10 Aralık 2017 Pazar

B5 Vitamini Cilt Bakımı

Kimyasal adı Pantotenik asit olan B5 vitamini, vücutta depolanamayan ve suda eriyen bir vitamindir. D-panthenol olarak da adlandırılan b5 vitamini hem hayvansal hem bitkisel kaynaklarda bulunmaktadır. Et ürünleri, arı sütü, balık yumurtasında bolca bulunur, ayrıca tahıllarda, avakado, havuç, turp gibi besinlerde bulunmaktadır.

B5 Vitamini


Günümüzde, nemlendirici, bakım kremi ve serumların içeriğinde, cilt sağlığına faydalı kırışık oluşumunu önleyici, cilt yaşlanmasını yavaşlatması noktasında etkilidir. Ancak dikkat edilmesi gereken kurallar var. Vitamin içerikli ürünleri kullanan kişilerin, hangi vitamin’ in cildine yarar sağladığını bilmesi şarttır. Cilt bakımında b5 vitamini kullanımı bir hayli yaygın olduğu zaten bilinmektedir. Özellikle bepanthen krem cilt bakımında kadınların oldukça sık kullandıkları bir kremdir. Vitamin b5 dekspantenol yani d-pantenol olarak bu kremlerin içinde %5 civarında b5 vitamini içermektedirler.Ciltteki yaralanmalar, yanıklar, kuru cilt bakımı, cilt çatlakları, pişikler gibi durumlar için kullanılan B5 vitamini kullanılmaktadır. Ancak pantenoik asit olarak da bilinen bu vitaminin fazla kullanımı ciltte tüylenme sorununa neden olur.

B5 Vitamini ile Cilt Sağlığı

Bu vitaminler cildin yenilenmesi ve hücre bölünmesini koruyucu özelliğini taşıyan B5 Vitamini, cildin nem tutma kabiliyetini korur ve tekrar yağ tabakası oluşturarak cilt kırışıklıklarını engeller. Özellikle yenilenme özelliğini harekete geçirir.


Bu yapısıyla B5 vitamini ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Ciltteki yara, yanık gibi durumlarda kullanılır ve cilt dokusunun hızlı onarılması ve cildin kendini daha iyi yenilemesine olanak tanıyarak cildinizi daha sağlıklı kılar.


Ayrıca lazerle yapılan epilasyon, dövme silme, kimyasal peeling, cilt rengi düzelme gibi güzellik merkezi ve kliniklerin uygulamalarından sonra bakım için bu vitamini içeren kremler yazılır. Güneş yanığı ve diğer yanıklar için de kullanılan bir vitamindir.


Çatlak Tedavisinde B5 Vitamini Kullanımı

Cilt bakımında bir çok üründe kullanılan b5 vitamininin cildi beslediği, nemlendirdiği ve yaraların daha çabuk iyileşmesini katkısı ile oldukça faydalı bir vitamindir. Cilt çatlakları için üretilen bir çok krem vb. içinde bulunan bir vitamin b5 vitamini yani d-panthenol. 
Ciltte özellikle hamilelik döneminde ve kilo alıp vermeyle oluşan çatlaklar için bu vitamin önleyici ve koruyucu olarak kullanılır. Çatlakların giderilmesi için yapılan kimyasal peeling işleminde sıkça tercih edilmesinin nedeni vitaminin cildi hızlı iyileştirmesidir.

El ve Ayak Bakımında B5 Vitamini

Özellikle çok fazla bulaşık yıkama ya da temizlik yapan kadınların ellerinde oluşan çatlamalara karşı kullanılabilen bu vitamin, ciltteki kuruma ve yaralanmalara karşı koruma özelliği barındırmaktadır. Ayrıca ciltte koruyucu bir bariyer tabaka oluşturarak cildi dış etkenlere karşı korumaktadır. 
Ayaklarda yazın terlik vb. giyme ile açıkta kalmakta ve çevresel koşullardan kaynaklı yıpranmakta ve kurumaktadır, B5 vitamini ayaklarınızdaki kuruma durumuna karşı nemlendirici bir etki sağlar ve oluşabilecek hasarlara karşı korur, ayrıca topuklarda onarıcı işlevleri bilinmektedir. Ayak bakımında özellikle ayak peelingi yapıldığında onarıcı amaçlarla ilk 2 gün tüm ayağa sürülen bir vitamindir.
Ayrıca ayaz topuklarında yanan çatlakları yumuşatan ve nem dengesini sağlayarak elastin liflerin kuvvetlenmesini sağlkayarak çatlakların önüne geçen B5 vitamini saf formuyla çok güçlüğ bir bakım uygulaması olacaktır. 

Doakimya.com sitesinde rahatlıkla ulaşabileceğiniz B5 vitamini saç ve cilde yararlıdır ve doğal hallerini korumalarını sağlar. B5 vitaminine ek olarak saçların parlaklığını koruması, saç dökülmesinin engellenmesi, saç tellerinin kalınlaşması, cildin daha pürüzsüz bir yapıya kavuşması ve kırışıklıkların geciktirilmesi için B3 ve B5 vitaminleri oldukça önemlidir.Bu vitaminleri içeren kompleks B vitamini almanız saçlar ve cildiniz üzerinde olumlu etki yaratacaktır.

Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. B5 vitaminini daha sağlıklı günlerde kullanmanız dileğiyle sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder