Siz değerli okurlar anasonu enine boyuna araştırdım. Anason nedir , anasonun faydaları nelerdir sorularını ayrıntılı biçimde irdeledim ve uzmanlardan edindiğim bilgiler ile internetten gerçekleştirdiğim araştırmalarla makalemi oluşturdum. Umarım siz değerli okuyucularım için de faydalı bir yazı olmuştur. İyi okumalar diliyoruz.
Anason Nedir
Anasonun vatanı, Asya’dır. Maydanozgiller familyasında incelenen anason; yarım metre kadar yükseklikte bir bitkidir. Yaprakları yuvarlak veya böbrek biçimindedir. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. “Anason” denilen meyvelerinde “Anethol” vardır.
Kokulu ve yakıcı lezzeti vardır. Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilir. Görünüş itibariyle dalları çok, tüylü ve gövde kısmı dik bir bitkidir. Çiçekleri beyaz renkli olan anasonun yaprakları yuvarlak ve uzun saplıdır. Kırlarda bolca bulunduğu gibi bahçelerde de yetiştirilebilir.
Anasonun Faydaları Nelerdir ?
- Anason vücutta meydana gelen spazmlara, kramplara, öksürüğe, ağrıya, ishale, sinir krizlerine ve havaleye oldukça yardımcı doğal bir bitkidir.
- Anason kalsiyum, demir, bakır, potasyum, çinko ve magnezyum gibi mineralleri içermektedir. Ayrıca potasyum vücut sıvılarını kontrolüne, kalp ritmine ve kan basıncına yardımcı olan hücrelerin temel taşını oluşturmaktır.
- İçeridiği bakır ile kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler.
- Anason yağı uyuşturucu ve sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Sara ve histerik nöbetlerde yaşanan dolaşım, solunum ve sinirin yanıt vermemesi gibi durumlarda sakinleştirici rolü görür. Sinir krizlerini, kasılmaları ve şiddetli reaksiyonları yatıştırır.
- Mikrop ve enfeksiyonlara karşı antiseptik olarak çalışmaktadır.
- Kan dolaşımını hızlandırarak romatizma ve eklem iltihabı nedeniyle oluşan ağrıların büyük ölçüde rahatlamasını sağlar.
- Sindirim sistemine faydalıdır ve kabızlığı engeller.
- Strese karşı iyi gelmektedir.
- Antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliği ile ağzıdaki bakterileri öldürmektedir.
- Afrodizyak etkisi vardır.
- Adet ağrılarını azaltmaya, adet düzenlemeye, kalp ve damar fonksiyonlarına, cinsel isteksizliğe ve güçsüzlüğe oldukça yardımcıdır.
- Enzim ve hormonların salgılanmasını için vücudu uyarmaktadır. Ayrıca sinir sistemine etki ederek beynin uyanık ve daha aktif olmasını sağlar.
- Anasonun yağı şiddetli öksürük keser ve balgam sökücüdür. Bronşit ve astıma iyi gelmektedir.
- Anason çayı ağızda gargara olarak kullanılması ile antiseptik ve antibakteriyel niteliklere sahip olması ve meyan kökü kokusu sadece tadını etkilemez aynı zamanda ağzı temiz ve ferah tutar.
- Mide rahatsızlıklarında - midede şişkinlik, bulantı ve kramp - anason çayı içilebilir.
Rezene Anason Çayı Tarifi
1 bardak kaynamış su içerisine rezene yaprakları atılmalıdır, rezene anason çayına hoş bir koku verecektir. Daha sonra 10 gr kadar da anason ekleyelim ve 15 dakika kadar çayın demlenmesine izin verelim. Rezene anason çayı şekersiz ve süzüldükten sonra içilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder