Kakule batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişir. 4-5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitkidir, kakule. Güney Hindistan'da bataklık bölgelerde yabani olarak kendiliğinden yetişmektedir.
Kakule Nedir?
Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı bir renge sahiptir. Tohumları mercimeğe benzer ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renktedir, keskin kokuludur. Kakuleye yetiştiği yere göre isim verilmektedir. Seyhan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi.
Kakulenin asıl yetiştiği coğrafyalar Güneydoğu Asya ve Hindistan'ın sıcak bölgeleridir. Kakule sıcak seven bir bitkidir. İçinde sineol ve terpineol bulunan bu bitkinin 1-2 cm uzunluğunda meyveleri ve büyükçe yaprakları vardır.
Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamullere de katılır. Hintliler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumları reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır.
Kakule tat konusunda güzel bir bitkidir bundan kaynaklı yemeklerde baharat olarak kullanılır. Arapça ve Farsça "Hêl" olarak bilinen Kakule, İngilizce de "cardamom" olarak adlandırılır, çaya farklı bir aroma kazandırır. Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı ayrıca Kakule aromalı çaylar üretilir ki adları "Cardamom Tea" olarak geçer.
Kakulenin Faydaları Nelerdir ?
- İştahı açı özelliği bulunur.
- Mide rahatsızlıklarında kullanıldığında faydalıdır.
- Mide ve bağırsakta birikmiş gazların boşaltılmasında yardımcıdır.
- Ağız kokusunu ortadan kaldırır.
- Vücuda ferahlık ve rahatlık veren tadı ve kokusu ile bulantı ve kusmaya karşı da faydalıdır.
- Cinsel gücü arttırır.
- Dizanteri rahatsızlığına karşı iyi gelmektedir.
- İdrar sökücüdür ve böbrekleri temizlemeye yardımcı olur.
- Akciğerler için antiseptiktir.
- Bronşiti ve öksürüğü keser.
- Kakule aynı zaman da ağız kokusunu da gidermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder