10 Aralık 2017 Pazar

B3 Vitamini Faydası Nedir

Siz değerli okurlar için b3 vitamini faydaları nedir konusuna değindim.Makalemi , b3 vitamini nedir, faydaları nelerdir , nasıl uygulanır , nasıl kullanılır gibi sorularla makalemi destekledim. B3 vitamini öyle faydalı bir vitamindir ki saymakla bitmez. İyi okumalar dilerim.

B Vitamini



Hayvansal ürünlerde ve gıdalarda, süt ve süt ürünlerinde bulunan B3 vitamini, yeşil yapraklı sebzelerde ve kuru meyvelerde gibi bitkisel kaynaklarda da bulunmaktadır. Vücutta ki karbonhidratları yakıp enerji açığa çıkmasını, hormonların üretilmesini, ağız, cilt, dil dokusunun sağlıklı kalmasına yardımcıdır. Öğrenmeyi, hafızayı güçlendirirken beyin ve zihinde oluşacak hasarları önler ayrıca alzheimer hastalığına karşı oldukça etkilidir. Zihinsel ve fiziksel sağlığı destekleyip güçlendirici yararları bulunmaktadır. B grubu vitaminleri aynı zamanda suda eriyen vitaminlerdendir. Vücutta var olan karbonhidratların parçalanması ve enerjinin açığa çıkmasını hedefleyen özelliğinden dolayı vücuttaki adale gelişimi ve adale fonksiyonları için oldukça önemlidir. B grubu vitaminlerinin fazla alımı vücuda bir yarar sağlamaz, vücut gerekli olan vitamini alıp depolar. 

B3 Vitamini Faydaları


  • İnsan vücudunda niyasine eviren b3 vitamini , özellikle vücuttaki enerji metabolizmasını denge de tutar ve karbonhidrat , yağ ve proteinin enerjiye dönüştürmede rol oynar.
  • Ayrıca nükleik asit, protein, ve yağı metabolizmada düzenleyen etkilere sahip olup, vücutta bulunması şart bir vitamindir. Kan dolaşımı ve sağlıklı bir cilt için çok önemli bir vitamindir b3 vitamini.
  • Sinir sistemini düzenleyip, onarmaya ve daha sağlıklı olması adına yararlıdır. Protein, yağ ve karbonhidratların vücutta kullanılmasını sağlar ve yağ yakıcı, karbonhidrat yakıcı özelliklerde bulunur.
  • Toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Yüksek kolestrole karşı kişiyi korumaktadır. 
  • Dermatit gibi cilt hastalıklarında oldukça faydalı bir vitamindir.

B3 Vitamini Nerelerde Kullanılır

B3 vitamini cilt ve saç bakımda oldukça önemli bir vitamindir. Niyasin özellikle cilt bakımında b3 vitamini sıkça kullanılan bir vitamindir. %5'lik oranda b3 vitamini sivilce oluşumuna karşı önleyici özelliği vardır.Ayrıca cilt lekeleri konusunda b3 vitamini oldukça etkilidir. Seboreik dermatit ve egzama için b3 vitamininden faydalanabilirsiniz. Saç bakımında ise sedefli saçlarda, yağlı saçlarda, seboreik dermatit gibi saç derisi sorunlarında saç dökülmesinde ve saç uzatma konularında yapılacak saç bakımında b3 vitamini kullanılır.

Niasinamid dokularda biyolojik oksidasyon enzimlerinin koenzimlerinden olan nikotinamid adenin dinukleotid (NAD) ve nikotinamid adenin dinukleotid fosfat (NADP) şeklinde bulunur.Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar.

B3 Vitamini Nelerde Bulunur


B3 vitamini hem bitkisel hem hayvansal kaynaklarda bulunmaktadır. Hayvansal kaynaklar arasında ; Tavuk, ton balığı, hindi, sığır eti, kuzu eti,somon balığında bol miktarda bulunmaktadır. Diğer yandan kuşkonmaz, buğday, Brüksel lahanası , brokoli, karnabahar, bezelye ,taze fasulye, patlıcan, havuç domates ve rezene bitkisel B3 kaynaklarıdır.


B3 vitamini hakkında daha fazla bilgi almak adına '' B3 Vitamini - Niyasin '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı  okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızın başkalarına da yararlı olması için sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder