10 Aralık 2017 Pazar

Göz Tansiyonu ve Belirtileri

Siz değerli okurlar için göz tansiyonu ve belirtileri hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi göz tansiyonu nedir , nasıl tedavi edilir , nasıl teşhis edilir , kimler risk altındadır gibi sorularla destekledim. Belki hiç duymadınız göz tansiyonu fakat aslında sık rastlanan ve herkes de görülebilecek bir rahatsızlıktır. İyi okumalar dilerim.



Göz Tansiyonu



Göz tansiyonu halk arasında yaygın olarak adlandırılır fakat tıbbi adı glokom'dur. Göz tansiyonu milyonlarca insanda karşılaşılan yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Tedavi edilmezse görme kayıplarına kadar varabilen sorunlar ortaya çıkarmaktadır ve bu noktada erken teşhis oldukça önemlidir. Normalde göz içi oluşumların beslenmesi için göz içersinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göz içi sıvısını aynı zamanda sürekli olarak da bazı kanallarla göz dışına atılır. Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması sebebiyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı göz sinirlerine zarar verir ve sinir ölümüne yol açar. Göz siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı meydana gelir.


Glokom körlüğe yol açan etkenler arasında den sık rastlananıdır. Glokom sebebiyle kaybedilen görme bir daha geri kazanılamaz. Fakat, glokom açısından gözlerin kontrol edilmesi ve erken tedavi girişimleri görmemizin korunmasını sağlayacaktır.

Göz Tansiyonu Nasıl Geçer


Belli bazı durumlar glokom riskini artırır. Yaşlanma, yakın akrabalarında glokom bulunanlar, ileri miyop ya da ileri hipermetrop , diyabet, kalp hastalığı ya da hipertansiyon, uzun süreli kortizon ya da steroidlerin kullananlar, gözde tümör, hastalık bulunanlar ya da yaralananların glokom riski fazladır.




Görmenizi korumak için, gözlerinizi her yıl ya da doktorunuzun önerdiği sıklıkla kontrol ettirin, glokom hakkında ve gözlerinizi nasıl etkilediği konusunda daha fazla bilgi sahibi olunmalıdır. Glokom saptanmışsa doktorun önerdiği tedaviye direk başlanması gerekmektedir. 

Glokom Teşhisi 

Glokom dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde göz içi basıncı ölçülür. Gerekli görülen durumlarda, görme alanında kayıp olup almadığını anlamak için görme alanı testi yapılır. Test sonuçlarına göre uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Glokom, göz damlaları ağızdan alınan ilaçlar, lazer girişimleri ve cerrahiyle tedavi edilebilir. Glokomun erken tedavi edilmesi görme yetisinin korunmasında oldukça önemlidir.. Fakat, çoğu tıbbi tedavilerde olduğu gibi glokom tedavisinin de belli bazı riskleri ve muhtemel komplikasyonları ( Bir hastalığın devamı sırasında oluşan başka patolojik olaylar veya hastalıklar ) bulanmaktadır. 

Göz Tansiyonu Tedavisi 

Glokom, göz damlaları ağızdan alınan ilaçlar, lazer girişimleri ve cerrahiyle tedavi edilebilir. Glokomun erken tedavi edilmesi körlüğe neden olabilecek koşulları ortadan kaldırmaktadır. Fakat, çoğu tıbbi tedavilerde olduğu gibi glokom tedavisinin de belli bazı riskleri ve muhtemel komplikasyonları bulunmaktadır. 


Göz basıncını hızla düşürmek için ilaç verilebilir. Göz damlaları, göz içi sıvısının üretimini azaltır veya drenajın artmasına yardımcı olur. Ağızdan alınan haplar ya da damar içi ilaçlar yardımıyla da aşırı miktardaki sıvının azaltılması sağlanabilir.


Glokom  Tedavisinde Lazer Uygulaması 

Glokom tedavisinde lazer uygulaması bir kaç dk sürmektedir ve  aşamalı olarak; 
  • Anestezik damlalar ile gözünüz uyuşturulur 
  • Lazerin önünde oturursunuz. Doktorunuz gözün tedavisi için lazer ışınını iris üzerine odaklar. 
  • Tedavi boyunca hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir ama bu tamamen geçicidir. 
  • Tedaviden sonra bir gün ya da daha fazla bir süre için görmeniz bulanık olabilir. 
  • Günlük yaşantınıza ne zaman dönebileceğinizi doktorunuza sorun. 
  • Doktorunuz aynı gün ya da bir sonraki gün göz basıncınızı kontrol edecektir. 
  • Tedaviden sonra hangi olası sorunlar için hazırlıklı olmanız gerektiğini doktorunuza sorun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder