13 Ocak 2015 Salı

Kekiğin Faydaları ve Bağırsak Kurtlarına Etkisi


Siz değerli okurlar için kekik nedir, kekiğin faydaları zararları ve kekik hangi hastalıklara iyi gelir sorularına cevap aradım. Elde ettiğim ayrıntılı sonuçları kapsamlı bir makale haline getirdim. Bu nokta da artık soru işareti bırakmayacak nitelikte hazırladığım makaleyi siz değerli okurlarımıza sunuyorum. İyi okumalar dilerim.

Kekik



Kekik ballıbabagiller familyasında incelenen otsu bir bitkidir . Güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitki olarak kabaca tanımlanabilir. Boyları 15 - 40 cm arasındadır. Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır. Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde, pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. 


Kekiğin kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır. Günlük hayatta sık sık kullandığımız baharatların arasında kekik de önemli bir yer almaktadır. Yemeklere de katılan bu bitki özellikle etlere ayrı bir lezzet katıyor kuşkusuz. 

Kekiğin Besin Değerleri 


100 gram kekikteki besin değerleri tablosudur.

Kalori (kcal)
101
Toplam yağ
1,7 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
9 mg     
Potasyum
609 mg
Karbonhidrat
24 g      
Diyet Lifi
14 g      
Protein
6 g         
A Vitamini         
4.751 IU             
C Vitamini         
160,1 mg
Kalsiyum            
405 mg
Demir
17,5 mg
B6 Vitamini      
0,3 mg
Magnezyum     
160 mg


Kekik Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?


Kekik  vücuda enerji verir. Ayrıca kekiğin iştah açıcı etkisi vardır. Sindirim konusunda vücudumuza yardımcıdır. Daha kolay hazmetmemizi sağlar, idrar ve gaz söktürücüdür. Böbreklerde ve bağırsaklarda barınan mikropları etkisiz hale getirir. Derideki yaralara ve böcek ısırıklarına sürüldüğünde olumlu etki gösterir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. 


Astım, bronşit, grip, nezle ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarına oldukça faydalıdır. Balgamı söker. Kekik yağı romatizma ağrılarını hafifletir ve vücuttaki diğer yağların parçalanmasını sağlar. Kan dolaşımını düzenler ve kan şekerini düşürür. Kalp çarpıntılarına oldukça iyi gelir , kekik. Stres ve uykusuzluğa iyi gelir.


Kekiğin faydaları hakkında daha fazla bilgi almak adına linkimize  tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder