Sizler için hazırladığım makalede zerdeçal nedir, zerdeçalın faydaları nelerdir sorularına cevap aradım ve elde ettiği sonuçlarla bir makale hazırladım. Umarızm sizler için faydalı bir makale olur , iyi okumalar.
Zerdeçal Nedir
Zencefilgiller familyasında incelenen zerdeçal boyuna yükselen, çok yıllık bir bitkidir. Yaprak sapları iki bölümden meydana gelir. Birinci kısmı gövdeyi saran kısım, ikinci kısım gövdeden ayrılan kısımdır ve takriben bir metre uzunluğundadır. Yaprakları 50-80cm uzunluğunda 20-40cm eninde oval şekilde, kenarları dalgalı, ortada ana damar ve ondan paralel olarak uzanan yan damarlardan meydana gelir. Zerdaçal koyu yeşil renklidir.
Çiçek sapı 10-20 cm uzunluğunda olup üzerinde altın sarısı veya sarı renkli üçlü taç yapraktan oluşur. Gerisi koni olup ortada bir döllenme tozluğu vardır ve sarı renklidir. Kökleri ana ve yan köklerden oluşur, ana kök yumru şeklinde, yan kökler parmak kalınlığında, yer elması şeklinde, dışı kahverengimsi içi sarı veya kırmızımsı sarı renktedir. Çiçekleri sarı, yaprakları büyük ve yapraklarının ucu da sivrice olan otsu bir bitki olarak tariflemek şarttır. İçeriğinde uçucu yağ, reçine ve kurkumin adlı bir maddeler bulunan zerdeçal yüzyıllardan beri varlığını sürdürür.
Kalori (kcal)
|
354
|
Toplam yağ
|
10 g
|
Kolesterol
|
0 mg
|
Sodyum
|
38 mg
|
Potasyum
|
2.525 mg
|
Karbonhidrat
|
65 g
|
Diyet Lifi
|
21 g
|
Şeker
|
3,2 g
|
Protein
|
8 g
|
C Vitamini
|
25,9 mg
|
Kalsiyum
|
183 mg
|
Demir
|
41,4 mg
|
B6 Vitamini
|
1,8 mg
|
Magnezyum
|
193 mg
|
Zerdeçalın Faydaları ve Tıbbi Etkileri Nelerdir ?
- Mideyi güçlendiren özelliği bulunan zerdeçalın aynı zaman da sinir uyarıcı etkisi bulunur.
- Vücutta ferahlık hissi yaratır ve vücudu rahatlatır İltihap gidericidir.
- Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır.
- Gaz ve idrar söktürmeye yardımcıdır.
- Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve astımda yararlıdır.
Zerdeçal Hakkında Önemli Bilgi :
Zerdeçal bitkisi vücut da günlük yaşamın devamı esnasında oluşan ve bünye için zararlı bakterilerin atılmasına fayda sağlaması esası ile belirli periyotlarda düzenli alınması sonucu günlük yaşantımıza etkisi kısa sürede gözlemlenebilecek olan yararlar açığa çıkartması sebebi ile özellikle küçük yaşlarda kullanıma alışıklık kazandırılması önemli bir noktadır.
Zerdeçal Çayı
Güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan zedeçal çayı genelde iltihaplanmaları gidermede kullanılmaktadır. Ayrıca zerdeçal çayı soğuk algınlığında tüketilmektedir. Genelde tüketim yönü bu olsa da kan dolaşımını arttırmakta ,zihinsel sağlığı korumakta, Alzheimer engellemekte, kas ağrılarına iyi gelmekte ve kalp damar rahatsızlıklarına karşı korumaktadır. Zedeçal çayı genelde zencefil , tarçın, havlıcan, limon , bal malzemeleri ile yapılır. 10 dk yakın suda bu malzemelerden eşit miktarda atılması ve kaynatılması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder