10 Aralık 2017 Pazar

Mahlebin Faydaları ve Tıbbi Etkileri

Siz değerli okurlar için mahlebin faydaları ve tıbbi etkileri hakkında bir araştırma gerçekleştirdim.Makalemi , mahlebin nedir , faydaları nelerdir , nasıl kullanılır gibi sorularla destekledim. iyi okumalar dilerim.

Mahlebin Nedir?



Mahlebin, 10 m'ye kadar uzayan beyaz çiçekli bir ağaçtır. Avrupa ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yetişme alanı bulur. Ülkemizde de Tokat, Zile, Niksar, Amasya, Çorum ve Mardin bölgesinde yetiştirilir. Ülkemizde 2 türü bulunmaktadır; sarı mahlep: Meyveleri olgunlaşınca kırmızı renge döner. Gövde açık kahve renklidir. Tokat bölgesinde kiraz ve vişneye anaç olarak kullanılan çeşit sarı mahleptir. kara mahlep: Meyveleri olgunlaşınca siyah bir renk alır. Kiraz ve vişne için uygun anaç değildir.İdris ağacı, kokulu kiraz ağacı, melen, yabani kiraz adıyla da bilinir.Mahlep tohumu elde etmek için olgun meyveleri sıyrılır, güneşte kurutulur. Çiçekleri beyaz ve boyu da 10 metreye kadar uzayabilen mahlep ağacının yapısında; kumarin, salisilik asit ve prusin asit barındırır.

Mahlep Nasıl ve Nerelerde Kullanılır 


Mahlep ağacının tohumu kullanılır. Kurutulduktan sonra öğütülen mahlep tohumları simit, poğaça, kek ve kuru pastalara eklenir. Ayrıca, parfümeri ve boya sanayinde de kullanılmaktadır.


Mahlebin Faydaları Nelerdir


  • İdrar ve balgam söktürücüdür. 
  • Şeker hastalığına iyi gelir. 
  • Karaciğere iyi gelir. 
  • Nefes darlığına iyi gelir ve sıtma hastalığına faydalıdır. 
  • Ağrı kesici özelliği bulunur. 
  • Cinsel gücü arttırır. 
  • Prostat büyümesine iyi gelir. 
  • Sağlıklı kilo almak için kullanılır ve kan şekerini dengeler. 
  • Vücuda kuvvet verir ve cinsel isteği arttırır. Şeker hastalarına ve prostat şikayeti olanlara iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder