaya alır. Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanılır. Yağların ve yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkteki sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılır.

C Vitamini Ne İşe Yaramaktadır ?




Limon ve portakalla özdeşleştirilir ancak limon ve portakal yerine kuşburnu, kırmızı biber, maydonoz ve kivi de daha çok bulunan c vitamini kullanımı grip ve soğuk algınlığına karşı iyi gelmektedir. C vitamini cilt ve saç bakımında oldukça sık kullanılır. Cilt bakımında c vitamini kullanımı genellikle cilt lekeleri, kırışıklıklar, anti oksidan, yaşlanma karşıtı, cilt aydınlatma ve egzama ile sedef hastalığına karşı oldukça yaygındır. Saç bakımında c vitamini kullanımı yaygın yapılmaktadır, saç rengi açma saç boyası akıtmada, kıl köklerini beslemede ve tırnak bakımlarında c vitamini oldukça sık kullanılan bir vitaminidir. 


C Vitamini Bulunan Kaynaklar




Askorbik asit bütün canlı dokularda bulunur. Doğada çok yaygın şekilde bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını taze meyve ve sebzeler ve çiğ et oluşturur. Meyveler arasında en çok askorbik asit içerenler; limon, portakal, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve frenk üzümüdür. Elma, armut ve erik ise bunlara göre daha az miktarda askorbik asit içerir. Bu meyvelerden özellikle sitrus meyveleri (limon, portakal, greyfurt), kivi ve domatesin dış kısımları (kabuk) askorbik asit bakımından zengindir. Sebzeler, özellikle kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, tere, maydanoz ve yer elması askorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır.


C vitamini ile ilgili daha falza bilgi için C vitamini Askorbik Asit yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı beğenmeyi ve sosyal medyada başkalarınında yararlanması için paylaşmayı unutmayınız. İyi okumalar dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder