10 Aralık 2017 Pazar

K Vitamininin Özellikleri ve Faydaları


K vitamini özelliklerinden ve yararlarından bahsedeceğimiz yazımızda k vitamini eksikliğine de değineceğiz. Ayrıca k vitamini ile cilt bakımı konusunda  bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 




K Vitamininin Özellikleri ve Faydaları



K vitamini lipofilik ve hidrofobik vitaminler grubuna dahil olan, kanın pıhtılaşmasında görev alan, yağda çözünen, yağ dokusunda ve karaciğerde depolanan bir vitamin türüdür. Adını Almanca'daki "Koagulation" kelimesinin baş harfinden almıştır. Türkçe'de "pıhtılaşma" anlamını taşımaktadır.Isıya oldukça dayanıklı olan K vitaminleri, bahsi geçen kimyasal özellikleri sebebi ile suda çözünmezler. İnsan vücudu K vitaminini depolayabildiği için günlük K vitamini tüketimine ihtiyaç duymazlar. K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde oldukça popüler olan bir vitamindir. Sebzelerin yeşil bölümleri, ıspanak, kabak, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye, yoğurt, yumurta sarısı, patates, yeşilbiber ve yeşil çay bol miktarda K Vitamini bulunmaktadır. K vitamini insan bağırsağındaki yararlı bakteriler tarafından da üretilir. K vitamininin yalnızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır ve bu sayede karaciğeri yağlanmaya karşı da korur.

K Vitamininin Faydaları 




  • Kan pıhtılaşmasında görev alır ve en önemli özelliği budur. 
  • Dişlerin ve kemiklerin sağlığını korur. 
  • Kemik erimesini (osteoporoz) karşı koruma sağlar. Özellikle menopoz sonrası kadınlar için oldukça faydalıdır. 
  • Postmenopozal kadınlarda veya erkeklerde vertebra ve vertebra dışı kırıkları önler. 
  • Arterlerin ve diğer yumuşak doku kalsifikasyonu önler. 
  • Karaciğer yağlanmasını ve büyümesini önler. 
  • Prostat kanseri riskini önler. 


K Vitamini Eksikliği

Kanın pıhtılaşma özelliğindeki azalmaya paralel olarak sindirim sistemi, idrar yolları, akciğer, deri ve diş etlerinde ani kanamalar görülebilir. K vitamini eksikliği; aşırı kanamaya sebep olacağından adet döneminde kadınlar için olumsuz durumlar yaratabilmektedir. Ayrıca basur ve burun kanaması da bu vitaminin eksikliğinden kaynaklı meydana gelebilmektedir.


Cilt Bakımında K Vitamini



Ciltteki temel fonksiyonunu kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak bilinen K Vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri idealdir. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir.Yağda çözülebilen bir vitamin olan K vitaminin bu tip cilt problemlerinde ampul formunun dışında k vitaminli yağ olarak da kullanılabilir. Bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmış olmasa da , Cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak K vitamininin hastalığın sonucu olan kırışıklıklardan korunmada ve tedavisinde kilit bir rol oynadığı anlaşılmıştır.



Gözaltı Morluklarına K Vitaminli Yağ


Yüzde kılcal damar çatlamaları ve beraberinde yüz kızarıklıkları toplumda sık rastlanan problemler arasındadır. Cildinizin yıpranmış ve yaşlanmış görünmesine sebep olan kılcal damar çatlamaları mor, mavi yada kırmızı renkte deri yüzeyinde meydana gelen oluşumlardır.

K vitamininin bilinen en önemli özelliği özellikle gözaltı morlukların tedavisinde kullanılıyor olmasıdır. Bu noktada gözaltı morlukların da neden yeşil çay kompresleri önerdiğini burdan yola çıkarak anlama mümkün. Ayrıca göz altı morluklarınız için k vitaminli yağı sürmek oldukça yararlı olacaktır.


Kılcal Damar Çatlamaları Tedavisinde K Vitaminli Yağ


Kılcal damar çatlamaları, ciltte yüzeye yerleşim gösteren.. Devamı için ;  k vitamini ile cilt bakımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder