16 Ocak 2015 Cuma

Kekiğin Faydaları


Siz değerli okurlar için kekiğin faydaları nelerdir konusunda bir yazı hazırladım.Kekik nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir gibi sorularla makalemi desteklemeye çalıştım. Öncelikle kekik nedir sorusunu inceledim ardından faydalarına değindim. İyi okumalar.



Kekik Nedir ?





Ballıbabagiller familyasında inceleniyor kekik. Güneşli yerleri seven kekik, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Kekiğin genel de boyu 15 - 40 cm arasındadır. Kekiğin yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır.
Çiçekleri geriye doğru çan halindedir pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. Kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır.

Kekiğin Faydaları Nelerdir ?


  • Kekik, günlük hayatta sıkça kullanılan bir baharattır. Sayısız faydası ve güzel lezzetiyle tanıdığımız bu bitki organlarımızı temizlemesi açısından da oldukça önemli.
  • Kekik, papatya ve civanperçemi, güneşli havada toplanıp, bir kuru bitki yastığı hazırlanır. Bu yastığı uygularken, bir yandan da aynı bitkilerin karışımından hazırlanmış çay içildiğinde, sinirsel yüz ağrıları iyileşebilir. Eğer aynı zamanda kramp da varsa, kurutulmuş kurtpençesi yastığı uygulamak gerekir.
  • Kekik kolon ve meme kanserine karşı korumaktadır. Ayrıca bronşit ve astım gibi üst solunum yolları hastalıklarına iyi gelmekte ve balgam sökücü olarak çalışmaktadır. 
  • Kekik cilt bakımında da kullanılan bir bitkisel kaynaktır. İçerdiği uçucu yağlar cilt sağlığını korumaktadır. 
  • Keki antitoksidan bir kaynaktır ve sindirimi düzenler, zararlı toksinleri vücuttan atılmasını kolaylaştırmaktadır bu sayede kekik hazımsızlığı da gidermektedir. 

Kekeğin Besin Değeleri 


100 gram kekikteki besin değerleridir. 


Kalori (kcal)
101
Toplam yağ
1,7 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
9 mg     
Potasyum
609 mg
Karbonhidrat
24 g      
Diyet Lifi
14 g      
Protein
6 g         
A Vitamini
4.751 IU             
C Vitamini
160,1 mg
Kalsiyum            
405 mg
Demir
17,5 mg
B6 Vitamini      
0,3 mg
Magnezyum     
160 mg




Kekik Kullanımı



Her sabah içilmesi alışkanlık halini alan çay ya da kahve yerine bir bardak kekik çayı içildiğinde vücutta; midede rahatlama meydana gelir, sabah öksürüğüne tutulmama, zeka keskinliği ve genel bir rahatlık olarak hissedilecektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder