9 Aralık 2017 Cumartesi

Egzama Bitkisel Tedavi


Egzama Bitkisel Tedavi
Siz değerli okurlar için hazırladığım makalede egzema tedavisinde bitkisel yöntemleri inceledim. Egzama nedir , egzamaya ne iyi gelir , egzama tedavisi nasıl yapılır , egzamaya iyi gelen bitkisel besinler nelerdir sorularına cevap aradım. İyi okumalar dilerim.

Egzama Nedir? 

Egzama ciltte meydana gelen  kızarıklık, şişme, kaşıntıya neden olan deri hastalığıdır.  Egzamanın bir çok türü bulunmaktadır; atopik dermatit  olarak da bilinen egzama türü  alerjik egzamadır. Tıpta dermatit olarak isimlendirilen hastalık çocukları da ciddi şekilde etkilemektedir.  Egzama tedavisi çeşitli olabilmektedir. Egzama tedavisinde doğal yiyecekler iyi gelmektedir. Aşağıda size bunları paylaşacağız. 




Egzamaya Hangi Doğal Yiyecekler İyi Gelir


Egzama; kronik bir rahatsızlık olarak  düşünülse dahi tetikleyici faktörlerden kaçınıldığında hayat boyu tekrarlanmamaktadır. Egzama, akut dönemde genelde sulu kabarcıklar halinde karşımıza çıkar. Bu dönemde yaş pansumanlar, kortizonlu kremler, ağızdan alerji hapları, şiddetliyse kortizon tablet ya da iğnelerle iyileştirilebiliyor. Egzamaya ayrıca iyi gelen yiyecekler 


  • dut, 
  • somon, 
  • elma, 
  • havuç 

şeklinde sıralanabilir. Sizler için egzama kremlerini destekleyen besinleri dikkatlice inceledim ve bir metin hazırladım. İyi okumalar dileriz.

Dut 



Beyaz dut barındırdığı kimyasallarda ve anti-oksidanlarda antibiyotik etkisi olan bir meyvedir. Meyvenin yanı sıra yapraklarında da kimyasal ve asit etkisi yüksek kimyasallar barındırır. Bilindiği üzere yaprakları kimi böcekler tarafından en çok tercih edilen besinin başında gelir. Dut ile ilgili unutulmaması gereken en önemli nokta, dutu dalından kopardıktan sonra, içindeki kimyasalların hızlı bir şekilde bozulur. Dutu dalından koparıldığı gibi tüketme en yüksek faydayı sağlayacaktır. Bu nedenden ötürü taze dut ile kurutulmuş dut arasında içerdiği vitaminler ve kimyasallar açısından oldukça fark vardır. Her ikisininde vücuda etkileri farklı boyutlardadır. Dutun insan sağlığına faydaları oldukça yüksektir ancak özellikle sıcak günlerine gelmesiyle, sahip olanlarda sık görülen egzama hastalığına karşı oldukça etkili bir meyvedir.


Somon



Somon, omega-3 bakımında çok zengindir ve egzamadan kaynaklı cilt iltihaplanmasını azaltıcı etkiye sahiptir. Beslenme programınıza somon ilave etmek, egzama hastalığını kontrol altına alır.

Yapılan araştırmalar sonrasında, somon balığını düzenli olarak tüketmenin egzama şiddetini azalttığı saptanmıştır. Bunun da nedeni, somonda bulunan omega-3 ve yağ asitleridir.
Somon, güçlü bir antioksidan gibi hareket edebilen karotenoid maddesiyle en iyi besin kaynakları arasında yer alıyor. Somon ve diğer balıkların tüketimi; civa ve böcek ilaçları gibi bazı toksinlere aşırı maruz kalabiliyor. Bundan kaynaklı, haftada en fazla iki defa somon ve diğer balık tüketimi gerçekleştirin.

Elma



Günde bir adet elma yemek, egzama yanmasına iyi gelir. Elma potasyum açısından oldukça zengindir ve antioksidan bakımından güçlüdür. Antihistaminik ve iltihap sökücü özellikleri olan bir P vitamini (bioflavonoid) olarak bilinir.



Yapılan çalışmaların ardından , egzama da dahil olmak üzere kronik belirtilere sahip inflamatuar hastalıkların semptomlarını rahatlatmaya yardımcı olduğu saptanmıştır.

Elma bir aperatif olarak tüketilebilir. Yulaf ezmesi üzerine dilimleyerek ve meyve salatası yaparak da tüketebilirsiniz. Organik elma yemek, egzama yanması sorununa karşı daha etkili sonuç verecektir.

Havuç



Havuç tüketimi, egzama ile mücadele de önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, en iyi beta-karoten kaynaklarından biridir ve cildin korunmasına destek olan bir besin maddesidir. Bu lezzetli kök sebze, C vitamini ve diğer besin birçok zenginliklerini barındırır.


Papatya 

Papatya içeren kremler ve direk papatya çayının ılıtılıp cilde sürülmesi bile egzamaya yarar sağlamaktadır. Papatya dışında ayrıca egzama tedavisinde meyan kökü ve aleo vere kremleri de kullanılırsa ciltteki egzamaya karşı yararlı olabilmektedir. 

Lavanta ve Sarı Kantaron Otu 

Lavanta antiseptik özellikleri ile hem lavanta suyu olarak kullanılabilir hem de kremlere eklenerek kullanılabilir. Sarı kantaron otu da iltihap tedavisinde ve cildi nemlendirmekte oldukça etkili bir bitkidir. Bu faydaları ile egzama tedavisinde de oldukça etkili olacaktır

Egzama tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak adına aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.