10 Aralık 2017 Pazar

B3 Vitamini (Niyasin)

Tüm B vitaminleri karbonhidratları enerjiye çeviren özelliği bulunmaktadır. B vitaminleri B kompleks vitaminleri olarak da anılmakta ve vücudun yağ ve protein metabolizmasına da görev yapmaktadırlar. B3 vitamini b2, b2, b5, b6, b7, b9, b11, b12 çeşidi olan B vitamini grubunda incelenmektedir.

B3 Vitamini



Niacinamid (niyasinamid), niacin (niyasin), nicotinic acid (nikotinik asit) olarak da bilinen bir b vitamini türevi olan b3 vitamini, saç ve cilt bakımında kullanılan bir vitamindir. Suda kolayca çözünen bir vitamindir b3 vitamini. Kimyasal formülü (C6H5NO2) olan niyasin 237 derecede erime özelliğine sahiptir. Türevleri olan NADH, NADPH, NAD ve NAD+ hücrelerde enerji metabolizması, nükleik asit, protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasında ihtiyaç duyulan gerekli bir vitamindir.

B3 vitamini, nişastalı ve şekerli maddelerin sindirimi için şarttır. Kan dolaşımında, karaciğerin sağlıklı çalışmasında, bazı baş ağrısı türlerinin ve işitme problemlerinin çözümünde etkilidir. Ayrıca yüksek kolestrole ve alzheimer hastalığına karşı da koruma özelliği bulunmaktadır.

B3 Vitamini Yararları

B3 vitamini insan vücudunda niyasine dönüşür, özellikle vücuttaki enerji metabolizmasını düzenleyen b3 vitamini, nükleik asit, protein, ve yağı metabolizmada düzenleyen özelliklere sahip, vücutta bulunması zorunlu bir vitamindir. B3 vitamini kan dolaşımı ve sağlıklı bir cilt için kullanılan önemli bir vitamindir. Sinir sistemini düzenleyen bir vitamindir. Dermatit gibi cilt hastalıklarında yararı kanıtlanmış bir vitamindir. Şizofreni ve diğer zihinsel hastalıklarda beyin ve hafızanın ileri fonksiyonlarını denetlemesinden dolayı tedavi edici rol oynar. Ayrıca B3 vitamini ; Kal ve damar hastalıkları, dikkatsizlik ve hiperaktivite bozukluğu, damar sertleşmesi , bağırsak hastalıklarında, diyabet, koku ve tat alma durumundaki bozukluklar, sancılı adetlerinizde, araç tutması , baş dönmesi mide bulantısı gibi sorunlarda ve depresyon, katarakt ,akne gibi cilt sorunlarınızda, gut ve HIV gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar burada bilinmesi gereken vitaminin bu hastalıkları geçirmesini sağlaması değil hastalıklara karşı vücut direncinizi arttırmasıdır.
Niyasin seks ve stres hormonlarının sentezinde, özellikle adrenal bezlerde üretilenlerde önemli rol oynar. Toksik maddelerin vücuttan atılmasında etkilidir.

B3 vitamini cilt ve saç bakımda sıkça kullanılan önemli bir vitamindir. Niyasin özellikle cilt bakımında b3 vitamini etkisi fazla olan bir vitamindir. ABD'de %5 oranında b3 vitamini sivilce ilacı görevi görür. b3 vitamini cilt lekeleri konusunda oldukça etkilidir. Seboreik dermatit ve egzama için b3 vitamini cilt sorunları ile başa çıkmanızı sağlar . Saç bakımında ise sedefli saçlarda, yağlı saçlarda, seboreik dermatit gibi saç derisi sorunlarında saç dökülmesinde ve saç uzatma konularında yapılacak saç bakımında b3 vitamini kullanılır.

B3 Vitamini Eksikliği



Niyasin eksikliği ciltte ciddi etkilere yol açan bir vitamindir ve eksikliğinde güneş ışınları cildi daha çok lekeler ve yaşlandırır. Ayrıca ciltte pullanma kaşıntı ve deri döküntüsü gibi çeşitli dermatitler meydana gelir. Metabolizma yavaşlamasına ve soğuğa dayanıksızlığa yol açar. B3 vitamini eksikliğinde baş ağrısı, uykusuzluk ve sinirlilik yaşanır.


B3 vitamini eksikliği 'pellegra' hastalığına yol açar. Bu hastalık deride kızarıklık , ishal ve zihin bulanıklığı bunama gibi belirtileri olan bir sinir sistemi rahatsızlığıdır.
B3 Vitaminin Bulunduğu Besinler


Niyasin yani b3 vitamini bitkisel ve hayvansal kaynaklardan tedarik edilir. Hayvansal b3 kaynakları şunlardır, özellikle tavuk etinde bolca bulunur, sığır eti, yumurta, balık, süt ve peynirde bulunur. Bitkisel niyasin kaynakları ise şunlardır, brüksel lahanası, yeşil bezelye, taze fasulye , patates, yer fıstığı , karnabahar , soya sosu, patlıcan, ıspanak, brokoli ,domates, rezene , mısır , havuç ...

B3 Vitamini Zararları



Çok yüksek niyasin kullanımında niyasin makulopatisi denen makula ve retina kalınlaşması meydana gelir, bunun sonucunda bulanık görme ve körlük meydana gelebilmektedir. Niyasinin aşırı miktarda kullanımı ölümcül olabilir. B3 vitamini aşırı kullanılması durumunda zehirli etkileri görülen bir vitamindir. B3 vitamini vücutta depolanamayan bir vitamindir, bu yüzden niyasinin zararları daha çok uzun süre kullanımda ortaya çıkar. Fazla kullanımı düşük kolestorol ve karaciğere zararlıdır.


B3 vitamini tüm bu yararları ve içeriği ile hem saç bakımında hemde cilt bakımında kullanılmaktadır. Sizlerde B3 vitaminin saç ve cilt bakımında nasıl kullanıldığını öğrenmek isterseniz aşağıdaki linklerden yazılarımıza ulaşabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder