10 Aralık 2017 Pazar

Saf E Vitamini Nedir

E vitamini bitkisel yağlar, hububat ve yeşil sebzelerde, ayrıca et, balık ve yumurta gibi hem hayvansal hem bitkisel kaynaklardan edinebileceğimiz ve aynı zamanda yağda çözülen bir vitamindir. İnsanlarda e vitamini eksikliği, normal beslenme halinde karşımıza çıkmaz. E vitamini eksikliği daha ziyade düşük kilolu yeni doğanlarda ve normal yağ absorbsiyonu olmayanlarda karşılaşılır. Yağ malabsorbsiyonuna bağlı E vitamini eksikliği nörolojik bozukluklara sebep olabilir.

Saf E Vitamini Nedir

E vitamini 


E vitamini antioksidan maddelerin en etkilisidir. Zehirlenmelerde ve vücuda biriken toksik maddelerde vücudun kendini hızla temizlemesine yardımcı olan E vitamini cilt, saç ve tırnak bakımında ve sağlığında oldukça etkilidir. E Vitamini (diğer adıyla Tokoferol), en önemli antioksidandır ve bağışıklık sistemi açısından pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. E vitamini eksikliği daha ziyade düşük kilolu yeni doğanlarda ve normal yağ absorbsiyonu olmayanlarda gözlenir. Yağ malabsorbsiyonuna bağlı E vitamini eksikliği nörolojik bozukluklara neden olabilir. E vitamininin insanlardaki gerçek biyolojik fonksiyonu bilinmemesine karşılık antioksidan olarak özellikle hücrelerin membran, fosfolit ve plazma lipoproteinlerinin yapısında bulunan doymamış yağ asitlerini serbest radikallerin, zararlı toksinlerin, virüsleri, bakterilerin neden olduğu etkilere karşı korur.

E Vitamini Yararları


E vitamini pek çok cilt hastalığında bitkisel tedavi olarak kullanılmaktadır. E vitamini yağda çözülebilen bir vitamin çeşidi olduğu için E vitamini tablet veya ampül solüsyon olarak değil bal kıvamında bir yapıya sahip olan saf E vitamininin emilimilimi güçlü yağlarla-jajabo, hint yağı veya susam yağı ile- seyreltilerek olarak kullanılmalıdır. Ayrıca E vitamini erken yaşlanmayı önleyen güçlü bir anti aging etkiye sahiptir. Günlük beslenme içinde E vitamini tüketiminin yanı sıra E vitamini yağı cilde topikal olarak da uygulanabilir.

E vitamini eksikliği nadir de olsa cildinizde yaşlanma belirtilerini artırır. Ayrıca e vitamini eksikliği durumlarında bağışıklık sistemi zayıflar ve kanser, kalp hastalıklarına yakalanma riski artar. Bundan kaynaklı e vitamini kullanımı önemlidir. Antioksidan etkisiyle cildi canlandırır ve nemlendirir. Cilde esnekliğini veren kolajen üretimini arttırarak yaşlılığın cilt üzerindeki etkilerini geciktirebilir. Kolajen üretimi arttıkça bağ dokusu güçlenir ve cilt sıkılaşır.


Saf E vitamini Yararları




Doğal E vitamini, cilt için koruyucu bir vitamindir. Keratinli tabakanın nem miktarını artırmayı ve böylece cilt yüzeyinin görünümünün iyileşmesini sağlar. Serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarlarını önler, cilt üzerinde bir anti aging (yaşlanma karşıtı) etkisi vardır. E vitaminin düzenli kullanımı, güneşin UV ışınlarına karşı koruyucu bir etki yaratır ve ayrıcı sizi güneş lekelenmelerine karşı da korur.


E vitamini Yüze Sürülür mü? 


E vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için eczanelerde satılan e vitamini ampülünün kırılarak yüze sürülmesi istenen yararı yeterli miktarda sağlamayabilir. Bunun yerine e vitaminin argan yağı, jojoba yağı, badem yağı gibi bitkisel yağlar ile karıştırılarak yüze uygulanması daha çok fayda sağlayacaktır.

Saf E Vitamini Kullanımı

E vitamini yaşlanma karşıtı olarak kullanılabilir ve yüzeysel kırışıklıkları azaltır, cilde nem sağlar, en önemli özelliği cildin elastin ve kollejen liflerin direncini arttırır, elastin ve kollajen artışı sağladığı için cilt çatlaklarına karşı etkilidir. Güneş zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar ve cildi zararlı güneş ışınlarından koruyarak , yıpranmış ciltleri onarır. E vitamini ayrıca saç dökülmelerine ve saçların hızlı uzamasına oldukça faydalıdır, kaş kirpik bakımında kullanılır.


Konumuzla alakalı olarak '' E vitamini Yararları '' başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okduuğunuz için teşekkür eder. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder