10 Aralık 2017 Pazar

Zencefil Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir mi



Siz değerli okurlar için zencefil bağışıklık sistemini kuvvetlendirir mi konusunda değindim.Makalemi zencefil nedir , nasıl tüketilir , bağışıklık sistemine etkileri nelerdir gibi sorularla destekledim. Zencefil oldukça faydalı bir bitkidir. Faydaları saymakla bitmez. Bende konu hakkında en doğru bilgileri siz değerli okuyuculara aktardım. İyi okumalar dilerim.

Zencefil Nedir


Zencefil diğer adlarıyla ''Zencebil, Zingiber, Ginger, Gingembre'' olan ve zencefilgiller familyasında incelene bir bitkidir. Zencefil 1-2 metre boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Memeleti Güneydoğu Asya'dır ve Hindistan, Malezya civarlarında yetişmektedir.Gövdesinin boruya benzeyen bir duruşu bulunmaktadır. Yapraklı sürgünler 1-2 metre boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20 cm boyundadır.

Çiçek koçanı 4-6 cm büyüklüğünde olup kozalağa benzer. Bu kozalak şeklindeki esmerimsi yaprakların altından oluşan çiçek sapları üzerinde çiçekleri vardır. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yassı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır.Zencefil kökü, baharat olarak mutfaklarımızda yerini alırken tıbbi amaçlar için de kullanılmaktadır.Yetiştiği yerler daha çok nemli ve sulak olan bu bitkinin çiçekleri sarı tonlarındadır. Etkileri bakımından zerdeçal bitkisine benzeyen zencefilin oldukça etkili bir kokusu vardır.

Zencefilin Faydaları Nelerdir




  • İştah açıcı etkisi vardır. 
  • Yatıştırır ve gaz söktürme özelliği vardır. 
  • Terlemeye yardımcıdır. 
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. 
  • Bulantıları ve kusmayı önlemede kullanılır. Ayrıca mideyi yatıştırır. 
  • İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı oldukça faydalıdır. 
  • Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır. Ayrıca gribi karşı etkili bir bitkisel kaynaktır
  • Vücuttaki kan dolaşımını dengeler. 
  • Enerji veren bitkiler arasında olan zencefil sizi zinde tutar. 

Zencefilin Besin Değerleri 

100  gram zencefildeki besin değerlerdir. 

Kalori (kcal)
79
Toplam yağ
0,8 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
13 mg  
Potasyum
415 mg
Karbonhidrat
18 g      
Diyet Lifi
2 g         
Şeker
1,7 g     
Protein
1,8 g     
C Vitamini
5 mg
Kalsiyum            
16 mg  
Demir
0,6 mg
B6 Vitamini
0,2 mg
Magnezyum     
43 mg

Zencefil Çayı 

Zencefil genelde çay olarak içilmektedir. Toz zencefil veya taze zencefil olarak kullanılmaktadır. Taze zencefil çayı hazırlanırken bir diş sarımsak boyunda kesmeniz yeterlidir. 1-2 kişiden fazla içilecek bir çay için ise 3 adet atabilirsiniz. 

Zencefil çayı ; bal, limon , tarçın ile hazırlanabilir.  Genelde suda kaynatılarak hazırlanır ve kaynama sırasında sadece çubuk tarçın eklenir. Daha sonra tatlandırmak adına limon veya bal eklenebilir. 10 dk kaynattıktan sonra 5 dk demlenmesine izin vermeniz yeterlidir. Taze olarak hazırlanmalıdır ve bütün kış boyunca hergün içilebilir. Sadece balı fazla kullanmamak gerekir. 




Zencefil hakkında daha fazla bilgi almak adına ''Zencefil Kanseri Önler mi?'' yazımıza bakabilirsiniz. Blog okurlarımıza sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder