10 Aralık 2017 Pazar

K Vitamini Nedir

K Vitamini Nedir
K vitamini nedir başlığı ile hazırladığımız yazımızda sizlere k vitamini yararlarından ve kaynaklarından bahsedeceğiz. Daha sonra k vitamini cilt bakımına   kullanımından ve k vitaminin eksikliği veya fazlalığı durumunda ne gibi sağlık problemleri ile karşılacağınızdan bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

K Vitamini Nedir?

K Vitamini aslında bir bileşimdir. K1 ve K2 vitaminlerinden oluşur. K Vitamini çoğunlukla et, peynir ve yumurta gibi hayvansal gıdalardan elde edilir. K2 vitamin ise mayalanmış yogurt ve peynirdeki bakterilerden meydana gelir. K2 vitamininin osteoporoz tedavisi için kullanılması için hala araştırmalar sürüyor ve net bir bilgi daha elde edilmiş değildir.

K harfini almasının sebebi vitamine dair ilk keşiflerin Almanca bir jurnalde yayımlanması ve bu yazınlarda vitaminin Koagulationsvitamin şeklinde yer almasından gelir.
Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. Kanın pıhtılaşmasında oynadığı merkezi rolünden dolayı, adını Almanca pıhtılaşma anlamına gelen 'koagulation' kelimesinden almıştır.K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar, kemik ve diş sağlığını korur, menopoz sonrası kemik erimesini engeller, karaciğeri yağlanmaya karşı korur ve prostat kanseri riskini engellemektedir.


K Vitaminin Faydaları


K vitaminin en önemli özelliği kan pıhtılaşmasını sağlamasıdır. Bu sayede yaralanma durumlarında kanamadan kaynaklı doğabilecek risklerin giderilmesini sağlar. Damar sertliği riskini azaltır, karaciğer ve prostat kanseri riskini düşürür. K vitamini eksikliği sık görülen bir durum değildir, çünkü günlük olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzelerin çoğu bu vitaminden bol miktarda içermektedir. Ayrıca bağırsaklarda bulunan “iyi” bakteriler K vitamini üretebilmektedir.

Ancak antibiyotik kullanımı, K vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen hastalıklar (safra kesesi veya safra yolu hastalıkları, kistik fibrozis, çölyak hastalığı), karaciğer hastalıkları, kan inceltici ilaçlar, ciddi yanıklar ve hemodiyaliz tedavisi K vitamini eksikliğine sebep olabilir. Bu gibi durum ve hastalıklar sırasında doktorunuz K vitamini takviyesi önerebilir.


K Vitamini Bulunan Besinler


Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar.


Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar.


Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.

Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir.

Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini buluındurur.

Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.

Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini bulunur ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.

Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.

K Vitamini İçeren Diğer Besinler ise; Maydanoz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, pazı, yeşil fasulye, kuşkonmaz, brokoli, lahana, hardal yaprakları, şalgam, lahana, kekik, marul ve salata, adaçayı, kekik, lahana, kereviz, deniz sebzeleri dahil, salatalık, pırasa, karnabahar, domates, yaban mersini.

K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı


K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun kanaması gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Uzun dönemli K vitamini eksikliğinde ise kemik yoğunluğu azalır ve kemik kaybı yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle bağlantılı olarak yumuşak dokularda kalsiyum birikimi artar ve damar sertliği, böbrek taşı gibi sorunlar da meydana gelmektedir. Fazla K vitamini tüketiminin ise (sentetik K vitamini dışında) herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Cilt Bakımında K Vitamini


K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır. Ciltteki temel fonksiyonunu kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak bilinen K Vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampullerini tercih etmelisiniz. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında k vitamini yararlı bir vitamindir.

Yağda çözülebilen bir vitamin olan K vitaminin butip cilt problemlerinde ampul formunun dışında k vitaminli yağ olarak kullanımı tercih etmek en doğru yöntem olacaktır. Bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmış olmasdada , Cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak K Vitamininin hastalığın sonucu olan kırışıklıklardan korunmada ve tedavisinde etkili olduğu gözlemlenmiştir.

K vitamini  hakkında daha fazla bilgi almak adına aşağıdaki linklerden diğer K vitamini yazılarımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Eğer yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder