13 Ocak 2015 Salı

Tarçının Faydaları ve Kullanımı


Siz değerli okurlar için tarçın nedir, tarçının faydaları nelerdir, tarçın nasıl kullanılır konularını inceledim. Elde edilen bilgilerle hazırladığım bu makaleyi siz okurlarımızın bilgisine sunuyorum. İyi okumalar dilerim.

Tarçın



Tarçın, defnegiller familyasında incelenen bir bitkidir. Tarçının ana vatanı Güney ve Güneydoğu Asya 'dır, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsi şeklinde kabaca tariflenebilir. Hoş bir kokusu olan tarçın Asya’da yetişen bir ağacın kabuklarından elde edilir. 

Tarçının Faydaları Nelerdir ?


Tarçın ferahlık verici ve iştah açıcı etkisi herkesin bildiği bir özelliğidir. El ve ayaklardaki titremelere karşı etkilidir ve damar tıkanıklığını riskini azaltır. Mide hastalıklarında ve karın ağrılarında iyileştirici etkisi bulunur. Cinsel istek arttırıcı etki gösterir. Kötü kokuları engeller, öksürüğü ve ishali keser.. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. 

Tarçının Besin Değerleri 


100 gram tarçının besin değerleridir. 
Kalori (kcal)
32
Toplam yağ
0,7 g     
Kolestero
l 0 mg  
Sodyum
14 mg  
Potasyum
606 mg
Karbonhidrat
6 g         
Diyet Lifi
1,1 g     
Şeker
4,4 g     
Protein
2,6 g     
A Vitamini
6.917 IU             
C Vitamini
69 mg
Kalsiyum            
81 mg  
Demir  
1,3 mg
B6 Vitamini
0,2 mg
Magnezyum
38 mg

Tarçın Nasıl Kullanılır ? 




Tarçın yemeklerde ve tatlılarda lezzet ve koku vermesi için tercih edilen bir besin ögesidir. Tarçın özellikle sütlü tatlılarda kullanılırsa sütteki zararlı bakterilere karşı etkilidir. Bal ve limonla karıştırılıp yenirse boğaz yanmasına iyi gelir. Tarçın esansı gıda ve parfümeri sektöründe koku verici olarak kullanılır. Ayrıca tarçın bir çok bitki çayına lezzet katması için eklenmektedir. Genelde çubuk tarçın olarak kullanılmaktadır. 

Tarçın Çayı 

1 bardak kaynayan su içine kabuk tarçın atılır ve 5 dk demlenir. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen bu basit tarçın çayı ılıdıktan sonra içilmelidir. 

Tarçın Anti Bakteriyeldir


Tarçın anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma kalkanıdır , bu yüzden bağışıklık sistemi zayıf kişilerin tüketmesi bağışıklık sistemlerinin direncini artıracağından şiddetle tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder