Siz değerli okurlar için ishal hastalığının bebeklerde belirtileri üzerine bir inceleme gerçekleştirdim. İshal nedir , ishal belirtileri nelerdir, bebeklerde ve çocuklarda ishal nedeni gibi bir çok soruya cevap aradığım makalede elde ettiğimiz sonuçları siz değerli okurlarıma aktardım. Umarızm yararlanabileceğiniz bir yazı olmuştur. İyi okumalar.
İshal Hastalığı Nedir?
İshal bağırsakların çoğunlukla yumuşak ve normaldekinden daha sulu dışkı çıkararak sık boşalması
olarak kabaca tariflenir. Sindirim sistemine giren birçok mikroorganizma, bağırsaklarda iltihaplanmayaparak ishale yol açabilir. Uzun süren ishaller bedenin susuz kalmasına ve tuz ile besleyici maddelerin eksilmesine yol açar.
Bebeklerde ve Çocuklarda İshal Nedeni ?
İshale, mide de meydana gelen etkenler sebep olur. Çoğu kez mide ile bağırsaklar birlikte hastalanırlar ve bu durumda, mide bağırsak üşütmesinden söz edilir. Uzun süren ishaller de kolera, tifo, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir.
İshal Belirtileri Nelerdir ?
İnce bağırsak kökenli ishaller sarımsı renkli ve ağrısızdır. Buna karşın kalın bağırsak kökenli ishaller sümüksü, kimi zaman kanlı ve iltihaplıdır. Çok ağrılıdır (kolik). İshalle birlikte kusma ve ateş yaşanır. Aynı zamanda, gribe benzeyen belirtiler baş gösterir. Hastalık, yaklaşık olarak bir kaç saat gibi kısa bir sürede oluşur.
Önemli Bilgi :
Eğer başka bir hastalık belirtisi görülmezse, kısa süre sonra kendiliğinden iyileşir. Kronik bir gidiş gösterdiği takdirde üzerinde önemle durulmalıdır.İshaller, başka hastalıkların belirtisi olabilir. Örneğin, tüberküloz, septisemi, böbrek yetmezliği, guatr, her çeşit zehirlenmeler, safra kesesi hastalıkları ve ruhsal bunalımlar (korku, sevinç vb.) da ishale yol açabilen etkenlerdendir. Fakat ishallerin çoğu sindirim yollarının iltihaplar, yiyecekler ve zehirlenmelerle harekete geçirilmesi sonucu meydana gelir.
İshal Tedavisi
Kusmalar ve ishal organizmanın temizlenme gereksinmesinden kaynaklanır. Bu nedenle, ishali önlemeye kalkışmak yanlış bir harekettir. Tedavi bir yemek kaşığı hint yağı ile başlanır. Hint yağı bağırsaklardan zararlı maddeleri bir an önce boşaltmaya yarar.
Bir kaç saat sonra papatya çayı ile lavman yapılarak bağırsakların alt bölümü temizlenir. 24 saat kadar hiçbir şey tüketmemek size fayda sağlar. Yalnız şekersiz papatya ya da nane çayı içilebilir. Bundan sonra elma kürü başlar. Hastaya günde yalnızca 1 yada 1,5 kilo çiğ elma verilir.
İki gün sonra hafif yiyeceklere başlanabilir.
İshal Durumunda Beslenme
Patates püresi, peksimet, haşlanmış sebzeler ishal hastalığında uygundur. Kuvvetli ishallerde yatak dinlenmesi gerekir. Karın bölgesine sıcak nemli bez, ayaklara sıcak su termoforu konur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder