10 Aralık 2017 Pazar

B5 Vitamini Faydaları

B5 vitamini yararlarını aktaracağımız yazımızda sizlere öncelikle B5 vitamini görevlerinden ve B5 vitaminin nasıl bir vitamin olduğundan bahsedeceğiz. Daha sonra B5 vitamini kaynaklarından , faydalarından ve cilt bakımında nasıl kullanıldığından bahsederek yazımızı bitireceğiz. İyi okumalar dileriz. 

B5 Vitamini ve Görevleri



Suda eriyen B vitamini kompleksleri arasında yer alan B5 vitamini, pantotetik asit adı ile bilinmektedir. B5 vitamini hayvansal ve bitkisel kaynaklarda bulunmaktadır. B5 vitamini anksiteye gibi psikolojik bozuklukların tedavisinde ilk akla gelen vitamindir. Aynı zamanda, B5 vitamini, antikor üretimini desteklemesi bakımından oldukça önemlidir.


B5 Vitamini Kaynakları 



B5 vitamini bulunduğu hayvansal ve bitkisel gıdalarda zengin miktarda yer almaktadır. Hayvansal gıdalardan kırmızı ette bol miktarda bulunmaktadır. 
Karaciğer, tavuk, hindi eti gibi hayvansal ürünler ile karnabahar, patates, bezelye, fasulye, mısır B5 vitamini kaynakları arasındadır. Ayrıca bitkisel kaynaklar arasında;ayçekirdeği, yer fıstığı, fındık, fıstık, leblebi, kaju gibi kuruyemişler ile pirinç, buğday, arpa, çavdar, bakla, fasulye, mercimek, maş, barbunya, soya fasulyesi yeterli B5 vitamini taşımaktadır.



B5 Vitamini Faydaları Nelerdir?




Her vitaminin insan hayatında önemli bir yeri vardır. Bilinen vitaminler arasında C vitamini, E vitamini, K vitamini, A vitamini ve diğerleri bulunmaktadır. Bu vitaminler en öneli özellikleri antitoksidan bir yapıda olup vücudu zararlı maddelere karşı korumalarıdır. Bu nedenle, vitamin eksikliği yaşamamak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için diyetimizde vitaminlerin önemi büyüktür. 
B vitaminleri yağların hazmedilmesini kolaylaştırdığı için ishallerin oluşmasını engeller. Buna ek olarak sinirleri dinlendirir, cildi parlak, canlı ve diri tutar ve tırnakların kırılmaması ve hasar almasını engeller.
Pantotenik asitler Parkinson hastalığı, sinir ağrısı, premenstrüel sendrom (PMS), prostat büyümesi, zihinsel ve fiziksel strese karşı koruma, anksiyete karşı, konjenital hipotiroidide tiroid tedavisinin yan etkileri azaltmak, yaşlanma belirtilerini azaltmak, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlar için, büyüme geriliği, zona, cilt bozuklukları, böbrek üstü bezinin uyarılması, kronik yorgunluk sendromu, salisilat zehirlenmesi, streptomisin nörotoksisite, baş dönmesi ve yara iyileşmesini uyarıcı olarak ağızdan alınarak kullanılmaktadır.


B5 Vitamini ile Cilt Bakımı ve Cilde Faydaları


Sıvılaştırılmış formda kozmetik amaçlar için kullanılabilen b5 vitamininin cilt sağlığındaki etkileri de kanıtlanmıştır. Cildi sıkılaştırıcı etki yaptığı gibi sivilce oluşumuna karşı da oldukça etkilidir. Cilt lekelerinin oluşumunu engellemekte, güneşin zararlı UV ışınlarında cildi ve saçları korumaktadır.
D-panthenol olarak bilinen bu vitamin cilt bakımında çok sık kullanılır. Özellikle ciltteki yaralarda oldukça etkili bir vitamindir ama uzun süreli kullanımı ciltte tüylenme gibi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.

Bu yüzden daha sık saç bakımı saç dökülmesi saç uzaması, kirpik bakımı ve kaş bakımı gibi alanlarla, peeling, çatlak bakımı gibi uygulamalar sonrası cildin yapısını düzenlenmesi için 15 günlük bakımlarda kullanılması daha uygundur. örneğin kimyasal peeling yaptıysanız veya bir yaralanma varsa daha çabuk cilt yenilenmesi ve cilt iyileşmesi için b5 vitamini kullanabilirsiniz. Özellikle peeling uygulamaları sonrası cildin yenilenme sürecine çok iyi geldiği ve olumsuz etkenlere karşıda güçlü bir koruma sağladığı bilinmektedir.


B5 vitamini hakkında daha fazla bilgi için ; B5 Vitamini ile Saç Bakımı ve B5 Vitamini ile Cilt Bakımı yazılarımıza bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder