8 Ocak 2015 Perşembe

Tüp Bebek Nedir

Sizler için bebek özlemi çekenler adına tüp bebek nedir, tüp bebek oluşumu için ne kadar süre gereklidir ve nasıl yapılır ve riskleri nelerdir hakkında sizleri bilgilendirmek amaçlı bir yazı hazırladık; 

Tüp Bebek 


Bazı ailelerde bebek sahibi olamamaktadır. Çiftlerin bebek sahibi olmaya karar vermesinden sonra rutin ve tedbirsiz birlikteliklere rağmen en az bir yıl içinde bebek olamama durumunda doktora danışmak şarttır. Evvela erkekten başlayarak yapılan tetkiklerin ardından tedavi şekli ortaya çıkmakta ve buna göre gereken tedaviye başlanmaktadır.


Erkekten kaynaklı problemin olup olmaması noktasında ki teşhisi için sperm tahlili gerçekleştirilir. Kadının bir sorunu olup olmadığının tespit edilmesi için ise muayene sonrası hormonları kontrol edilip rahim kanalları filmi çekilebilir.

Tüp Bebek Nedir ?



Tüp bebek tedavisi kabaca, kadının vücudundaki yumurta hücrelerinin, vücut dışına alınmasıyla, erkekten elde edilen hücre ile uygun ortamda döllendirilmesidir. Meydana gelen embriyoların kadının rahmi içine nakledilmesiyle oluşturulmaktadır. Tüp bebek tedavisi genelde reglin 2 ya da 3. Günü başlatılmakta ve her gün yapılan iğnelerle yumurtalar büyütülmektedir. Rutin olarak gerçekleştirilen ultrason kontrolleri ve kan tahlilleri ile bu büyüme kontrol altında tutulmalıdır.

Tüp Bebek Ne Kadar Sürer ? Nasıl Yapılır ?



Tüp bebek tedavisi yaklaşık 10 gündür. Bu sürenin sonunda çatlama iğnesi uygulanarak yumurtaların son haline gelmeleri hedeflenir ve yaklaşık 35 saat gibi bir süre neticesinde yumurtalar anestezi yardımıyla toplanmaktadır. Aynı gün erkekten de örnek alınır. Ancak erkeğin spermleri mastürbasyon yoluyla tedarik edilemiyorsa yani spermler verilen örnekte çok az veya yoksa operasyonla sperm alınabilir. Bu işleme tese ya da mikro tese denmektedir.


Erkek spermleri ile kadının yumurta hücreleri laboratuvarda uygun bir ortamda yan yana konur ya da spermler mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtaların içine yerleştirilir. İlk yöntem riskli olmakla birlikte diğer yöntem, Mikroenjeksiyon işlemi ile erkeğin spermleri çok az olsa bile gebelik oluşabilmektedir.


Mikroenjeksiyon işleminden bir gün sonra, döllenen yumurtalar embriyo olarak adlandırılır ve 2– 5 gün laboratuvar ortamında sağlıkları ve kaliteleri incelenir. Bu sürenin sonunda sağlıklı olan embriyoların biri ya da ikisi kadının rahmine yerleştirilir. Yaklaşık olarak yapılan nakil işleminden 11 gün sonra kanda yapılan gebelik testi ile sonuç belli olur. Nakil edilen embriyolardan başka sağlıklı olan embriyolar varsa çiftin onayı ile bunlar dondurularak saklanır. Dondurulmuş embriyolarla nakil işleminde ilk yapılan testlere gerek kalmadan daha kolay bir tüp bebek tedavisi süreciyle yine benzer gebelik oranları elde edilir.



Çoğul Gebelik Riski 



Tüp bebek tedavilerinin bugün geldiği noktada artık kısırlık kesinlikle çözülen bir problemdir. Tedavi şartları standart olsa dahi ekibin deneyimi ya da yumurtanın döllendirildiği laboratuvar koşulları noktasında istenen sonuçlar alınmaktadır. Tüp bebek merkezleri hastaların ısrarıyla fazla sayıda embriyo nakil etmek zorunda kalabilirler. Bu nedenle çoğul gebelik ihtimali yükselip tehlikeli bir hal alabilir. Çoğu ülkede transfer edilecek embriyo sayısı kısıtlıdır. Ülkemizde bu konuda bir yasa mevcuttur.


Tüp bebek tedavisini birkaç kez denemiş ve başarı elde edememiş çiftlerde farklı arayışlar içine girmekte ve doktorlarından farklı, başarısı kanıtlanmamış tedavi yöntemleri uygulamasını istemektedirler. Önerilen çoğu tedavi şeklinde ise yine olumsuz sonuçlar elde edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder