10 Aralık 2017 Pazar

B5 Vitamini Özellikleri


Kimyasal yapıları farklı olmakla birlikte B vitaminleri grubunun genel olarak ortak özellikleri suda çözünmeleri, azot taşımaları, ısıya dayanıklı olmaları ve bazı enzimlerin kofaktörlerini oluşturmalarıdır.Enzimlerin ve hormonların bir parçası olarak insan metabolizması için önemli olup hemoglobin sentezinde görev yaparlar. B5 vitamini, diğer adıyla 'Pantotenik Asit' hem hayvansal hem bitkisel kaynaklarda bulunmaktadır bundan kaynaklı B5 vitamini 'pantos' (Yunanca heryer) kelimesinden türetilmiştir. Bu vitaminin metabolizmada etkin şekline Koenzim A denmektedir.

B5 Vitamini Yararları


B5 vitamini, suda çözünen, B vitamini ailesinin bir üyesidir. Hücre yapımında, normal büyümeyi sürdürmede ve merkezi sinir sisteminin geliştirilmesinde yardımcı olur. Adrenalin bezlerinin dengeli bir şekilde faaliyetlerine devam etmesinde rol oynar. Yağ ve şekerin enerjiye dönüştürülmesinde temeldir.

B5 Vitamini Eksikliği Belirtileri 

B5 vitamini, hem hayvansal hem bitkisel besinlerde bulunduğundan eksikliğine çok sık rastlanmaz. Fakat bazı ekstrem durumlarda eksikliği görülebilir. Eksikliğinde kaynaklı aşağıdaki belirtiler ortaya çıkmaktadır;
  • Kusma, karın ağrısı ve bağırsak bozuklukları 
  • Kasılma nöbetleri 
  • Yorgunluk, uyku bozuklukları 
  • Depresyon 
  • El ve ayaklarda karıncalanma, titreme 
  • Cilt bozuklukları 


Fazla alınması halinde ishal görülebilir, kanama riskinde artış meydana gelebilir veya mevcut kanama var ise (kadınlarda regl dönemi gibi) süresinde uzama söz konusu olabilir. Ancak bu riskler B5 vitamininin besin takviyesi olarak fazladan alınması halinde görülür, gıdalardan doğal yollar ile alınması halinde görülmez.

B5 Vitamini Nelerde Bulunur?


Pantotenik Asit hem bitkisel hem hayvansal kaynaklarda bulunur. B5 vitamini açısından en zengin gıdaların 100 gramında yaklaşık olarak bulunan miktarı aşağıda görebilirsiniz;

B5 vitamini kaynakları
B5 vitamini Değeleri
Mantar
3.59 mg
Peynir (keçi peyniri)
3.35 mg
Yağlı Balıklar
2.24 mg
Avokado
1.46 mg
Yumurta
1.53 mg
Kırmızı Et
1.61 mg
Tavuk ve Hindi
1.32 mg
Ayçekirdeği
7.06 mg
Tatlı Patates
0.88 mg


Ancak B vitaminleri kırılgandır ve yüksek sıcaklıklarda uzun süre saklandıkları zaman ve yiyecek hazırlama işlemleri sırasında tahrip olabilmektedir ( ör.yıkama, aşırı pişirme, süzme vb.) Ayrıca bu gıdaların endüstriyel işlem görmesi de B vitamini içeriğini önemli oranda azaltabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder