10 Aralık 2017 Pazar

Haşhaş ve Haşhaşın Faydaları

Siz değerli okurlar için haşhaş ve haşhaşın faydaları hakkında bir yazı hazırladım.Yazımı bazı sorularla destekledin. Haşhaş nedir , haşhaşın faydaları nelerdir , haşhaş nasıl tüketilir gibi sorularla makalemi destekledim. İyi okumalar dilerim.


Haşhaş Nedir 


Gelincikler familyasında incelenen haşhaş uyuşturucu yapımında kullanılsa dahi oldukça faydalı bir bitkidir. Yaprakları yumurta halindedir. Uçlara doğru sivri tabanı kalp şeklinde olup gövdeyi sarmıştır. Kenarları derin dişli, mavimsi yeşil veya grimsi yeşil renktedir.Yetiştiği yöreye bağlı olarak boyu 1,5 metreye bulabilir.Yukarıya doğru çatallaşır ve uzun bir sap üzerinde çiçek açınca doğru bir hal alır. Çiçeklerinin mavimsi yeşil, tabana doğru kırmızımsı iki adet kupa yarığı bulunur ve çiçek açınca bu yapraklar dökülür. Taç yaprakları dört adet beyaz, pembe, eflatun veya kan kırmızısı olabilir. Ortada bir göbek ve etrafında döllenme tozlukları bulunur.Çiçeklerinin solup dökülmesinden sonra ortadaki göbek büyüyerek küre veya fıçı şeklini alır. Kapsülerinin beyaz süt gibi bitki özü akar ve sıvı bir gün sonra esmerimsi yapışkan bir madde haline gelir. Buna Afyon (Opium) adında ki ve uyuşturucu yapımında kullanılan asıl maddedir.Haşhaş yıllık yetişen, yaprakları yumuşak ve boyu da 1,5 metreye ulaşabilen bir bitkidir. Kapsülünün içeriğinde “afyon” isimli uyuşturucu, haşhaş tohumunda da “haşhaş yağı” mevcuttur. Haşhaş yağı tületilen bir yağdır. Fakat bu bitki, uyuşturucu alkoidler bulundurduğu için ekim miktarına sınırlandırma bulunmaktadır.


Haşhaşın Faydaları Nelerdir ? 





  • Doktorlar haşhaşı ağrı ve sancıları dindirici ve ishal kesmek için kullanmaktadırlar. 
  • Yağı, mesane iltihabında, raşitizmde, sıraca hastalığında ve kabızlıkta oldukça etkilidir. 
  • Haşhaş tohumu çeşitli yiyeceklerde tercih edilir ve haşhaştan ekmek yapılmaktadır. 
  • Kalp krizi riskini azaltmaktadır. 
  • Damar tıkanıklığını tedavi edebilmekte ve kan akışını hızlandırmaktadır. 
  • Posası pekmez ile tüketilebilir ve enerji ihtiyacını karşılar. 
  • Haşhaş ağrı kesici özelliği ile kremler de merhemler de kullanılmaktadır. 

Haşhaşın Uyuşturucu Etkisi 

Haşhaş yararları kadar yan etkileri de olan bir bitkidir. Sonuçta bu bitkiden uyuşturucu da yapılmaktadır.  Uyuşukluk, hafif karın ağrısı, kaşıntı, solunumun yavaşlaması, mide bulantısı gibi yan etkileri vardır.Haşhaşın zararları arasında aşırı tüketilmesi ile solunum durmasına veya aşırı kusmaya neden olarak nefes borunuzun tıkanmasına ve ölüme yol açabilmesidir.Uyuşturucu maddesinden kaynaklı - morfin, kodein, tebain, papaverin vb. alkoloitlerin - bağımlılık yapabilmektedir. Morfin içeriği hem tıp alanında kullanılır hem de afyon sakızı olarak uyuşturucu yapımında kullanılmaktadır. Haşhaşın ciltte yarattığı olumsuz etkiler ise ; ciltte döküntü, kaşıntıdır. Ayrıca dilde şişme, şiddetli baş dönmesi ya da nefes alıp vermede zorluklar gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bundan kaynaklı haşhaşın yararlarından faydalanmak adına dikkatli kullanılması ve tüketilmesi gerekmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder