10 Aralık 2017 Pazar

Deri Enfeksiyonları

Siz değerli okurlar için deri enfeksiyonları hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi deri enfeksiyonu nedir , sivilce tedavisi nasıl gerçekleştirilir, impetigo tedavisi nasıl gerçekleştirilir sorularına cevap aradım.Son olarak karbonküller teşhisi hakkında detaylı bir araştırma aktardım. İyi okumalar dilerim.

Deri Enfeksiyonları

Deri vücudun ilk savunma hattı olduğundan kaynaklı bakteri, virüs, mantar gibi hastalık etkenlerinin saldırıları ile ilk elden savaşan organımızdır gibi bir tanım yapmak yanlış olmaz. Deri enfeksiyonları impetigo gibi yüzeysel ve yerel enfeksiyonlardan yaygın ve hayatı tehdit eden enfeksiyonlara kadar çok çeşitlendirilebilir.

Deri Enfeksiyonları Belirtileri ve Tedavisi


İmpetigo tanımı kabaca , yüzde , bacaklarda ve kollarda kaşıntılı, yüzeyi sarı veya gri kabuklu kırmızı yaralar olarak tanımlanabilir.Çok sık bu rahatsızlığa rastlanabilir. Stafilokok veya streptokoklar grubu bakteriler bu enfeksiyonu oluşturur. Dermatit gibi başka bir cilt hastalığıyla birliktede görülebilmektedir. Bakterilerin genellikle yaralı bölgeye yerleşmesi ile oluşabilir.Enfeksiyon önce bir kızarıklık şeklinde başlar, sivilce oluşur, patlar ve 1-2 gün sızıntı yapar. Yara genişleme eğilimindedir ve diğer cilt bölgelerine yayılabilir. İmpetigonun yara şeklinde olan başka bir türü de ektimadır. Bakteri kan dolaşımına girerek özellikle çocuklarda böbrek hastalığına sebep olabilir. İmpetigo özellikle temizlikten uzak evlerde yaşamak zorunda kalan insanlarda gözlemlenir.

İmpetigo Tedavisi 




Sınırlı ve küçük enfeksiyonlarda lokal ilaçlar ile tedavi edilebilinir. Daha yaygın enfeksiyonlarda ağızdan antibiyotik verilir. Antibakteriyel sabunlarla günde birkaç defa yıkanır. Hasta kişilerin kullandığı eşyalar ayrılmalıdır. Cilt teması ile bulaşıcıdır ve geç iyileşmesinden kaynaklı dikkat edilmesi gerekmektedir.

Folikülit ( Sivilce )

Halk arasında sivilce olarak da adlandırılır. Diğer adı ise aknedir.


Sivilce Belirtileri 

Kıl folikülleri (kesecikleri) çevresinde küçük beyaz başlı sivilceler kıl köklerinin yüzeysel enfesiyonudur. Çok sık görülür. Stafilokok veya mantarlar yol açar. Bunun bir çeşidi de ‘tıraş yarası’ olarak adlandırılır. Sakallı alanın kıl keseciklerinin stafilokok grubu bakterilerle iltihaplanması sonucunda oluşur. Tinea barbea olarak adlandırılan hastalık da, aynı alanın mantar hastalığıdır. Mantar tedavisi gerekir.

Folikülit ( sivilce ) Tedavisi 

Hafif dereceli folikülit lokal antibiyotikle tedavi edilir. Daha yaygın olursa sıcak su kompresi ve ağızdan alınan antibiyotiği gerektirir. sivilce tedavisi için karbonat, bitkisel kürler ve asit tedavisi de önerilmektedir.(sivilce geçtikten sonra).

Karbonküller Belirtileri 

Ciltte genellikle pembe veya kırmızı hassas şişkinlik halinde meydana gelir. Şişkinlik ve kızartının giderek yayılması, deride ağrı, acı meydana gelmektedir. Ateş veya bitkinlik durumu yaşanabilir. Çıban bir veya daha fazla kıl kesesinin lokal enfeksiyonudur. 

Vücudun herhangi bir yerinde birden fazla çıban bulunuyorsa, buna tıp dilinde fronküloz adı verilir. Temasla yayılması mümkündür. Karbonkül, enfeksiyonun cilt altına yayılmasıyla olur. Bir iki gün içinde hızla büyür. İltihap toplandıkça basınç ve ağrı artar. Daha sonra patlayarak dışarıya açılır ve iyileşme süreci başlar. Tekrar nüks edebilme ihtimali vardır. Karbonküllere erkekler kadınlardan daha yatkındır.Bu infeksiyonlar, hijyen koşullarının olmaması, fiziksel yıpranma, giysilerin tahrişi ve akne (ergenlik sivilcesi), dermatit, şeker hastalığı ve pernisyöz anemi gibi kan hastalığı durumlarıyla birlikte olabilir.

Karbonküller Teşhisi

Karbonküller bakteriyi tespit edilebilmesi için doktorun tahlili şarttır. Bu enfeksiyonlar tedavi edilmezse hayatı tehdit eder duruma gelebilirler.

Karbonküller Tedavisi

Çıbana bir kaç saat arayla, 30 dakikalık süreyle sıcak su kompresi yapılır. Ya küçülüp kaybolur ya da patlayarak dışarı açılır. Antibakteriyel sabunla cilt yıkanır. Ağızdan antibiyotik tedavisi yapılır ve bu sayede çıbanın zararlı etkilerinde kurtulmuş olunur.

Yılancık (Erizipel) ve Selülit Belirtileri 

Yüzde, kolda veya bacakta şişmiş, kızarmış, yanma duygusu veren ağrılı bölge belirtiler arasındadır. Selülit, cildin bağ dokusunun bakterilerle oluşan enfeksiyonundan doğan akut iltihapdır.Erizipel, enfekte bölgenin parlak ve sınırlarının keskin bir şekilde belirli olduğu ağır bir streptokok selülitidir.


Yılancık (Erizipel) ve Selülit Tedavisi 

Ağızdan antibiyotik tedavisi, enfekte bölgeyi yüksekte tutup sıcak kompres uygulama tedavi yöntemleri arasındadır. Daha sonra iz kalmaması için bazı cilt bakım maskeleri veya asit uygulamaları yapılabilir. 

Lenfadenit ve lenfanjit Belirtileri 

Ciltte şiş bölgeler, bazen kızarıklık ve ağrı da olabilir.Lenfadenit, lenf nodüllerinde (bezelerinde) bakteri, mantar,virüs veya diğer hastalık etkenlerinin sebep olduğu enfeksiyondur.Lenfanjit, lenf damarlarının enfeksiyonudur. Yara bölgesinde zonklama şeklinde ağrı, titremeyle yükselen ateş, iştahsızlık, terleme yapar. İltihaplanmış lenf damarı, enfeksiyon yerinden kol ve bacağın yukarısına doğru kırmızı bir çizgi halinde uzanır. Belirtiler fark edilir edilmez doktora gözüküp tedaviye başlanmalıdır. Lenf bezesi iltihabında, bazen kesin teşhis için biopsi gerekebilir.

Lenfadenit ve lenfanjit Tedavisi 

Enfeksiyonun kaynağına göre tedavi metodları da değişmektedir. Antibiyotik tedavisi hemen başlarsa, hastalık ilerlemeden kontrol altına alınır.

Uçuk ve Ağız Ülseri Belirtileri

Cildin kabarık, kırmızı, ağrılı alanında tek veya grup halinde küçük, içi sıvı dolu sivilceler şeklinde meydana gelirler ve genelde beyaz renktedirler. Ağızda acı veren yara, çevresi kırmızı ortası beyaz veya sarı lezyonlar olarak da görülürler.Uçuk, çok yaygın bir enfeksiyondur. En çok diş etleri, dudaklar , yanaklar veya parmaklarda olur. Herpes simpleks virüsü ile oluşur. Temas yoluyla geçer. Yemek takımları, havlu ve tıraş bıçakları gibi eşyalarla da bulaşır. 

Hastalık iyileştiğinde virüs, sinir hücreleri içinde gizli duruma geçer ve vücut direncinin düşmesiyle ilk yerinde tekrar nüks eder.Ağız ülseri ya da aft olarak adlandırılan hastalık, 1-2 hafta sürer. Ağız protezinin vurması ya da yanağı ısırma gibi bir nedenle çıkar. Sıklıkla nükseder. Ataktan önce bir karıncalanma veya yanma duygusu olabilir. Ağır vakalarda ateş, huzursuzluk ve lenf nodüllerinde şişme olabilir.Teşhis için lezyonların haftalık kontrolü gereklidir. Bu kontrol göz ile yapılır. Tedavi edilmeyen uçuğun göze atlama riski vardır. Göz uçuğu zamanında tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir.


Uçuk ve Ağız Ülseri Tedavisi

Rahatsızlığı azaltmak için buz uygulanır. Asiklovir grubu antiviral ilaçlar kullanılır.

Zona Belirtileri 

Zona vücutta veya yüzün bir yanında ağrı ve yanma, küçük kırmızı bir cilt döküntüsü olarak tanımlanır. Küçük su dolu kabarcıklar,Zona, su çiçeği hastalığına yol açan virüsün oluşturduğu bir enfeksiyondur.Su çiçeği geçirildikten sonra virüs, çoğu zaman sinir hücreleri içinde hareketsiz kalır. Yıllar sonra, vücut direncinin düştüğü bir dönemde zona olarak ortaya çıkar.
Başlangıçta hastalık bölgesinde ağrı ve yanma olur. 2-3 gün sonra döküntüler ortaya çıkar. Tüm belirtiler 3-5 gün içinde doruğa çıkar, bundan birkaç gün sonra da kurmaya başlar. Başlangıçtan 2-3 hafta içinde kabuklanır. Hayatı bir tehlikesi olmasa da ağrı hissi yaratır ve tedavi edilmesi gerekir ayrıca yayılmadan engellenmelidir. 

Zona Tedavisi 


Hastalığı normal seyri tedaviyle değişmez ancak serin, ıslak kompreslerle hasta iyi hisseder. Asiklovir grubu antiviral ilaçlar kullanılır.Hastalık süresince ortaya çıkan ağrıyı gidermek için ağrı kesiciler kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder