13 Ocak 2015 Salı

Karanfilin Faydaları ve Ağız Kokusuna Etkisi

Sizler için karanfil hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi karanfil nedir , karanfilin faydaları nelerdir , karanfil nasıl tüketilir sorularıyla destekledim. Şunu belirtmek isterim karanfil hakkında ki araştırmalarımı internetten ve uzmanlar tarafından aktarılan bilgilerden derledim.İyi okumalar dilerim.

Karanfil Nedir

Karanfil özellikle ülkemiz de gerekli tüketim oranına sahip bir besindir.Endonezya kökenli olsa da coğrafyamız da dikkat çeken bir besindir.Çok önemli baharatların başında gelen karanfil aynı zaman da çaya katılarak da çok farklı bir aroma kazandırmada yardımcıdır.Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilirler. İlk olarak Moluk adalarında karşımıza çıkmıştır , karanfil. Karanfil ağacı dört mevsim yeşildir ve 10-20 m uzunluğa kadar uzayabilir. Karanfil çiçeklerine Karanfil baharatı (Syzygium aromaticum) ile benzer kokusu sebebiyle karanfil adı verilmiştir.Anavatanı Endonezya olan karanfil, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak işlem görür. Karanfil ismi Fransızca clou (çivi) dan gelir; çünkü tomurcuklar irili ufaklı çivileri andırırlar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagaskar'da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka'da kültür tarımıyla üretilmelidir. Çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile evrilirler. Karanfiller boy uzunluğu 1.5-2 cm iken hasat edilebilir. 

Karanfilin Yağı 


Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokulu haldedir. Acımsı ve ekşi bir tada sahiptir karanfil. Hindistan'da yemeklerde çokça kullanılır. Avrupa'da daha çok turşu ve reçellere tat katmak amacıyla, bazen de tatlılarda tercih edilir. Karanfil, çiçeklerinden ve tomurcuklarından faydalanılan bir bitkidir. Karanfil baharatı, karanfilin çiçek ve tomurcuklarının kurutulmasından elde edilir. Kış mevsiminde yaprak dökmez ve yüksekliği 15-20 metre arasındadır. Çiçeklerinden de karanfil yağı elde edilir. 

Karanfil Faydaları 

  • Karanfil  diş ağrılarını iyi gelmektedir. 
  • Karanfil özellikle karanfil yağı kusmalara ve mide bulantısına iyi gelmektedir.  
  • Öksürük gidermede karanfil çayı oldukça idealdir. Ayrıca soğuk algınlığına iyi gelmektedir. 
  • Karanfil baş ağrılarına ve sinüzite iyi gelmektedir. 
  • Karanfil  karında meydana gelen şişkinlikleri gidermektedir. 
  • Karanfil yorgunluğu almaktadır. 
  • Karanfil strese karşı iyi gelmektedir. Stresi azaltmakta ve dinlendiricidir. 
  • Cilt sorunlarından kullanılan karanfil , akne sorununu gidermede ve iltihaplanmaları engellemede idealdir. 

Karanfilin Besin Değerleri 

100 gram karanfil içerisindeki  besin değerleridir. 

Kalori (kcal)
273
Toplam yağ
13 g
Trans yağ
0,3 g
Kolesterol
0 mg
Sodyum
277 mg
Potasyum
1.020 mg
Karbonhidrat
66 g
Diyet Lifi
34 g
Şeker
2,4 g
Protein
6 g
A Vitamini
160 IU
C Vitamini
0,2 mg
Kalsiyum
632 mg
Demir
11,8 mg
B6 Vitamini
0,4 mg
Magnezyum
259 mg

Karanfil Ağız Kokusuna ve Diş Ağrılarına İyi Gelir




Antiseptik bir yapısı olan karanfil; mikropları etkisiz hale getirme özelliği bulunmaktadır. Diş ağrılarını gidermede karanfil inanılmaz etkilidir. Diş hekimleri tarafından karanfil,ağrı kesici ve mikrop öldürücü gibi faydalarından ötürü diş tedavilerinde kullanılır. Ağız kokusunu son derece iyi gelir. Sarımsak, soğan ve sigara kokularını gidermede birebirdir. Gaz söktürücüdür. Uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Beden ve zihindeki yorgunluğu alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder