8 Ocak 2015 Perşembe

Bal Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Mi



Sizler için bal ve bağışıklık sistemi hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi bal nedir , balın önemi nedir , balın faydaları nelerdir sorularıyla destekledim.İyi okumalar dilerim.

Bal Nedir ?



Tabiki size burada Deniz Seki'nin şarkılarındaki gibi aktarmayacağız yazımızı. Balı son derece yararlı bir içerik olarak bilimsel bir şekilde aktarmaya çalışacağız. Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından toplanarak yutulan nektarın arıların bal midesi adında ki organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal reaksiyonu sonucu oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besin maddesidir.

Bal ve Bağışıklık Sistemi



Nektar bala evrilirken arıların sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere çevirir ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla kapatılan bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama kavuşur.


Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan oluşmaktadır. Balın kokusunu, çiçeklerdeki aromalı volatin yağı verir ki bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını oluşturan yağdır.



Bal üretimi çok büyük bir çaba sonucu meydana gelir. Örneğin 250 gram ham nektarı toplamak adına 900 bin arının bir gün boyunca çalışması şarttır. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir. Çiçeklerdeki nektardan elde edilen balın miktarı tamamen getirilen nektarın şeker konsantresiyle ilintilidir. Bal sıra dışı bir etkiye maruz kalmadıkça asla bozulmaz. Zaman faktörü etki etmez.

Balın Önemi Ve Faydaları 


Bağışıklık sistemini güçlendirme adına bal önemli bir rol oynar. Bunların en başında da düzenli spor, yeterli ve dengeli beslenme, stres ve kirlilikten uzak bir yaşam geliyor. Bu nedenden dolayı tek başına bal yemek bağışıklık sistemini güçlendirmez.


Yeterli miktarda bal tüketerek gerekli kaloriyi almış olursunuz ama bağışıklık sistemine tek başına balın çok fazla etkili söylemek çok da gerçekçi değildir.

Geçmişte anti-septik etkisi sebebiyle yaraların iyileştirmesi noktasında faydalı olduğu hakkında bazı kaynaklar bulunmaktadır. Günümüzde de buna benzer yayınlar gözümüze çarpmaktadır. Dolayısıyla biz balın anti-mikrobiyel ve anti-septik özelliklerinden faydalanabiliriz.


Sonuç olarak bal kullananların bağışıklık sistemi daha güçlü, bal kullanmayanların bağışıklık sistemi daha zayıf diye bir yargıya varmamız mümkün değil.





Balın özellikleri yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek adına '' Zencefil Bağışıklığı Güçlendirir mi?'' yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder