12 Ocak 2015 Pazartesi

Süt Dişi Çıkma Belirtileri Nelerdir?

Siz değerli okurlar için editörlerimiz süt dişi, süt dişi nedir, süt dişi çıkarma belirtileri nelerdir sorularına cevap aradım ve ulaştığım sonuçlarla bir makale hazırladım. Umarım bu kapsamlı makale siz değerli okuyucularca da gerekli beğeniyi toplar. İyi okumalar.

Süt Dişi Nedir ?


Çocuk doğduktan sonra 6.aydan itibaren çıkmaya başlayıp 30-36.aylarda çıkması tamamlanan dişlere süt dişi veya bebeklik dişleri olarak kabaca tarifleniyor.Dünyaya gelen her sağlıklı bebeği gelişimini tamamlama aşamasında birçok şey gereklidir ve bu gereksinimler anne-babalar için oldukça heyecanla karşılanır. Süt dişleri de bu hareketliliklerin belki de en başında gelir. Çoğu zaman yaşına girmiş olan bir bebeğin ilk doğum günü kutlamasında objektiflere yansıyan birkaç dişi vardır. Peki bebeklerin süt dişleri ilk ne zaman çıkar ve süt dişi çıkartırken ne tür sıkıntılar yaşanır?

Bir bebeğin ilk süt dişi doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ön dişleri görülmeye başlar. Yan, arka, azı ve köpek dişleri ise daha sonraları çıkar. Yan dişler 8. ayda, arka dişler 14. ayda , köpek dişleri 20 ayda ve azı dişleri ise en geç 30. ayda çıkar. Genellikle çoğu bebekler altıncı ayda dişlerini çıkarmaya başlar ve tüm dişler otuzuncu ayda tamamlanmış olur. Ancak bazı bebekler için bu süre daha uzun da olabilir.
Süt dişlerini çıkartan her bebek 30. ayda diş çıkarmayı tamamlayacak diye bir matematiksel kural yoktur. Geç diş çıkartan bebeklerde bulunmakta ve bu bebekler diğerlerine göre 2 ay erken ya da gecikmeli olarak diş çıkarmaya başlarlar.

Süt Dişi Çıkartma Belirtileri 

  • Diş çıkartan bebeği türlü sıkıntılar bekler. Dişlerini çıkarma aşamasında olan bir bebekte dişin çıkacağı yerde aşırı kaşınma yaşanır. Bu yüzdende bebek eline ne geçerse hemen ağzına sokar ve kaşımayı gidermeyi hedefler.
  • Süt dişi çıkarken ortaya çıkan şikayetlerden en önemlisi ise yüksek ateştir. Bebeğin ateşi 39 dereceye kadar çıkabilir. Yüksek ateşe ishal ve kusma da meydana gelir. Ebeveynlerin bu aşamada çok dikkatli olmaları ve bebekleriyle ciddi anlamda ilgilenmeleri gerekir.
  • Ön süt dişleri kolay çıktığı için bebeği pek zorlamaz. Köpek ve azı dişleri ise en zor çıkan ve bebekleri oldukça da zorlayan dişlerdir.
  • Bebekler oldukça sinirli ve uykusuz olur. Dişlerinin verdiği sıkıntıdan dolayı uymakta zorlanırlar ve bu da onları oldukça agresifleştirir.
  • Dişin çıkacağı bölge kabarır ve kızarır.
  • Salya artar, durup dururken ağlamalar başlar, burun akar, yanaklar kızarır ve bebek sürekli kulaklarını çekiştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder