8 Ocak 2015 Perşembe

Geniz Eti - Adenoid

Sizler için Geniz Eti hakkında bilgilendirici bir yazı hazırladım. Makalemi geniz eti nedir , geniz eti belirtileri nelerdir , geniz eti tedavisi nasıl gerçekleştirilir sorularıyla destekledim. 

Geniz Eti Nedir



Günlük konuşmalarınızda mutlak kulağınıza çalınmıştır bu kelimeyi mesela '' genzime su kaçtı '' su içerken boğaza gönderilen suyun geniz denilen bölgeye uğraması sonucu yaşanan kısa halli nefes almada sorun yaşama olayıdır '' az daha boğulayazdım '' gibi ege ağızlı söylemler vardır. Peki nedir bu cümlerle de geçen boğula yazmamıza yol açan geniz eti şimdi buna bir bakalım geniz eti burun arkasındaki boşlukta yer alan lenfoid doku kitlesidir. Bu boşluğu doldurarak kulak ve burun belirtilerine yol açabilir.2 yaşından itibaren sık üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı geniz eti büyümeyez ,6 yaşına kadar maksimum büyüklüğe ulaşır.12 yaşında genellikle geniz eti küçülür.



Geniz Eti Büyümesi Belirtileri 


Geniz eti büyümesi günlük yaşantımızda alabildiğine sorunlar yaratır. Yaşam kalitemiz düşer ve günlük verimimiz oldukça düşer. Bu nokta da burnumuzda ve kulaklarımızda geniz etinden kaynaklı problemler ve bu problemlerin belirtileri bulunmaktadır. Bende bu belirtileri kategori halinde sizlere aktarmaya çalıştım. 

Burunda Geniz Eti Belirtileri 


  • Büyümüş geniz eti burun tıkanıklığına neden olarak ağız solunumunda problem çıkartır. 
  • Devamlı ağızdan soluyan , buna mahkum olan çocuklar ağzı açık dururlar,ön kesici dişler öne çıkıktır, burunlar normale göre dardır. 
  • Burun tıkanıklığı Moneygram locations ve müzmin geniz eti enfeksiyonu nedeniyle burun ve geniz akıntısı sık görülür. Bu akıntı tekrarlayan boğaz ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar.


Burun tıkanıklığı sebebiyle horlama ve solunum durması (apne ) gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu çocuklar gündüzleri huzursuz ve uykulu halde dolaşırlar ,beyinsel ve fiziksel olarak akranlarının düzeyinde olmayabilirler. Burundan nefes alınamadığı için sinüslerin havalanması ve drenajı mümkün olmaz. Bu hastalarda antibiyotik tedavisi etkili olmaz. Geniz etinin alınması ile sinüzit kendiliğinden düzelir.

Kulakda Geniz Eti Belirtileri 


Geniz eti kulağı etkileyerek orta kulak iltihabı veya orta kulakta sıvı toplanmasına neden olabilir. Bu da işitme kaybı ortaya çıkarabilir.


Tanı; Tanısı kolaydır. Burun tıkanıklığı ve kulak yakınması olan çocuklarda tanı genellikle belirgindir. Bu çocukların sesleri burundandır ve sanki devamlı nezleymiş gibi konuşurlar.


Endoskopik muayene yöntemiyle burun içi incelenerek geniz eti ve geniz bölgesi değerlendirilir. Geniz eti için röntgen filmi çekilebilir.


Geniz bölgesinin parmakla muayenesi en güvenilir bilgiyi vermekle birlikte çocuk için hoş olmayan bir muayene şeklidir.



Geniz Eti Tedavisi 






Tekrarlayan orta kulak iltihabı,orta kulakta sıvı birikmesi,sinüzit ile birlikte burun tıkanıklığına yol açan geniz etinin cerrahi olarak alınması yoluyla tedavi edilmedilir.


Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında sırtüstü yatar pozisyonda gerçekleştirilir. En uygun yaş 3-4 yaştır. Bu yaşta yüz gelişimi hızlandığından ameliyat yapmamak yüz iskeletinin bozuk gelişmesine neden olur. Bu nedenle geniz eti burun tıkanıklığına yol açıyorsa gecikmeden alınmalıdır. Gerek duyulursa daha küçük yaşlarda da geniz eti ameliyatı yapılabilir.


Geniz eti ameliyatı sonrası çocukların sesi incelebilir ve genelde bu durum kendiliğinden düzelir. Operasyon sonrası bazı çocuklarda hızlı kilo artışı görülür.geniz eti bazı çocuklarda tekrar büyüyebilir.


Kanama bozukları ,aktif enfeksiyon ve yarık damak bulunuyorsa bu ameliyat bu sorunlar düzelinceye kadar gerçekleştirilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder