Siz değerli okurlar için sık karşılaşılan kadın hastalıklarının neler olduğuna, bunların tanı ve tedavi yöntemlerine dair bir makale hazırladım. Bu problemi yani kadın hastalıklarını geçiştirmek ileride çok sıkıntı yaratabilecek problemler yaratabilir. Umarım yazımızdan faydalanabilirsiniz. İyi okumalar.
Kadın Hastalıkları
Kadın hastalıkları çocuk hastalıkları gibi tıbbi kilinik terimlerle karşılaşılmasına rağmen erkek hastalıkları gibi bir kavramın neden olmadığını biliyoruz.. Erkek hastalıkları gibi bir kavramın tıpta olmadığı kanısından yola çıkarak, sanki erkeklerin hiç hasta olmadığını var sayarak dolayısıyla biz bu yazımızda kadın hastalıklarına değinmek zorunda kalıyoruz, Kadın Hastalıkları sadece ya da büyük oranda kadınlarda görülen hastalıklardır demek en doğrusudur.
Kadın Hastalıklarının Başlıcaları
- Adet Görememe,
- Ağrılı Adet,
- Adet Düzensizliği,
- Adet, Aşırı Adet Kanaması,
- Düşük Tehdidi,
- Dış Gebelik,
- Rahim Kanseri,
- Meme Kanseri,
- Gebelik Sonrası Depresyon,
- Menopoz, Vajinusmus,
- Miyom,
- Vajinal Mantar
- Loğusa Hummasıdır.
Kadınlara özgü hastalık sinyalleri çoğunlukla geçiştirilir. Peki, siz bazıları hastalık belirtisi olan bu sinyallere yeterince kulak veriyor musunuz? Eğer 'bu sinyaller hangileri?' diyorsanız işte yanıtları.
1. Kaşıntınız Alerjik Olabilir
Regl döneminizde vajina bölgenizde kaşıntı yaşanıyorsa ve regl dönemi biter bitmez kaşıntı geçiyorsa, alerjik bir bünyeye sahip olabilirsiniz. Uzmanımız , "Bu sorun genelde parfümlü petlerin kullanılmasından yaşanıyor bu petler cilt yüzeyi hassas olan vajinayı rahatsız ediyor" diyor. Aynı zamanda parfümlü duş sabunları ya da vajina için üretilmiş parfümlü duş şampuanlarıyla o bölgeyi yıkamak da aynı sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle eğer böyle bir problem yaşıyorsanız bu tür ürünlerden uzak durun.
2. Akıntı, Mantardan Olmayabilir
Kadınların yarısından çoğu genital bir akıntıda, mantardan korkulur. Oysa başka nedenlerden dolayı da vajinada sorun yaşanabilir. Örneğin kadınların çoğu, çocuk yaşlardan itibaren Bakteriyel Vaginosis (BV) sorunu yaşayabilirler. Jinekolog uzmanımız, "Mantarla arasındaki fark akıntının şeklidir" diyor. Mantarın sebep olduğu akıntı, daha ince ve pıhtılaşmış haldedir. BV'de ise akıntı daha sıvıdır. BV, çoğunlukla balık gibi kokar ve çok kaşıntı yapmaz. Eğer BV tanısı konduysa antibiyotik kullanmalısınız. Özellikle bebek bekliyorsanız, çünkü BV erken doğuma neden olabilir.
3. Zor Regl Dönemi
Chicago'daki Memorial Hastanesi doktorlarından Dr. Xiaobin Wang, stres yaşayan kadınların, diğerlerine oranla regl dönemini daha zor geçirdiğini belirtiyor. Çünkü stres prostaglandins (düz kasları uyarıcıdır. Vücudun çeşitli organ, doku ve salgılarında-prostat, akciğerler, beyin, meni, adet kanı) seviyesini artırır; bu da kramplara neden olur. Bu durumda yapmanız gereken adet döneminin ilk yarısında kendinizi stresten uzak tutmak olmalıdır.
4. Tavuk Eti Sistit Nedeni
"Yediklerimin genital problemlerle ne ilgisi var?" diye aklınıza gelebilir. Ama Kanada'da Montreal Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma haftada 4 ya da 6 defa tavuk yiyen kadınların sistit yani idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmacılar, bunun nedeninin tavukta bulunan E coli bakterisi olduğunun altını çiziyor.
Amerika'nın Teksas Eyaleti'ndeki Southwestern Medical Center tarafından yapılan bir diğer araştırmaya göre asitli, kafeinli ve tatlandırıcı içecekler de idrar yollarını etkiliyor. Ayrıca New York Long Island Jewish Medical Center'da yapılan bir araştırma da, günde iki dilimden fazla beyaz ekmek yiyen kadınların mantara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni ise ekmekte bulunan karbonhidratların kan şekeri seviyesini arttırması ve mantarın üremesini hızlandırması.
5. Tampon Tembelleştirir
Regl döneminde 4 ya da 12 çay kaşığı kadar kan gelir; fakat tampon kullandığınızda kan emilimi artar. Konunun uzmanına göre, çok fazla emici özelliği olan tampon vajina duvarının kurumasına yol açabiliyor; bu da vajinanın tembelleşmesine ve vajina ülserine yol açıyor. Peki, bir tamponun sizin için doğru ya da yanlış olduğunu nasıl anlarsınız? Uzmanımıza göre de "Eğer bir tamponu çıkarmak zor oluyorsa o tampon size göre değildir. Değiştirilmesi gerekir.'"
6. Fazla Kanama
Bazı kadınlar regl dönemini çok ağır geçirdiklerinden ve fazla kanamaları olmasından şikayet ederler. Eğer siz de bu tür bir durumla karşı karşıya iseniz traneksamik asit kullanabilirsiniz. Kadın Sağlığı Jinekoloğu Peter Bowen, "Kanamanız olduğunda çeşitli ilaçlardan kullanmak yerine traneksamik asit kullanın. Kanamayı yüzde 50 oranında durduracaktır" diyor.
7. Ağrılı Cinsel İlişki
Kadınların yaklaşık yüzde 18'inde rahmin arkaya dönük olması, yani retroversiyon sorunu ile karşılaşabiliyorlar. Bu sorun cinsel birleşme sırasında ağrıya yol açabileceği gibi vajinada sarkmalara yol açabiliyor. Bu sorun için cinsel ilişki sırasında yana doğru yatmak uygun olacaktır.
8. Kontrol Edin
Her yıl dünyada binlerce kadın vulva (kadın üreme organının dış kısmı) kanserine yakalanıyor. Bunun önüne geçmek için göğüslerinizi kontrol ettiğiniz gibi vajinanızı da düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Uzmanımıza göre, eğer vajina bölgenizin normal yapısını anlarsanız, vajinada olabilecek renk değişiklikleri, siğiller ya da yaraları da rahatlıkla anlayabilirsiniz. Ayda bir kez aynada kendinizi kontrol edin.
9. Sık İdrar
Uzmanlar, günde sekiz defa idrara çıkmanın normal olduğunu söylüyor. Fakat daha fazla çıkıyorsanız, çok fazla sıvı tüketiyor olabilirsiniz. Eğer fazla sıvı almıyor ve tuvalete gittiğinizde sadece birkaç damla idrar geliyorsa bu durumda bir anormallik olabilir ve bir ürologla görüşmeniz gerekebilir.
10. Duruş
Tayvan'daki Chung-Ho Memorial Hastanesi doktorlarının yaptığı bir araştırmaya göre, topuklarınızı ayak parmaklarınızın üzerinde kaldırmak pelvis kaslarını çalıştırıyor.
11. Anatomik Sistit
"Bazı kadınların idrar yolları anatomisi değişiktir" diyen uzmanımız, bunun sistite sebep olduğunu söylüyor. Bu değişiklik nasıl yaşanabilir? İdrar yollarınız vajinaya daha yakın olabilir ve normal vajinadan daha açık olabilir. Bu da bakterilerin içeriye daha kolay girmesine neden olur. Erian bu soruna sahip kadınların hijyenik temizliğini önden arkaya doğru yapmalarını ve regl sırasında sık sık temizlenmeleri gerektiğinin altını çiziyor.
12. Sıcak Tutun
Norveç'teki Bergen Üniversitesi'nden Dr. Anders Baerhein özellikle kış aylarında sistit olan kadınların kendilerini sıcak tutmaları gerektiğini söylüyor. Soğuk, mesanedeki hassasiyeti artırırken idrar yapmayı zorlaştırıyor. Bu da idrar yolu enfeksiyonlarına yol açıyor. Bu sorun için idrarınızı yaparken klozete oturduktan sonra ayaklarınızı yere basın ve bir gazete okuyormuş gibi dizlerinize doğru eğilin.
13. Bisiklet Selesini Ayarlayın
San Diego'daki Alvarado Hastanesi doktorlarından Dr. Irwin Goldstein yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, kadın bisiklet binicilerinin bisiklet seleleri ince olduğunda idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu ve cinsel bakımdan daha isteksiz olduklarını söylüyor. Goldstein "Küçük seleler perine bölgesindeki sinirlere baskı yapıyor ve bu da genital bölgedeki sinirlerin hassasiyetini etkiliyor" diyor. Eğer siz de çok fazla bisiklete biniyorsanız, büyük seleli bisikletleri tercih edin ve çok fazla öne doğru oturmayın.
14. Bel Soğukluğu Kontrolü
Bowen, "Kadınlardan genital sağlıklarıyla ilgili olarak istediğim tek şey var; mutlaka bel soğukluğu olup olmadıklarını kontrol ettirsinler" diyor. Neden mi? Çünkü bel soğukluğuna karşı önlem alınmaması doğurganlığı etkiliyor. Ayrıca yapılan yeni bir araştırmaya göre bel soğukluğu, kadınlarda rahim ağzı kanseri riskini artırıyor ve bu kansere neden olan HPV virüsüne uygun ortam hazırlıyor.
15. Yanma Duygusu
Vajina bölgenizde bir yanma mı var? Kadınların yaklaşık yüzde 15'inde görülen vulvodynia yani kadın dış genital organında kronik rahatsızlık ya da ağrı doktorlar için de oldukça gizemli bir hastalık ve kontrol edilmeden teşhis koymak da oldukça zor. Dr. Nunns bu hastalık için; "Kadınlar yıllarca Vulvodynia ile yaşarlar; fakat bunun sadece kafalarında olduğunu düşündükleri için doktora gitmeyi düşünmezler" diyor. Fakat bu kronik bir rahatsızlıktır ve ilaçla tedavisi vardır.
16. Kendinizi Sevin
Berman Merkezi'ndeki seksüel araştırma grubunda görevli olan uzman, yaptığı araştırmalarda, genital bölgelerinin görünüşünden, kokusundan memnun olan kadınların, cinsel hayatlarında çok daha fazla doyuma ulaştıklarının altını çiziyor.
17. Kistik Yumurtalığa Egzersiz
Polikistik over sendromu sandığınız kadar kötü bir hastalık değildir. İsviçre'deki Karolinska Enstitüsü'nde araştırmacı olan Magnus Hagmar'ın yaptığı araştırmaya göre, olimpiyatlara katılan kadın atletlerin yüzde 37'si bu hastalığı yenmiştir. Bu teoriye göre, testesteron hormonunun artmasıyla birlikte atletlerin durumu da düzelmiştir.
18. Regl Yararlı
Regl olmak birçok kadın için işkence gibi görünse de aslında oldukça yararlı bir süreçtir. Regl ile birlikte vücuttaki kirli kan vücuttan atılırken hormonlarınızın düzgün çalıştığını bilmelisiniz. Adet kanamasının amacı, her adet döngüsünde oluşabilecek muhtemel bir gebeliğin yerleşebilmesi ve uygun şartlarda gelişebilmesi için rahim iç tabakasının tazelenmesi olarak değerlendirilebilir.
19. Vücudunuzu Dinleyin
Birçok kadın 30 yaşından sonra regl dönemlerinin daha ağır geçtiğini belirtiyor. Bir de buna doğum ya da doğum kontrol hapları eklenirse yakınmalar daha da artar. Bowen'e göre, 30 yaş, tümörler ya da diğer sorunların çok fazla görüldüğü bir dönemdir. Eğer bu yaşlarda bu tür değişikliklerle karşılaşırsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
20. Mesaneye Botoks
Botoks sadece kırışıklıklar için değil, aynı zamanda ağrılar için de başvurulabilinir. Yapılan araştırmalar, botoksun pelvis, regl ve idrarını tutamama sorunlarına da iyi geldiğini kanıtlamıştır. Uzmanımız, "İngiltere'de botoks mesane ile ilgili sorunlar için kullanılıyor" şeklinde konuşuyor.
Nedenini araştırın!
Kadınlar bazen utandıkları için jinekoloğa gitmek istemezler; fakat bazen öyle belirtiler vardır ki, mutlaka ciddiye alınması gerekir.
Ciddiye alınması gereken belirtiler :
- ARA KANAMALAR: Polikistik over sendromu, kist, vajina ülseri, rahim ağzı kanseri ya da kullandığınız doğum kontrol hapının yan etkisi olabilir.
- REGL DÖNEMİNDE AŞIRI AĞRI: Bel soğukluğu ya da diğer enfeksiyonlar rahim ya da vajina kanseri, ya da kistin sebep olduğu ağrılardır.
- ÇOK AĞIR REGL DÖNEMİ: Kistler, tiroid problemi, polipler ya da bel soğukluğu enfeksiyonundan kaynaklanabilir.
- ALIŞILMIŞIN DIŞINDA REGL AĞRISI: Pelvik enfeksiyon, tümör, yumurtalık kistlerini haber veriyor olabilir.
- GENİTAL BÖLGEDE YARA, SİVİLCELER: Uçuk, genital siğiller, vulva kanseri ya da kistlerden kaynaklanıyor olabilir.
- DÜZENSİZ REGL: Nedeni, hamilelik, dış gebelik, menopoz, tiroit problemleri ya da polikistik over sendromu olabilir.
- FARKLI KOKU: Bakteriyel vaginosis, mantar, cinsel yolla bulaşan iltihaplar yol açıyor alabilir.
- AKINTI: Bakteriyel vaginosis, mantar ya da cinsel yolla bulaşan enfeksiyon sonucu olabilir.
- VAJİNA AĞRISI: Mantar, vulvodynia, sistit ya da bel soğukluğundan kaynaklanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder