8 Ocak 2015 Perşembe

Topuk Dikeni Nedir? Nasil Korunulur?

Sizler için topuk dikeni nedir ve topuk dikenine karşı nasıl korunulur hakkında bir yazı hazırladık.Yazımı topuk dikeni nasıl oluşur , topuk dikeni olmamak için ne yapmak gerekir gibi sorularla makalemi destekledim. İyi okumalar dilerim.

Topuk Dikeni Nasıl Oluşur 

Topuk dikeni oluşma sebebi ayak tabanını aşırı zorlamaktır. Ayak tabanında bulunan tendon dokusunun topuğa yapışma yerinde gerilme, zorlanma sebebiyle zamanla minik yırtık ve zedelenmeler meydana gelir.

Daha sonra gerçekleşen doku iltihabı ve sertleşmesi, yerini kemik gibi bir yapıya bırakır. Bu da röntgen filminde topuğa batmış bir diken gibi gözlemlenir. Ağrının nedeni dokuda yaşanan zedelenmedir. Oluşan kireçlenme vücudun zedelenme karşısında verdiği reaksiyondur.

Şişmanlık,ayak taban bozuklukları, uzun süre ayakta kalma, yürüme ve bazı spor dallarındaki aktiviteler topuk dikenini hazırlar. Hasta genellikle sabah yataktan kalkarken ilk adımda şiddetli topuk ağrısı yaşar.

Daha sonra kısmen hafifleyen ağrı, uzun süre yürüme, ayakta kalma ile tekrar artabilir. Topukta oluşan kireçlenmenin zaman içinde erimesini , hasar gören tendon ve dokuların rejenerasyonunu sağlayarak uygulama bölgesinde organ kanlanması artar.Angiogenez dokuların yenilenmesini sağlayan eNOS, VEGF, PCNA vb faktörler uygulama alanında artar. Neovaskülüzasyon yeni damar oluşumu görülür.

Uygulama sonrası çoğu hastada ilk haftadan itibaren iyileşme başlar. Şok Tedavi uygulamasında amaç geçici olarak ağrının giderilmesi değil, hastanın kalıcı ve kesin tedavisinin yapılmasıdır.


TOPUK DİKENİ TEDAVİSİNDE ÖNERİLER 


  • Ayakkabı içine konan ağrılı bölgeye denk gelen kısmı delik olan topuk yastıkçığı/taban desteği. 
  • Ayakkabı seçimi yaparken dikkat edilecek konularda hastayı bilgilendirme. 
  • Egzersiz uygulamalarını aksatmamak. 
  • Fazla kilolarınız varsa vermek. 

Topuk dikeni ve tedavisi hakkındaki yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder