11 Ocak 2015 Pazar

Vertigo

Siz okurlar için ani baş dönmelerinin rahatsız edici devamlılığı olarak kısaca tarifleyebileceğimiz Vertigo rahatsızlığı hakkında bigilendirmek amaçlı bir yazı hazırladık;

Vertigo Hastalığı Nedir

Vertigo,basitçe tariflemek istersek vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesidir. Tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri vertigo kapsamına girmez. Vertigo ile kastedilen labirentit, iç kulak iltihabı, meniere hastalığı gibi durumlarda karşılaşılan baş dönmesidir. Korkuya bağlı baş dönmesi de vertigo kapsamında incelenir. 

Baş dönmesi her hasta tarafından farklı tarifleniyor. Her taraf dönüyor, başımı tutamıyorum, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde tariflemeler en genelidir. Bunların hepsine birden baş dönmesi adını veriyoruz.


Vertigonun Nedenleri 

Hasta kendisinin ve etrafındaki eşyanın boşlukta döndüğünden şikayetçidir.Tıp dilinde vertigo olarak tanımlanan baş dönmesinin nedenleri çok çeşitlidir.Başlıca sebepler aşağıdakilerdir ;
  • Kulak ağrısı 
  • Araç tutulmaları 
  • Ani hava değişimi 
  • Bazı göz hastalıkları 
  • İlaç zehirlenmeleri 
  • Düşük ve yüksek tansiyon(sık karşılaşılan baş dönmesi sebebidir) 
  • Kansızlık ve kan hastalıkları 
  • Mikrobik hastalıkla 
  • Beyin hastalıkları 
  • Sara ve bazı ruhsal hastalıklar 

Vertigo Tedavisi 

Baş dönmesinde tedavi aşamasına geçilmeden önce hastalığın tespit edilmesi gerekir.Baş dönmelerinde uygulanacak ilk iş hemen oturmak ve öne eğilmek; mümkünse sırt üstü yatar pozisyonu almaktır.Baş dönmesi sık sık yaşanıyorsa mutlaka bir hekime danışmalısınız.

Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın belirtisi olmasından kaynaklı öncelikle asıl sebebin tedavisi baş dönmesinin de tedavisi olacaktır. Ancak birçok baş dönmesi hastasında ortaya net bir sebep bulunamamıştır. Bu nedenle asıl nokta baş dönmesini ortadan kaldırmak mantığına gelmektedir. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmeleri (tümörler hariç) genellikle kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden geçebilmektedir. Çünkü diğer kulak zaman içinde hasta kulağın problemini görmezden gelebiliyor. Bu bazen 6 ay ya da 1 yıla uzayabilen süreçler izliyor. 

Baş Dönmesi 



Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi (BPPV) ise bu problemin tedavisi Epley manevrası denen ve doktorunuzun size muayene masasında gerçekleştireceği bazı hareketlerle yapılmaktadır. Bu hareketler iç kulakta bulunan partiküllerin yerine oturmasını hedeflemektedir. Diğer sebeplerde ilaç tedavisi kullanmak gerekir. Bu amaçla değişik ilaçlar kullanılsa da hemem hemen hepsi belli oranda baş dönmesi probleminizi giderecektir. 

Baş dönmesi yaşayan hastaların bazen serum takılıp hastaneye yatırmak gerekebilir. Tümörlere bağlı baş dönmelerinin tedavisi tümörün alınması yani ameliyattır. İlaç tedavisine cevap vermeyen Meniere hastalığında da bazen ameliyat gerçekleştirilebilir.

1 yorum:

  1. 1 ay önce vertigo hastalığı geçirdim. Daha tam geçmedi, test yapıldı, iç kulak tansiyonu dediler .ilaç kullanmıyorum , dikkat ediyorum , bilgilendirdiginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil