10 Aralık 2017 Pazar

Burun Kanamaları



Siz değerli okurlar için burun kanamaları hakkında bir yazı hazırladım. Burun kanamsaı nedir , burun kanaması belirtileri nelerdir , burun kanamasında ilk yardım ve tedavisi , başlıklarıyla makalemi destekledim. Bu nokta da yazımı burun kanaması hakkında araştırmamı yazı haline getirmeyi başardım. Burun kanaması öncelikle çok önemli bir nedenden de kaynaklanabilir , sıcak çarpmasından geçici olarak da gerçekleşebilir. İyi okumalar dilerim.

Burun Kanaması


Genellikle burun deliklerinin iç kısmında olan damarlardan gelen kanın oluşturduğu yaygın bir kanama halidir. Ön burun kanamaları ve arka burun kanamaları olarak 2'ye ayrılırlar. Bir çarpmadan sonra ya da hapşırma, sümkürme sonucu yaşanabilir. Bununla birlikte burundan gelen kanlı sıvı, kafatasında ki bir kırığın belirtisi olarak da gerçekleşebilir. Burun kanamaları sadece kan kaybı değil, aynı zamanda kazazedenin çok miktarda kan yutmasına ya da solumasına da neden olabilir. Bu durumda kusmaya yol açabilir.


Burun Kanaması Belirtileri



Burundan kanmalarında ön burun kanamasında belirti net olarak görülmektedir. Arka burun kanamasında ise genze akıntı olur ve bu durum tehlikelidir. 

Burun Kanamaları Nedenleri 

Burun kanamalarının nedenleri arasında ise ; 
  • Çocukların burunlarını fazla karıştırması ve yara oluşumuna neden olması 
  • Buruna alınana darbe ile kanama 
  • Burunda travma meydana gelmesi genelde basınçtan ( yüzerken) ve  çarpalardan meydana gelmektedir. 
  • Burunda meydana gelen herhangi eğrilikler burun kanaması neden olabilmektedir. 
  • Kış aylarında odadaki nemin azalması ile solunum yollarının fazla kuruması burun kanamalarına neden olmaktadır. 
  • Tümörler , kalp-damar hastalıkları ve kan hastalıklarıda burun kanamalarına neden olmaktadır. 
  • Bazı durumlar gebelik dönemindeki hormon değişimlerinden kaynaklı burun kanamaları görülebilir. 

Burun Kanamasında İlk Yardım Ve Tedavi



Kan solunumunu engelleyerek solunumu güvenceye, kanamayı da kontrol altına almak etkilidir. Kazazedeyi, başı iyice öne eğilmiş, boyun ve göğüsteki dar kıyafetleri gevşetmelisiniz ve hastayı uygun yere oturtunuz. Kazazedeye ağızdan nefes almasını ve burnun yumuşak kısmını iki parmağı arasında sıkıştırmasını telkin ediniz (kazazede için bu durum yorucu olursa yapmaya siz devam edin) Kazazedeye, ağızdan toplanan kanı tükürmesini unutturmayın , yutulan kan, bulantı ve kusmaya neden olabilir. On dakika sonra burnu bastırmayı bırakın. 


Eğer kanama devam ediyorsa bir 10 dakika ya da gerektiği kadar sürdürün. Kazazedenin başını kaldırmasına izin vermeyin. Başı öne doğru eğri tutarak burun ve ağız çevresini bir sünger ya da benzeri bir parçayla temizlemelisiniz. Burna tıkaç asla koymayınız (bu yarar yerine hastaya zarar verir) Kanama durunca kazazedeye burnuyla oynamaktan kaçınmasını sürekli telkin edin. En azından dört saat süreyle sümkürmesini ve pıhtıyı oynatmamasını tavsiye ediniz. 30 dakika sonra kanama sürer ya da tekrarlanırsa tıbbi yardım isteyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder