10 Aralık 2017 Pazar

A Vitamini

Günlük vitamin ihtiyacımızı besinlerden karşılarız fakat bazı durumlarda bu vitaminleri cildimize veya saçımıza topikal olarak uygulamamız gerekmektedir. Artık günümüzde, nemlendirici, bakım kremi ve serumların içeriğinde, cilt sağlığına faydalı kırışık oluşumunu önleyici, cilt yaşlanmasını yavaşlatan vitaminler kullanılıyor. 

A Vitamini Nedir? 

Bu vitaminler içinde oldukça faydalı olan A vitamininin özellikleri ve görevleri özellikle saç ve cilt bakımında yararlıdır. Vücutta belirli bir miktarda depolanmış olan A Vitaminin % 90 ı karaciğerdedir. Geri kalanı böbrekler, akciğerler, gözler ve yağ dokuda yer alır. Gerektiğinde vücut tarafından buradan alınarak kullanılır. A Vitamini doğal olarak iki farklı şekilde meydana gelen yağda eriyen bir yapıya sahiptir. Hayvansal kaynaklarda bulunan “retinoidler” (retinol, retinal, retinoik asit, retinil esterleri) ve bitkisel kaynaklarda bulunan “karotenoidler” (alfa-karoten, beta-karoten, gama-karaten, kantaksantin, delta-karoten, zeta-karoten, lutein, beta-cryptoxanthin, epsilon karoten, neoxanthin, violaxanthin, zeaksantin) a vitamini kaynaklarıdır. Hiç vitamin almayan bir kişiye 5-10 ay kadar yetebilir. Isıya karşı dayanır ve pişirilmeye dayanıklıdır.Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) sebep olabilir.

A Vitamini Ne İşe Yarar 


A vitamini yağda eriyen bir vitamindir ve çok fazla alınırsa vücutta birikip toksit etkisi yapabilir. A vitamini de beta karotenler gibi kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir, bağışıklık sistemini uyarırlar ve hücreler arası iletişimi sağlarlar. A vitamini, hücre büyümesini ve çoğalmasını düzenler. hücre çekirdeğindeki dna’nın duplikasyonunu kontrol eder. A vitamini eksikliği cilt ve akciğer kanseri oluşumunda önemlidir.


A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?



A vitamini yukarıda da belirtildiği gibi hem hayvansal hem bitkisel kaynaklarda bulunabilir. Bunlardan bitkisel a vitamini kaynakları tatlı patates, havuç, ıspanak, kara lahana, balkabağı, kavun, dolmalık biber, kırmızı biber, domates ve greyfurtu sayabiliriz. A vitamini bulunan hayvansal kaynaklar ise, karaciğer, balık yağı, yumurta, süt ve kırmızı ette bulunur.


A vitamini Faydaları



  • A vitamini dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin gelişmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumu ve gelişimi için de önemli bir vitamindir. 
  • Antioksidan olarak faaliyet yaparak hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur. 
  • A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi, proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır. 
  • Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar. 
  • A vitamini göz sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle gece körlüğü a vitamini eksikliğinde meydana gelir. 
  • Diğer yandan a vitamini ciltte oluşabilecek akne problemine karşı da koruma sağlamaktadır. 

A Vitamini Fazla Alınması 



A vitamini fazlalığıyla baş gösteren a vitaminin zararları, baş ağrıları, dudak kuruması, mide bulantısı kusma ve ishal gibi durumlara neden olur. Ayrıca hamileler a vitamini tüketiminde dikkatli olmalılar, doktorları önermediği sürece a vitamini hapları kullanmamalıdırlar, a vitamini fazlalığı zararlı olabilecek bir vitamindir, çocuklarda zehirlenmelere yol açabilen bir vitamindir.

A Vitamini Eksikliği



A vitamini eksikliği genelde vegan veya vejeteryan olan bireylerde kırmızı et ve tavuk eti tüketimi olmamasından kaynaklı görülmektedir. Bunun yerine yeterli miktarda yeşil sebze ve a vitamini içeren karotenler de alınmayınca a vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır ve derinin pullanması, akne gibi cilt sorunları, iskelet gelişiminin duraklamasını içeren büyüme eksikliği, kornea ile ilgili sorunlar ve körlük görülebilir. Ayrıca A vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi ve vücut direnci azaldığından, vücut enfeksiyona daha açık hale gelir ve daha kolay hastalanır. Çölyak hastalığı, chrons hastalığı ve pankreasın düzgün çalışmaması gibi sorunlarda a vitamini eksikliğinden kaynaklı görülebilir.

A vitaminli Yağ 



Başta belirttiğimiz gibi yağda çözünebilen bir yapıya sahip olan a vitamini özellikle cilt bakımında yağ formuyla etkili bakım uygulamasıdır. Kolajen sentezinde oldukça önemli bir göreve sahip olan a vitamini, kolajen ve elastin sentezini arttırarak cilt kırışıklıklarının yanı sıra bir çok cilt problemini önler. Cildi uyararak daha genç görünmesini sağlar.


Piyasada doakimya.com dan rahatlıkla ulaşabileceğiniz A vitamini yağı bu işlevi sayesinde oluşmuş cilt kırışıklıklarının geçirilmesinde bir hayli önemli rol üstlenir. Cilt kırışıklıkları için özellikle a vitamini ve c vitamini kombine kullanmakta fayda vardır. 10 ml a vitaminli yağ ve 10 ml c vitaminli yağı karıştırıp 2 günde bir akşamları cildinize sürerseniz hem kırışıklık önler hem oluşmuş kırışıklıkların giderilmesini sağlar.

A vitaminli Yağ Faydaları


A vitamini saç ve cilt bakımında kullanılan bir vitamindir. Genellikle cilt bakımında a vitamini kullanımı kolajen ve elastin sentezi arttırılarak kırışıklıkların önüne geçmek, cilt çatlaklarını gidermek için tercih edilmektedir.
Sivilceli ciltlerde ise A vitamini asidi olan retinoik asit cildi soyarak yenilemek ve cilt sorunlarından kurtulmak için kullanılır, ama retinoik asit türevleri A vitamininden farklıdır. Ayrıca saç bakımında A vitamini kullanımı ise genellikle saç derisinin beslenmesi, saçların hızlı uzaması ve saç dökülmeleri amacıyla kullanılır. A vitamini vücuttaki kıl köklerini ve tırnak gibi diğer kökleri besler daha güçlü ve hızlı uzamasını sağlar.


Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki linklerden  A vitamini kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Blog sayfamızı okudğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder