13 Ocak 2015 Salı

Maydanozun Faydaları ve Böbreklere Etkisi


Sizler için maydanoz nedir, maydanozun faydaları nelerdir konusuna eğildim. Elde edilen verileri sizler için kapsamlı bir makale haline getirdi , uzmanlarımız. Umarız faydalı ve eksiksiz bir yazı olmuştur. İyi okumalar.


Maydanoz




Maydanozgillerde incelenen maydanoz, 50-80 cm uzunlukta, ufak yeşil yapraklı, hoş kokulu iki yıllık otsu bir bitki olarak kabaca tariflemek mümkün. Maydanozgiller (Umbellifera) familyasından, yaprakları iki pinnat parçalı, yarı çiçekli, iki yıllık otsu bitkidir. Ayrıca altı çizilmesi gereken nokta olarak maydanoz vücut için gerekli yağ ve kamfor ihtiva eden bir bitki. Oldukça faydalı olduğu bilinen maydanoz hem A, C, E ve K vitaminlerini hem de demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt ve fosfor minerallerini içerisinde barındırır. 


Maydanozun Faydaları Nelerdir ? 



Maydanoz bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürücü ve terletici özelliği ile maydanoz hem vücudu hem de kanın temizlenmesine yardımcıdır. Kabızlığa oldukça iyi gelir. Mide ve bağırsaktaki biriken gazların atılmasına yardımcıdır. 



  • Böbrek taşlarını ve bağırsak kurtlarını dökmeye faydalıdır. 
  • İştah açar. 
  • Ateşi düşürür. 
  • Cinsel isteği arttırır. 
  • Vücuda ve göze kuvvet verir. 
  • Diş etlerini güçlendirir. 
  • Kansızlık çekenlere faydalıdır. 

Maydanozun Besin Değerleri 

100 gram maydanozun besin değerleri tablosu ; 

Kalori (kcal)
36
Toplam yağ
0,8 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
56 mg  
Potasyum
554 mg
Karbonhidrat
6 g         
Diyet Lifi
3,3 g     
Şeker
0,9 g     
Protein
3 g         
A Vitamini
8.424 IU             
C Vitamini         
133 mg
Kalsiyum            
138 mg
Demir  
6,2 mg
B6 Vitamini
0,1 mg
Magnezyum     
50 mg

Maydanoz Vitamin Deposu 



Maydanoz sağlıklı bir bireyin vücudumuzun günlük ihtiyacı olan A-E-C-K vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum, magnezyum,kalsiyum,kükürt, fosfar mineralleri açısından zengin bir besin deposu olması sebebi ile soframızda eksik tutulmaması açısından oldukça önemlidir.

Maydanoz Suyu 

Maydanoz  suyu hazırlarken hem daha yararlı bir içecek haline getirmek hem de acılığını almak için maydanozu havuç, kereviz, salatalık, domates suyuyla birlikte kullanabilirsiniz. Ne kadar farklı renkte sebze kullanırsanız o kadar iyi, çünkü farklı renklerdeki sebzeler farklı vitamin ve mineraller içerir. 1 bardak maydanozlu sebze suyu için 6-7 dal maydanoz kullanmanız yeterlidir.  Sebze suyu hazırlamak için katı meyve sıkacağına  olmalıdır. Ayrıca maydanoz çayı da yapabilirsiniz. 1 büyük bardak maydanoz çayı hazırlamak için 10 adet maydanoz yaprağını kaynamış suya atın ve 10 dakika kadar bekletin. Çayınızı tatlandırmak bal veya limon kullanabilirsiniz. Genelde maydanoz suyu zayıflamak için kullanılmaktadır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder