14 Ocak 2015 Çarşamba

Çemen Otunun Faydaları ve Etkileri

Siz değerli okurlar için çemen nedir, çemen otunun faydaları nelerdir, çemen otu nasıl kullanılır sorularına cevap aradım ve elde ettiğim cevapları metinleştirdim. Şimdiden sizlere iyi okumalar dilerim.

Çemen Nedir



Çemen baklagiller familyasında incelenen bir ot türü bitkidir. Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olarak bilinen çok yıllık otsu bitkidir. Yarım metreye kadar boylanabilen çemen otu ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Çemenin gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitki uzunlamasına ve kimi zaman da yere yatarak gelişim gösterir.


Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakcıktan meydana gelen yaprakları da açık yeşil renklidir. Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar. Bu çiçekler olgunlaşınca her biri 10-20 adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dönüşür. Bol güneşli yerleri; suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları seven çemen otu, tohumlarıyla kültürü yapılır. 

Bazı coğrafyalarda baharat olarak değerlendirilen bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı pastırma imalatıdır. Türkiye'de tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sürülen keskin kokulu “çemen” adlı macunun içine ana madde olarak katılır. Bazı yerlerde çemen otunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak tüketildiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir. Bir diğer adı da boy otu olan çemen otunun, tohumlarından çemen baharatı üretilir. Meyveleri fasulyeyi anımsatan bu otsu bitkinin çiçeklerinin rengi de hafif sarımsı bir beyazdır. Çemen Otunun içeriğinde sabit ve uçucu yağ, kolin, saponin, diosgenin,müsilaj ve alkaloitler mevcuttur. Çemen Otunun 

Çemen Otunun Faydaları Nelerdir ? 


  • Çemen otu öksürük geçirmektedir ve balgam söktürücüdür. Bu sayede boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. 
  • Anne sütünü arttırmaktadır. Ayrıca afrodizyak yani cinsel istek arttırma etkisi vardır. 
  • Bağışıklığı güçlendirmektedir. 
  • Kadınların adet dönemlerini rahat atlatmalarına yardımcı olur,
  • Tümörler ve akciğer hastalıklarına karşı faydalıdır,
  • Diyabet, dizanteri, diyare, kronik öksürük, karaciğer, dalak büyümesi, iştahsızlıktan oluşan hazımsızlık ve gastrit gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır, 
  • Bronşit hastalarının kullanması da önerilir.
  • Sindirimi düzenlemenin yanında karın ağrılarına iyi gelmektedir. Gaz gidericidir ve şişkinliği alır. 
  • Çemen otundan elde edilen tohumlar, yüksek oranda dioesgenin içerir buda kadınlık hormonu olarak bilinen östrojenin artmasına katkı sağlar. Östrojen hormonu göğüslerin büyümesini sağlar.  

Çemen Otu Nasıl Kullanılır ?

Çemen otunun tohumları kurutulup toz halinde ya da lapa yapılarak değerlendirilebilinir. Ayrıca, yağı çıkarılır. Çemen, et yemeklerinde, çorba ve soslarda da yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Çemen yağı saçlara sürülürse saçları besler. Çemen kaynatılan suyu doğum yapan kadınlara tükettirilirse doğumu kolaylaştırır. Sivilcelere uygulama yapılırsa faydası görülür.


Çemen Otu Çayı

Çemen otu özellikle kış aylarında güne başlarken çemen otu çayı olarak kullanılmasında kış aylarının getirdiği bünyesel rahatsızlıklara karşı ciddi bir direnç sağlaması açısından kullanılmasında faydalıdır, bu hususta dikkat edilmesi gereken çemen otunun kurutulma işlemi üzerinden bir yılı aşmamış olunmasına dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder