16 Ocak 2015 Cuma

Güneş Alerjisi


Siz değerli okurlar için güneş alerjisi üzerine bir yazı hazırladım. Makalemi güneş alerjisi nedir, güneş alerjisinin nedenleri, güneş alerjisinin belirtileri ve tedavisi sorularıyla destekledim. İyi okumalar dilerim.

Güneş Alerjisi Nedir?

Güneş alerjisi güneş görüldüğü zaman ciltte kırmızı pembe arası ve kaşıntılı döküntülerle kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bazen güneş zehirlenmesi olarak da anılmakla birlite güneş alerjisi daha doğru bir tanımdır. Güneş alerjisi sonradan ortaya çıkabildiği gibi, bazı insanlarda da kalıtsal olarak gözlemlenir. Güneş alerjisi bulgu ve belirtileri, bazen başka bir faktörlele tetiklenebilir. Örneğin bir ilaç, bitkisel çay (sarı kantaron vb.) ya da o sırada tüketilen bir gıda (limon, yoğurt, pancar vb.) yiyerek tüketilen maddelerle, cilde sürülen kozmetikler, çeşitli yağlar, yoğurt, sirke, limon gibi maddeler ciltte reaksiyon oluşturarak güneş alerjisine neden olabilir.

Güneş Alerjisinin Nedenleri


Güneş alerjisinin en önemli nedeni, adından da anlaşılacağı üzere güneş ışınlarıdır. Özellikle hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte güneş ışınları (UVA, UVB) dünyamıza dik ve daha yoğun gelmeye başlar, bu durumda güneşe maruz kalınırsa güneş alerjisi ortaya çıkar. Güneş alerjisi olan kişilerde cilt kaşıntısı, kızarıklıklar, şişlikler, içi su dolmuş kabarcıklar (büller), yanma hissi gibi durumlar olabilir. Güneş alerjileri kalıcı güneş alerjileri ve geçici güneş alerjileri olmak üzere ikiye ayrılır. 

Geçici güneş alerjisi, güneşe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan belirtiler ilk 6 ila 24 saat arasında kendiliğinden ortadan kalkıyorsa bu geçici güneş alerjisidir. Eğer güneş alerjisine bağlı ortaya çıkan kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar 24 saat ile 48 saat arasında kendiliğinden geçmezse bu durumda kalıcı güneş alerjisi denilebilir.

Güneş alerjisi üç gruba ayrılıyor:


Polimorf Işık Döküntüsü:Vücudun güneş gören bölgelerinde, güneşe çıktıktan 30 dakika – 3 gün sonra beliren; kızarıklık ve cilt döküntüleriyle seyrediyor. Alın, yanaklar, el sırtları, kollar ve göğüs altları gibi bölgelerde aniden ortaya çıkıyor. 



Fotoallerjik reaksiyon:Güneş yanığı ya da alerjik egzamaya benzerlik gösteriyor. Güneş gören alanlarda kızarıklık ve döküntüler oluşuyor. 



Fototoksik Reaksiyon:Normalde reaksiyon uyandırmayan bir dalga boyunun; katran bileşikleri, bitkiler ve esansiyel yağ bileşikleri ( havuç, kereviz, dere otu, rezene, anason, çörekotu, turunçgiller, baklagiller, incir ve bazı çayır bitkileri), boyalar, ilaçlar gibi ışığa karşı hassasiyete neden olan maddelerle temas etmesi sonucu oluşuyor.

Güneş Alerjisinin Tanı ve Tedavisi


Güneş alerjisi testi, değişik dalga boyundaki ultraviole ışığına cildin verdiği reaksiyon ya da doğal güneş ışığı kullanılarak alerji uzmanları ve dermatologlarca uygulanıyor. Tedavide, ağızdan alınan alerji ilaçları ve haricen sürülen kortizonlu kremler, çok ağır vakalarda ağızdan alınan kortizon tabletleri kullanılıyor.

Uzun süreli tedavi ise cildin kısa sürelerle ancak defalarca güneşe maruz kalması sağlanarak duyarsızlaştırılması hedefleniyor. Alerjisi olmayan kişilerin öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları, çıktıkları takdirde güneşten korunmaya yönelik en uygun kıyafetleri tercih etmeleri şiddetle önerilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder