9 Ocak 2015 Cuma

İyot Zehirlenmesi

Sizler için iyot zehirlenmesi hakkında bir yazı hazırladım.İyot zehirlenmesi nedir , belirtileri nelerdir, bulguları nelerdir, nasıl tedavi edilir sorularıyla makalemi destekledim. İyi okumalar dilerim.

İyot Zehirlenmesi

İyot zehirlenmesi , İyot ile iyot bileşimlerinin tüketilmesiyle zehirlenme ve deride alerjik yönde problemler hasıl olur. Kronik zehirlenmeler çoğunlukla tedavi niyetiyle alınan iyot bileşiklerinden kaynaklanır
İvegen iyot zehirlenmesi, kabaca tentürdiyot ya da iyotiyodür çözeltisinin ağız yolu ile vücuda girmesiyle meydana gelir. Böylece midede metalik iyot açığa meydana gelir. Metalik iyot mide çeperlerini ağır bir şekilde yakar, kusma ve ishal belirtileri gözlemlenir. Bazen kusma ile istifra edilen maddelerin rengi mavidir. Bunun sebebiyse iyodun midede ekmek, pirinç, makarna gibi nişasta içeren maddelerle birleşerek mavi renkli nişasta iyodür oluşturmasıdır. 


İyot Zehirlenmesi Belirti ve Bulgular 

İyod Zehirlenmelerinde, 20-30 gram tentürdiyot öldürücü etkiye sahiptir. Koyu renkte kusma, Ağız da yanma, ağrı ve irritasyon meydana gelir. Ağızda kötü bir tat ve yanık durumu meydana gelir. Deri kısmında alejik döküntüler yaşanabilir. Böbrek yetmezliği, Şok, hafıza kaybı (kollaps), İshal yanında ölüm gibi ağır sonuçlar da yaşanabilir.

İyotiyodür çözeltisi ağız yolu ile vücuda alındığında, ilkin hafif bir sarhoşluk yaşanır. Zehirlenen kimse de sarhoşluk etkileri görülür. Bu belirtiden hemen sonra sinirsel bozukluklar, titremeler meydana gelir. Kalp atışları ve kan dolaşımı zayıflar, nabız ancak hissedilebilir bir şekilde atar. Sonunda hasta bilincini bütünüyle kaybederek komaya girer. 

İyot Zehirlenmesi Tanı ve Tedavi 



Hastaya Nişasta ile karıştırılmış su tükettirilir ve kusması sağlanır. Yumurtanın akı ve unlu çorba da olumlu etkiler yapar. Kusturma işlemi, hastanın kusmuğunun rengi normale dönünceye kadar durmadan tekrarlanmalıdır. Emme (Absorban) olarak aktif kömür ile süt tükettirilir. Mide yıkaması nişasta karıştırılmış su ile gerçekleştirilir. Vücuttaki iyot nişastanın mavi renge dönüşmesine yol açar. Bu durumda, vücutda halen İyodun bulunduğu anlamına gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder