10 Aralık 2017 Pazar

Zona Nedir

Siz değerli okurlar için zona üzerine bir yazı hazırladım. Makalemi zona nedir , zona belirtileri nelerdir , bulguları nelerdir , nasıl tedavi edilir sorularıyla destekledim. Zona probleminden korunma yöntemleri üzerine gerçekleştirdiğim araştırmayı da makalemin sonuna ekledim. İyi okumalar dilerim.

Zona Nedir?


Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona hastalığı erpes zoster sinir köklerinin posterior ganglionlarına yerleşen ve sinirlerin geçtiği deri ve mukoza üzerinde veziküller oluşturan şiddetli ağrı ile karakterize, sıklıkla yaşlı ve düşkünlerde ya da diyabet, tüberküloz, kanser gibi kronik hastalığı olan bireylerde görülen viral bir enfeksiyondur.Çocuklar, erişkinlerin herpes zosterinden su çiçeğine yakalanırken, erişkinler de su çiçeği hastalığından zonaya yakalanmaktadırlar. Zona hastalığı genelde erkeklerde kadınlara göre daha fazla gözlemlenmektedir. Zona hastalığı 20'li yaşlardan sonra daha çok ortaya çıkmaktadır ve yaşlılarda daha fazla tekrarlayabilir. Diğer yandan deri rahatsızlıkları olanlarda daha fazla görülmektedir. 

Zona Belirti ve Bulguları Nelerdir ?

Zona hastalığı başlangıcında belirtileri belirlemek güç olmaktadır.Genellikle zonanın çıkacağı bölgede yanma, batma, kaşınma hissi ortaya çıkar. Hasta bunun tam ne olduğunu tanımlayamaz.Zona rahatsızlığı öncesi şu belirtiler açığa çıkar; Çizgi (kuşak) şeklinde, yerleştiği sinirin derideki dağılımına uyarak kırmızılık ve üzerinde gruplar oluşturan veziküller (su dolu kabarcıklar) oluşturur. Bu belirtiler kendini hissettirmeden önce hatada fiziki rahatsızlıklarda görülmektedir. Bu fiziki rahatsızlıklar; halsizlik, yorgunluk, ateş olabilir. Zona hastalığı sinir bölgesinde önce hafif yanma hissedilirken, ağrı şiddetlenir ve şimşek çakması şeklinde tarif edilir. Zona hastalığı bir hafta içinde derideki belirtiler meydana gelince hastalığın teşhisi kesinleşir.

Zona Tedavi ve Bakım 

Su çiçeği ve zona tedavisinde Calamine, Caladril gibi mentollü, sulu pudralar kaşıntıya karşı kullanılabilir. Reye sendromu geliştirme olasılığından dolayı aspirin kullanılmamalıdır. Ateş yüksek ise aspirin dışında antipiretiklerin kullanımı da önerilmektedir. Bağışıklığı baskı altındaki has­talarda interferon kullanılabilir. Tırnaklar temizliği çok önemlidir ve tırnaklar dibinden kesilir. Sekonder deri enfeksiyonlarını önlemek için her gün banyo önerilir. Ağız içi lezyonları için serum fizyolojikle ağız bakımı verilir. Hastanın günlük ihtiyacı olan sıvı gereksinimini alması lazımdır. 

Zona Bulaşıcı Mıdır? 

Herpes zona  sadece daha önce suçiçeği hastalığından etkilenmemiş kişilere bulaşır. Çünkü su çiçeği geçirmiş kişilerde zona, enfeksiyon yoluyla değil kendiliğinden meydana gelir. Enfeksiyon, genellikle zonadan etkilenmiş bölgedeki  yaralara temas etmekle bulaşabilmektedir. 

Zonadan Korunma Yolları Nelerdir ? 

Zona rahatsızlığı tedavisinde antiviral ilaçları kullanılır. Antiviral ilaçlar genellikle döküntüler yaşanmaya başladıktan ilk 72 saatte başlanılırsa hastalığın gelişimine oldukça etkili olmaktadır. Bazı antiviral ilaçlar ağrının şiddetine de etkilidir. Onun dışında ağrıları gidermek için ağrı kesiciler doktor tarafından önerilir. 


B vitamini kompleksi sinir uçlarını güçlendirmek için etkilidir. Bazen yaraların iyileşmesini hızlandırmak adına ıslak pansumanlar yapılır. Hastaların zonanın ilk evrelerinde yani ilk bir hafta banyo yapması pek önerilmez.Çünkü deri hassastır ve zararlı etkenlere, enfeksiyonlara açıktır. Yani viral bir hastalık geçirirken bir de üzerine bakteriyel enfeksiyon kapması riski vardır. Bu ikisi birlikte olursa, yaraların iyileşmesi daha da güçleşecektir. Ayrıca kızarıklıklar için ise bir takım kremler verilerek kişinin rahatlaması ve kızarıklıkların geçmesi gerçekleştirilir.Ayrıca zona hastalığında bitkisel tedavi ile de daha sonra oluşabilecek kızarıkların geçirilmesi için kullanılabilinir. 

Zona Bitkisel Tedavi 

Zona bitkisel tedavisi genelde zona sonrası izleri geçirmeye yöneliktir. Bu konuda uzmanlar zona sonrası ciltte iz kalmaması adına zeytin ve badem gibi  yağlarla cildin ovulmasını ve lahananın lapa haline getirilip kullanılmasını önermektedirler. Oğul otu da zona sonrası cilt tedavisinde kullanılmaktadır. 



Zona hastalığı geçici ve tedavisi olan bir hastalıktır. Hastanın iyice dinlenmesi ve istirahat etmesi gereklidir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder