K Vitamin diğer tüm vitaminler gibi insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Tabiki her vitaminin ayrı ayrı etkileri vardır ve bunların ele alınması gerekir bizlerde sizlere bundan kaynaklı k vitaminin ne işe yaradığını, nelerde k vitamini olduğunu aktaracağız. İyi okumalar dileriz.
K Vitamini Ne İşe Yarar ?
K vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir. Kanın pıhtılaşması için gerekli olan protrombinin yapımında görev alır. Karaciğerde glikozun glikojene çevrilmesine yardım eder. Prostat ve karaciğer kanserine karşı koruyucu özelliği de mevcuttur. Ayrıca kalp ve damar sağlığı için son derece önemli bir vitamindir. K vitamini bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir. Antibiyotik kullanımı bu bakterilerin ölmesine sebep olacağı için uzun süreli antibiyotik kullanımı K vitamini eksikliğine yol açabilmektedir. K vitamini her ne kadar diğer vitaminler kadar popüler olmasa da aslında hayatımızı kurtaran vitaminlerden bir tanesidir ve aslında elde etmesi de bir o kadar kolaydır. Temel olarak vücudumuzdaki kanın gerektiğinde pıhtılaşabilmesi için gerekli olan K vitamini, böylece yaralanma, kanama gibi durumlarda kanımızın durdurulabilmesine yardımcı olur. Ayrıca iç kanama gibi durumlarda da kanamanın yavaşlatılmasında etken vitaminlerden bir tanesidir. Bundan kaynaklı oldukça önemli olan k vitamini muhakkak özellikle yeşil sebzelerden alınmalıdır. Neredeyse tüm yeşil sebzeler K vitamini açısından zengindir ve buna ek olarak hayvansal besinlerden yoğurt ve yumurtada da yeterli miktarda bulunur. Fakat burada ortaya çıkan sorun, K vitaminin 2 türü olmasıdır ve bakterilerin farklı, besinlerin farklı K vitaminleri barındırmasıdır.
K Vitamini Nelerde Bulunur ?
Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. K vitamini desteği için yemeklerinizde ve salatalarınızda fesleğen kullanabilirsiniz.
Ada çayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar. Aynı zamanda demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini, bakır ve C vitamini bakımından zengin olan ada çayını her gün demleyip tüketilebilirsin.
Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini denk gelir.
Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir. Yani 2 yaprak çiğ ıspanakla hazırlayacağınız salatadan günlük alınması önerilen K vitaminini çok daha fazlasını alabilirsiniz. Bu miktar size zarar vermeyecektir.
Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katını karşılar. Karalahana aynı zamanda A vitamini, C vitamini, folat, kalsiyum, demir, manganez bakımından zengindir.
Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposudur. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.
Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.
Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.
K Vitamini İçeren Diğer Besinler
- Maydanoz
- Marul
- Lahana
- Kuşkonmaz
- Köri
- Paprika
- Pul biber
- Salatalık turşusu
- Kurutulmuş domates
- Havuç
- Kereviz
- Soya fasulyesi
- Kuru karanfil
- Kaju
- Böğürtlen
- Yabanmersini
- Dut
- Ahududu
- İncir
- Armut
K Vitamini Eksikliği
K vitamini eksikliği sonucu kan pıhtılaşmasında aksaklıklar ortaya çıkarır ve sonuç olarak da idrar yollarında, akciğerlerde, diş çevresinde, sindirim sisteminde ve deri yüzeyinde kanamalar oluşur. Bu vitaminin eksik alınması durumunda, kanamanın durmaması, adet dönemlerinde fazla kanama, deri altında noktalar, basur, burun kanaması, idrarda kan fark edilmesi gibi durumlar yaşanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder