Siz değerli okurlar için hardal bitkisi ve faydaları hakkında bir yazı hazırladım. Hardalın faydaları nelerdir sorularına cevap aradım. Bu yazı grubunda sağlıklı beslenme ve özellikle otsu bitkileri tercih ettim. Umarım sağlıklı ve yararlı bilgiler edinirsiniz. İyi okumalar.
Hardal Nedir?
Hardal, turpgiller familyasından tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasının yanında üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır.
Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da bilinir. Hardal bitkisinin meyvelerinden elde edilen hardal tohumundan, baharat ve ilaç olarak istifade edilmektedir. Yaprakları tüylü, sarı renkte çiçekleri olan ve boyu da 50 cm civarındadır. Kırmızı, siyah ve beyaz hardal dediğimiz 3 çeşidi vardır ama çeşitler arasında en çok kullanılanı siyah hardaldır.
Hardalın Besin Değerleri
100 gram hardaldaki besin değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Kalori (kcal)
|
66
|
Toplam yağ
|
4 g
|
Trans yağ
|
0 g
|
Kolesterol
|
0 mg
|
Sodyum
|
1.135 mg
|
Potasyum
|
138 mg
|
Karbonhidrat
|
5 g
|
Diyet Lifi
|
3,3 g
|
Şeker
|
0,9 g
|
Protein
|
4,4 g
|
A Vitamini
|
71 IU
|
C Vitamini
|
1,5 mg
|
Kalsiyum
|
58 mg
|
Demir
|
1,5 mg
|
B6 Vitamini
|
0,1 mg
|
Magnezyum
|
49 mg
|
Hardalın Faydaları Nelerdir ?
- Hardal tohumu sindirime yardımcıdır ve kabızlığa çözüm olarak kullanılabilir.
- Göğüs rahatsızlıklarında kullanılması önerilir.
- Zehirlenme olayların da kusturucu olarak tercih edilebilir.
- Beyne ve karaciğer gibi iç organlara kan toplanmasında kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için faydalıdır.
- Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, bronşit ve zatürre şikayetlerini azaltır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder