10 Aralık 2017 Pazar

Raşitizm Hastalığı Nedir Çocuklarda Tedavi

Siz değerli okurlar için raşitizm hastalığı nedir , çocuklukta nasıl tedavi edilir konusuna değindim. Raşitizm nedir , nedenleri nelerdir ,belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir sorularıyla makalemi destekledim. Şunu belirtmek isterim raşitizm bir buçuk yaşına kadar karşılaşılan kemik kaynaklı bir rahatsızlıktır.D vitamini eksikliği neye yol açar noktasında cevap aradığım yazımı siz değerli okurlara sunuyorum. İyi okumalar dilerim.

Raşitizm Nedir



Raşitizm, çoğunlukla D vitamini eksikliğine bağlı olan, genellikle 6 aylık - 18 aylık çocuklarda meydana gelen kemik hastalığıdır. Kemik oluşumunun tam olmaması nedeniyle tedavisi geciktirilmiş, ihmal edilmiş durumlarda uzun kemiklerde şekil bozukluğu meydana gelir ve bacaklarda ''V'' şeklinde bir çarpıklık görülmektedir.Günümüzde ender rastlanan bir hastalık olan, oysa 20. yüzyıl başlarında Kuzey Avrupa ülkelerinde doğan çocukların yaklaşık %90'ının 4 yaşına gelmeden ölmelerine sebep olan raşitizm, omurga, kol ve bacak kemiklerinde biçim bozukluklarına sebep olur. 

Raşitizm'in Nedenleri




Raşitizmin başlıca nedeni güneş yetersizliğinden kaynaklı D vitamini eksikliğidir.Ayrıca kalsiyum ve fosfor eksikliği de kemikleri olumsuz etkilemektedir. Çok ender rastlanan bir sebebi de, bazı böbrek borucukları hastalıklarıdır. D vitamini eksikliğinden kaynaklanan raşitizm, biçim bozuklukları bırakarak kendiliğinden iyileşme gösterir. D vitamini iyileşmeyi sağlarsa da, doğuştan başlanarak 18. aya ya da 2 yaşına kadar D vitamini vermek yoluyla gerçekleşmesini önlemek daha doğru bir yöntemdir.


Çocuklarda Raşitizm Hastalığı

Güneş ışınlarının derideki bir ön vitamini D vitaminine çevirdiği yatsınamaz. Bu nedenden dolayı güneş ışığından yoksunluk ve gıdalarla alınan D vitamini eksikliği sonucunda ortaya çıkan bir D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizm hastalığına yol açmaktadır. Yeteri kadar D vitamini sağlayamayan bebeklerin raşitizm hastalığına yakalanma olasılığı daima vardır. 

Ayrıca, D vitamini eksikliği kal­siyum ve fosfor bileşiklerinin etkileşimin de de aksaklıklar yaratmaktadır. Böylece, çok çabuk büyüyüp gelişim gösteren bebeklerde kemik bozuklukları görülür. Tedavi edilmediği takdirde kemik giderek gücünü yitirir ve erime olaylarıyla karşı karşıya kalınır.

Raşitizm Belirtileri

Huzursuzluk, başın arkasında anormal terleme, uykuda düzensizlik, kas zayıflığı, ishal ve kansızlık gibi durumlar raşitizm belirtileri arasındadır. Kemiklerde yumuşama olduğu için uzun kemiklerde çarpılma ve bacaklarda ''V'' şeklinde meydana gelen çarpıklıklar yaşanmaktadır. 

Raşitizm hastalığı sürecinde kafatası kemiklerinde yumuşama görülür. Bıngıl­dak oldukça geç kapanır, göğüs kafesinde çöküklük görülür. Göğüs kafesindeki kemiklerin boğumlarında düğümlenmeler, el ve parmak eklemlerinde şişlikler meydana gelir. Kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozuklukların doğurduğu sebeplerden ötürü ve D vitamini tedavisinden sonra belirebilen kramplar yan etkilerinde sayılabilir.


Raşitizm Tedavisi 




Kimi zaman raşitizmin nedeni D vitamininin bağırsaklarda gerektiği gibi emilememesi sonucu ya da böbreklerdeki anormallikler sonucu görülebileceği için tedavi vakalara ve sebebe göre değişir. Ancak genel olarak D vitamini verilmeli ve çocuk güneşe çıkarılmalıdır.

Raşitizmden korunmak için bebeklik döneminde D vitamini verilirdi. Ancak, günümüzde çocuğa unlu gıdalar yerine kalsiyum yönünden zengin süt ve türevleri verilmek suretiyle raşitizm önlenmektedir. Açık hava ve bol güneş raşitizmi önleyen en etkili ilaçtır; bunun hiçbir zaman unutulmaması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder