10 Aralık 2017 Pazar

Brokoli İçerdiği Vitaminler

Siz değerli okurlar için brokolinin içerdiği vitaminler hakkında bir yazı oluşturdum.Yazımı brokoli nedir, faydaları nelerdir , barındırdığı besin değeri nedir gibi sorularla makalemi destekledim.İyi okumalar dilerim.

Brokoli Nedir 



Brokoli bitkisi, lahana, karnabahar, alabaş, brüksel lahanası ve şalgamla aynı familya da, kalın ve etli çiçek sapları da yenilebilen bir sebze türüdür. Brokoli, şekil itibariyle karnabahara oldukça benzetilmekle birlikte isim olarak karıştırıldığı da olmaktadır. Aralarındaki tek fark çiçeklerinin karnabaharda beyaz olmasına karşın, brokolide griye ya da maviye çalan yeşil renktir. Brokolinin kalın çiçek sapları karnabahara göre yenilebilir özelliğine sahiptir. Brokoli, çok sayıda dalı olmakta ve çiçekleri bu dalların ucunda açmaktadır. Brokolinin başları açıkta ve korunmasız olarak gelişim gösterir. 

Brokolinin Faydaları Nelerdir ?

Bol vitamin deposu olan, kalorisi düşük ve üstelik lifli bir sebze olarak tanımlanabilir brokoli, sofralarda baş tacı edilmeye layık bir sebze.Dengeli beslenme için gereksinim duyduğumuz düşük kalori ve yüksek lif değerine de tam uymaktadır. Uzmanların araştırmalarına göre bir brokoli, insanın bir günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 220’sini,A vitamini gereksiniminin de yüzde 15’ini tek başına sağlamaktadır. brokolinin besin değerlerinin tespit edilmesi için çok sayıda araştırma yapıldığını aktararak, brokolinin faydaları anlaşıldıkça tüketiminin de arttığını söyledi.



Önemli Bilgi :  Brokoliyi tüketmeden önce, iyice temizlemek için sirkeli suda 10- 15 dakika dinlendirdikten sonra, bol su ile arındırılması önemlidir, ayrıca uzmanlar besin değerinin yitirilmemesi için brokoli bitkisinin beş dakikadan fazla olmamak üzere pişirilmesini önermektedirler, ayrıca kızartılıp tüketilen brokolinin besin değerinin yarı yarıya yitirildiğine de unutmamak gerekir. 



Brokolinin Besin Değerleri




Brokoli A vitamini,C vitamini , E vitamini ,K vitamini i , B6 vitamini i, B2 vitamini, Folat , B3 vitamini, Kalsiyum ,Demir ,Magnezyum , Fosfor i ,Potasyum, Sodyum ihtiyacının %1’ini , Çinko , Manganez , Selenyum gibi şeyler barındırır. Ve bu mineral ve vitaminler vücudunuzun sağlığı için önemli kaynaklardır. 100 gram kadar brokolide bulunan besin değerlerini size ayrıca tablo halinde vererek ne kadar içerik aldığınız konusunda da bilgilendirme yapacağız. 

Kalori (kcal)
 33
Toplam yağ
0,4 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
33 mg  
Potasyum
316 mg
Karbonhidrat
7 g         
Diyet Lifi
2,6 g     
Şeker
1,7 g     
Protein
2,8 g     
A Vitamini
623 IU 
C Vitamini         
89,2 mg
Kalsiyum            
47 mg  
Demir
0,7 mg
B6 Vitamini      
0,2 mg
Magnezyum
21 mg

Brokoli son derece yararlı bir bitkisel üründür. Doktor bitkileri olarak da bilinen brokoli mevsiminde bolca tüketilmelidir. Brokoli hem salatalarda hem de yemeklerde kullanılabilinir. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder