16 Ocak 2015 Cuma

Isırgan Otunun Faydaları


Siz değerli okurlar için ısırgan otunun faydaları hakkında bir yazı hazırladım. Yazımı ısırgan otu nedir, ısırgan otunun faydaları nelerdir sorularına cevap aradım ve elde ettiiğim sonuçlar ışığında bir makale hazırladım Sizler de ısırgan otu nedir , ısırgan otunun ne gibi faydaları vardır diyorsanız yazımızı okumanızı öneriyoruz. İyi okumalar.




Isırgan Otu Nedir ?

Genellikle yılın mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açan, 20-100 cm boyunda, viranelik, yol kenarları ve duvar diplerinde bulunan bir senelik tek evcikli otsu bir bitkidir. Gövdeleri dik, 4 köşemsi, basit veya tabandan itibaren dallanmıştır.

Üzerinde yakıcı tüyleri bulunur. Yapraklar saplı, oval şekilli ve dişli kenarlı, üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlak olup, yakıcı tüylerle kaplıdır. Erkek ve dişi çiçekler bir arada olmak üzere yaprakların koltuğunda uzunca saplı küçük durumlar teşkil ederler. Çiçek örtüsü 4 parçalıdır. Meyveleri esmer renkte ve fındıksıdır. Tohum, yağ ihtiva eden bir besi dokuya sahiptir.

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir ? 



Isırgan otu, son yıllarda şifalı bitkiler arasında ismini sıkça hatırlatıyor. Çok faydalı olan bu bitki, önemli sağlık problemlerinden olan böbrek ve mesanedeki taş oluşumunu engellemek için kullanılabileceği gibi egzama ve buna bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrılarına da iyi geliyor. Egzamanın genelde vücutta mevcut başka bir nedenden ötürü ortaya çıkması, onu içeriden kan temizleyici etkisi olan bitkilerle iyileştirmeyi gerektirebilir.


Isırgan otu, en başta gelen kan temizleyici ve aynı zamanda kan yaptırıcı bir bitkidir. Böylece, pankreas üzerinde de çok olumlu etkileri olduğu için, ısırgan otu çayı ile kandaki şeker düzeyi düşürülebilir.

Isırgan Otunun Besin Değerleri 

100 gram ısırgan otundaki besin değerleri ; 

Kalori (kcal)
41
Toplam yağ
0,1 g     
Sodyum
4 mg     
Potasyum
334 mg
Karbonhidrat
7 g         
Diyet Lifi
7 g         
Şeker
0,3 g     
Protein
2,7 g     
A Vitamini          
2.011 IU             
Kalsiyum
481 mg
Demir
1,6 mg 
B6 Vitamini
0,1 mg
Magnezyum
57 mg  
            

Isırgan Otu Saç Bakımı 

Isırgan otu genelde saç dökülmelerine karşı kullanılmaktadır. Tabiki saç dökülme nedeni  kalıtsal sebeplerden kaynaklanıyor ise işe yaramaz. Bunun haricinde sadece saç dökülmesi değil saçları beslemede, kepek sorunlarını gidermede ve saç temizliğinde kullanılmaktadır. 


Isırgan Otu Cilt Bakımı 

Isırgan otu cilt bakımında kullanımı genelde ciltteki iltihaplanmayı azaltmaya yöneliktir. Fakat cilt sorunları olan egzama ve cilt lekelerine karşı da kullanılmaktadır. 

    



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder