8 Ocak 2015 Perşembe

Kilo Almanın Gizli Nedenleri


Sizler için çağımızın en büyük sorunlarından biri olan obezite rahatsızlığının temel sebebini oluşturan kilo almanın nedensellikleri üzerine bir yazı hazırladım.Neden kilo alırız , kilo almamızda ki nedenler nelerdir , stres kilo aldırır mı , menopoz kilo aldırır gibi sorularla makalemi destekledim. İyi okumalar dilerim.

Neden Kilo Alırız



Hemen hemen herkes için kilo almak basit bir kalori dengesi gibi gelmektedir fakat kilo almak birçok faktörün etkisi altında olan karmaşık bir sürecin sonucudur. Uyku eksikliği, stres, ilaçlar, menopoz kilo almanıza yol açabilir.Kilo aldıran nedenleri iyi araştırmalı ve bu sebepler üzerinden hareket ederek bunlar için ne gibi önleyici sonuçlar alabiliriz üzerine tedbirler alınmalıdır. Şimdi kilo almamıza yol açan olguların neler olabileceğine bir değinmek isterim.


Kilo Aldırıcı Nedenler 



Kilo aldırıcı nedenler nelerdir sorularına cevap aradım. Kilo almanın faktörleri nelerdir , kilo aldıran çevresel faktörler nelerdir , uyku eksikliği kilo aldırır mı , ilaçlar kilo almanıza sebep olur gibi sorularla konuya değindim.

Çevresel Faktörler


Alınan bazı ilaçlar ve hormonlar (kortizon kullanımı veya psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar), yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı ve sık yemek yeme, yağlı yemek yeme ve ihtiyaçtan fazla kalori almak, hareketsiz yaşam, spor yapmamak.


Kalorileri kontrol ederken ve fiziksel olarak aktif olmamıza rağmen kilo almamızın birçok farklı nedeni olabilir. Kilo almak basit bir kalori dengesi gibi görünse de birçok faktörün etkisi altında olan karmaşık bir süreçtir. Bu karmaşık süreçte bazen hiç düşünmediğimiz yan faktörler işleri daha da karıştırabilir.


Uyku Eksikliği Kilo Aldırır Mı

Vücudun işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için iyi dinlenmesi gerekir. Yeterli uyku uyumuyorsanız vücudunuz fizyolojik stres yaşar ve daha fazla yağ depolar. Yeterince dinlenmediğinizin belirtileri yorgunluk, düşük enerji düzeyi, kolay yorulma ve sinirliliktir. Her gece sekiz saat uyumaya çalışın. Uykunuza 15 dakika ekleyin ve kendinizi nasıl hissettiğinize bakın. Sizin için doğru uyku miktarını bulana kadar 15 dakika eklemeye devam edin.

Stres Kilo Aldırır Mı

Bizden hep daha fazlasını talep eden bir toplumda yaşıyoruz. Stres, hayatın bizden istedikleriyle başa çıkmanın bedeli ve aynı zamanda bunu sağlayan şey ama stres duygu durumumuzu da etkiliyor.
Çok fazla sorumluluk yüklenmek, finansal baskılarla uğraşmak gibi strese neden olabilecek durumlar vücudumuzda ?hayatta kalma modu? diyebileceğimiz bir biyokimyasal süreci tetikliyor. 
Vücut yakıt depoluyor, metabolizmayı yavaşlatıyor ve özellikle karın bölgesinde şişmanlığa neden olan kimyasal maddeler salgılıyor. Stresi azaltmak için de çareyi yemekte arayanlar az değil ama bu da uzun vadede stresi önlemiyor. Stresten ötürü yemek yiyenler bol karbonhidratlı gıdaları tercih etme eğilimindeler çünkü bunlar yatıştırıcı etkisi olan serotonin adındaki beyin kimyasalında artışı tetikliyorlar.

İlaçlar Kilo Almaya Sebep Mi

Bazı ilaçlar kilo almanıza yol açabilir. Yaşam tarzınızda bir değişiklik olmadan ağırlığınız ayda iki kg veya daha fazla artmışsa, aldığınız ilaçları doktorunuzla gözden geçirin.
İlaçlar iştahı artırmak, yağ depolanmasını artırmak, su tutulmasını artırmak veya insülin düzeylerini değiştirmek gibi çeşitli yollarla kilo artışına yol açabilir ama her ilaç, herkeste aynı yan etkiyi göstermez.
Kesinlikle doktorunuza danışmadan kendi kendinize kilo aldırdığını düşündüğünüz için bir ilacı kullanmayı bırakmayın. İlaca başladıktan sonra kilo almanız tamamen bir tesadüf veya başka sebeplere bağlı olabilir.


Bazı hastalıklar kilo aldırabilir :


  • Hipotiroidi (tiroid hormonu azlığı) en sık kilo alınmasına neden olan durumdur. Tiroid hormonu eksikliği metabolizma hızını düşürerek kilo alınmasına neden olur.
  • Çok daha nadir görülen bir durum olan Cushing Sendromu (kortizol hormonu fazlalığına bağlıdır) kilo artışına neden olur.
  • Eğer izah edemediğiniz şikayetlerini varsa ve kilo alıyorsanız doktorunuza başvurun. O size yardımcı olacaktır.

Menopoz Kilo Aldırır Mı

Kadınların menopoza girdikleri orta yaşlar genellikle fiziksel aktivitenin de azaldığı yaşlardır. Bunun yanı sıra yaş ilerlemesiyle birlikte metabolizmada doğal bir yavaşlama olur. Hormonal değişimler de açlık, depresyon ve uykusuzluğu tetikleyebilir. Sonuç olarak bazı kadınlarda görülen menopozda kilo artışı birçok faktöre bağlıdır. Kadınlar menopoza girdiklerinde östrojen kaybı biçimlerinin değişmesine neden olur çoğunlukla kalça ve bacaktaki kilolar vücudun ortasına doğru yer değiştirir. Östrojen yağların vücudun alt tarafında toplanması yönünde etki gösterirken, bu hormonun kaybı sonucunda yağlar (erkeklerde olduğu gibi) vücudun orta bölümünde birikmeye başlar.


Menopoz başlangıcında doktorunuzla görüşmeniz önünüzdeki yılları rahat geçirmeniz için çok önemlidir. Günlük düzenli tempolu yürüyüş veya benzeri egzersiz ve uzmanından öğrenerek osteoporoz egzersizleri yapılması, kalsiyum ve D vitamininden zengin, kalori kontrollü bir diyet uygulanması, hem menopoza bağlı kemik kaybını hem de kilo artışını önlemeye yardımcı olacaktır.a

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder