Sizler için gündelik yaşantımızda yaşam ritmimizin ve zindeliğimizin korunması ve yükseltilmesi adına gönül rahatlığı ile tüketebileceğimiz doğal bitki çayları hakkında bir yazı derledim. Adeta doğanın bize sunduğu şifa kaynakları Soğuk algınlığından, uyku düzensizliğine, migrenden, diş rahatsızlıklarına kadar aklınıza gelemeyecek kadar türlü derdin dermanı olan bu bitkiler, her mevsim enerjinize enerji katıyor. şimdi sırasıyla bu bitkiler ve fayda alanları hakkında bilgi edinelim.
Enerji Veren Bitki Çayları
Enerji veren bitki çaylarını öncelikle sizlere saymak istiyorum. Ada çayı , yeşil çay , nane çayı , papatya çayı , melisa çayı , ıhlamur çayı , kuşburnu , ginseng çayı ,kaküle çayı , biberiye çayı , kekik gibi bir çok bitki çayı sayabiliriz. Fakat bitki çayları noktasında incelemek istediğim nokta yazının başından beri söylediğim gibi enerji veren bitki çaylarını inceledim.
Hemen hemen her kafede bulabileceğimiz bir çay olan ada çayı gece terlemesine sebep olan hastalığı iyileştiriyor. Kanı temizleyerek, mikropları öldürüyor. Nezle ve boğaz ağrılarına iyi geliyor. İştah ve zihni açıyor. Uyarıcıdır. Bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları ve ülsere iyi geliyor. Böcek sokmalarında sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanıyor.
Yeşil Çayı
Asya halkının günlük tüketiminde, bizde siyah çay ne ise onlar içinde yeşil çay aynı şeyi ifade etmekte, Yeşil çay kalp ve damar hastalıklarını azaltıyor. Kolesterol ve yağ değerlerini iyileştirerek, tansiyon ve kan şekerini ayarlıyor. Damar sertliğinden koruyor. Kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önlüyor. Diş çürümesini ve kemik erimesini engelliyor. Alerjiyi gidererek bakteri ve grip virüsü ile savaşıyor. Migreni geçiriyor. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde kullanılıyor. Yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırıyor.
Nane Çayı
Sağladığı ferah etkisi ile artık şampuanlarda bile kullanılan Nane bitkisi, mide ve bağırsak gazlarını gideriyor. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, ishal, bulantı ve kusmaya iyi geliyor. Karaciğer yetersizliğini gideriyor. Kalp ritim bozukları, bağırsak spazmı, astım, grip, bronşit, baş dönmesi, dil tutukluğu, felç, çarpıntı, baş ağrısı, ateş ve soğuk algınlığına iyi geliyor. Enerji vererek hafızayı kuvvetlendiriyor. Ancak mide ülseri ve gastriti olanların fazla kullanmaması tavsiye ediliyor.
Papatya Çayı
Diş ağrısı, hazımsızlık, gaz, mide spazmı ve krampları ile sinir sistemi problemlerine bağlı huzursuzluk ve uykusuzluğa iyi geliyor. İştah açıyor. Özellikle çocuklarda, sinire ve gerginliğe bağlı mide problemlerinde rahatlıkla kullanılıyor.
Melisa Çayı
Tansiyonu düşürüyor, idrar söktürüyor. Yatıştırıcı özelliğinden dolayı spazmı önleyerek, sindirime de yardımcı oluyor.
Ihlamur Çayı
Ateşli soğuk algınlıklarının kısa sürede iyileşmesini sağlıyor. Öksürük ve bronşite iyi geliyor. Gevşetici, sakinleştirici ve terletici özellikleri bulunuyor. Kış aylarında sıkça kullanılması tavsiye ediliyor. Kesinlikle kaynatılmaması isteniyor.
Zencefil
Zihin açıcı etkisi bulunan zencefil sindirimi çalıştırırken mide bulantısı gibi sorunları hafifletir. İnsanın kendisini daha hissetmesini sağladığı için konsantrasyonu ve enerjiyi arttırır.
Meyan Kökü
Adrenalin bezlerini doğrudan etkileyen meyan kökü strese karşı bire birdir. Duygu durumunu olumlu yönde etkileyerek kandaki şeker seviyesini dengeler. Böylece kahvenin ya da şekerli bir tatlının yarattığı geçici enerjiden farklı olarak gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olur.
Ginko Biloba
Konsantrasyonu arttıran ve hafızayı güçlendirdiği söylenen ginko biloba, beyne olan kan akışını, dolayısıyla enerjiyi arttırıcı özelliği ile Asya’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda varis tedavisinde yardımcı olarak kullanılır ve dolaşım sorunlarından kaynaklanan el, ayak üşümesine iyi gelir.
Kuşburnu
En çok C vitamini içeren bitkiler arasında yer alan kuşburnu bu özelliği ile enerjiyi arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cildi destekler ve yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerini geciktirir.
Ginseng
Bitki uzmanları ginseng’in strese bağlı yorgunluğu azaltma da olumlu etkileri olduğunu belirtiyorlar. Ginseng özellikle Çin’de belirli bir yaş üzerindeki insanlarda canlandırıcı etkisiyle oldukça popüler olarak kullanılıyor. Diğer faydaları arasında ise, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, antioksidan etkisi ve doğurganlığı arttırması gösteriliyor.
Kaküle
Yıllardan beri Hindistan'da, Orta Doğu'da ve çeşitli Arap ülkelerinde kullanılan bu leziz bitkinin sağlık açısından birçok faydası vardır.Çağımızın hastalığı kanser için faydalı olan kakule, kanser hücreleriyle savaşan sağlıklı hücrelerin sayısının artmasını sağlayarak bir nevi kanseri önlediği söyleniyor.
Kekik
Vücudu kuvvetlendirir, İştah açar, Sindirime faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz söktürür. Böbreklerdeki ve bağırsaklardaki mikropları öldürür.Derideki yaralara ve böcek ısırıklarına sürülürse yararlı olur. Bağırsak kurtlarını düşürmeye ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Astım, bronşit, grip, nezle ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Biberiye
Sindirime faydalı bir besin olan Biberiye, mide ve bağırsakları uyararak hazmı kolaylaştırır. İdrarı ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.Vücuda zindelik verir. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Migren türü baş ağrılarını hafifletir, çarpıntıyı giderir. Astım ve bronşite karşı faydalıdır.Kansızlığa ve sarılığa iyi gelir. Biberiye yağı romatizma olan yere sürülürse romatizma ağrılarını dindirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder