14 Ocak 2015 Çarşamba

Adaçayının Faydaları ve Kullanım Alanları


Adaçayının Faydaları ve Kullanım Alanları
Editörlerimiz sizler için adaçayı nedir, adaçayı faydaları nelerdir, ada çayı nasıl tüketilir sorularına
cevap aradı ve ulaştıkları çeşitli bilgileri derleyerek bir metin hazırladılar. Şimdiden İyi okumalar dileriz.

Adaçayı Nedir ?

Ada çayının bir diğer adı diş otudur. Ada çayının özellikle yapraklarından faydalanır. Bu yapraklardan ister taze ister kuru olarak yararlanabilirsiniz. Ülkemizde de ada çayının birçok çeşidi yetişir fakat içerik bakımından hepsi o kadar da zengin değildir. Ada çayının toplanma zamanı mayıs ve haziran ayıdır.

Ada çayının kurutulmuş yaprakları ve bu yapraklarla hazırlanmış faydalı karışımlar tüketilmektedir. Ballıbabagillerde incelenen ada çayı; özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir.30-75 cm. arasında boylanabilen adaçayı türleri, kışın yapraklarını dökmeyen, dayanıklı otsu ya da çalımsı bitkilerdir. Menekşeye benzeyen çiçekleri Haziran - Temmuz aylarında açar. Kare kesitli tüylü gövdesi, bitkinin ikinci yılında odunsulaşır.

Genellikle yakıcı kokusu olan gri-yeşil yaprakları, bazı türlerde kırmızı ve mor renklerde olabilir. Çift dudaklı, derin hazneli çiçekleri genelde mor-mavi renkli iken, seyrek olarak beyaz ya da pembe renkli çiçek açan türleri de vardır. Bitkinin minik tohumları koyu kahverengi ve yumurta biçimlidir. Genelde tohumuyla kendiliğinden çoğalan ada çayı bitkisi, istenirse gövdesiyle de üretilebilir.

Adaçayının Besin Değerleri 

100 gram adaçayındaki besin değerleridir. Sizler ada çayı yaparken genelde 10 -15 gram kullanmaktasınızdır. 


Kalori (kcal)
314
Toplam yağ
13 g      
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
11 mg  
Potasyum
1.070 mg            
Karbonhidrat
61 g      
Diyet Lifi
40 g      
Şeker
1,7 g     
Protein
11 g      
A Vitamini
5.900 IU             
C Vitamini
32,4 mg
Kalsiyum            
1.652 mg            
Demir  
28,1 mg
B6 Vitamini
2,7 mg
Magnezyum
428 mg



Ada çayı Faydaları Nelerdir ?


  • Güçlendirici etkisi bulunur , ada çayının. Hastalık sonrası zayıf düşen bünyenin toparlanmasında etkilidir.
  • Antibakteriyel ve antiseptik özelliği vardır.
  • Bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, aşırı terleme, farenjit, larenjit, hazımsızlık gibi rahatsızlıklarda akla ilk gelen besinlerdendir.


Adaçayı Nasıl Hazırlanır 


Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak tüketilmesi önerilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi idealdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder