11 Ocak 2015 Pazar

Tifo Belirtileri ve Korunma


Sizler için hazırladığım makalemde tifo üzerine dikkatli bir inceleme gerçekleştirdim.Tifo başlığı altında tifo nedir ,tifo belirtileri ve bulguları nelerdir sorularına cevap aradım.Şimdiden iyi okumalar dilerim.


Tifo Nedir 



Sizler için Tifo Hastalığı nedir, tanısı bakımı , tedavisi ve korunma yolları hakkında bir yazı hazırladık.Hastalığın genellikle Karasinekler ve lağım fareleri başlıca taşıyıcılarıdır. Isırma sonucu mikrobu vücuda aşılayabilirler, basil deniz suyunda 1 ay kadar yaşayabilir bu yüzden plajlarda ve denizlerde bulaşma ihtimali de çok yüksektir.Tifo rahatsızlığına neden olan virüs, bakterium salmonella tifo'dur. Hastalık etkeni özellikle belirti vermeyen portörlerin ya da aktif hastalığı olan bireylerin dışkı ve idrarı ile bulaşmış kirli yiyecekler, su.süt, pişmeden yenen sebze, meyve ve diğer besin maddelerinin yenmesi ile bulaşır. Ayrıca sinekler etkeni dışkıdan alırlar besin maddelerine mekanik taşıyarak bulaştırırlar. Yüksek mortaliteye yol açar. Kuluçka dönemi 3-40 gün arasındadır (ortalama 1-3 hafta), bu süre bireyin di­renci, bakterilerin miktarı ve virulansma göre değişir.

Tifo Belirtileri ve Bulguları 

Halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, öksürük, ateş, kabızlık ve gaz şikayetleri makulopapüler döküntü, diyare ve splenomegalidir. Komplikasyonlari; bakteri endotoksinlerinin neden olduğu toksik şok ve toksik miyokardit, barsak kanamaları ve tromboflebittir.

Tifoda Tanı 


Etken, hastalığın 1. haftasında kan ve kemik iliğinden yapılan kültürde, 2. haftasında kanda Gruber VVidal aglütinasyon testi pozitifliği ile(l/160′m üstü pozitif kabul edilir), 3. haftasında ve daha sonraları hastanın idrar ve dışkısında üretilir.

Tifo Tedavisi ve Bakımı

Özellikle akut dönem tedavisi hastanede yapılır. Antibiyograma göre antibiyotik, antipiretikler ve B kompleks vitaminleri verilir. Hastada deliryum tablosu varsa karyola kenarları kaldırılır, hasta yastıklarla desteklenir. Hastalığın akut döneminde her 2-4 saatte bir yaşam bulguları alınır, ateş yüksekse soğuk uygulama yapılır. 


Beden ısısında düşme, nabız sayısında artma, kan basıncında düşme, barsakta kanama veya delinme olduğunu gösteren bulgulardır. Hasta dikkatli olarak izlenir ve dışkıda kan olup olmadığı gözlenir. Hastada konstipasyon varsa, barsak perforasyonuna yol açmamak için rektal yol ile 50-100 mi nötr zeytinyağı veya gliserinli supozatuvarlar uygulanır. Hastanın uygun elekt­rolit ve sıvıları alması sağlanır.



Tifo'dan Korunma 



Nasıl korunabiliriz sorusunun cevabı ise;Sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır,hijyen ve temizlik çok önemlidir,açıkta satılan gıdalardan uzak durulmalıdır,özellikle köylerde sular kaynatılarak içilmelidir…Tedavi yöntemleri ise;Hastanın bulunduğu oda güneş görmeli ve düzenli olarak havalandırılmalıdır.


Tedavi kloromfenikol ile sağlanır bunun yanı sıra ağız ve cilt bakımı da çok önemlidir.Oda ısısı 20 derecenin üzerine çıkmamalı ya da altına inmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder