16 Ocak 2015 Cuma

Fesleğen ve Faydaları

Siz değerli okurlar için fesleğen ve faydaları başlıklı bir yazı hazırladım. Makalemi fesleğen nedir , faydaları nelerdir , nasıl tüketilir sorularıyla destekledim. İyi okumalar dilerim.

Fesleğen ve Faydaları
Fesleğen Nedir?

Fesleğen yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişim gösterir. Anayurdu Güney Asya’dır. Ancak, Akdeniz havzası ülkeleri ile Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde rahatlıkla yetiştirilir.

Kare kesitli, boydan boya kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi, bitki tabanına inildikçe kırmızılaşan bir yapısı vardır. Oval biçimli yaprakları kenarları dişli, sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz, pembe ya da sarımsı beyaz rengindedir. Küçük tohumları koyu kahverengi ve gözyaşı biçimlidir .Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.
Halk arasında adı reyhan diye de bilinen fesleğen, hoş kokan yapraklarıyla bilinirler. Özellikle ılıman bölgelerde rahatça yetişir ve beyaz veya pembe renk çiçekleri açan bir bitkidir.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?


  • Ağızdaki yaralara iyi gelir.
  • Yapısında bulunan sakinleştirici sayesinde vücudu rahatlatır.
  • Uyku bozukluğunu giderir.
  • Vücudumuza enerji sağlar.
  • Şekeri düşürür.
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Hazımsızlık sorununa iyi gelir.
  • Çayı tüketildiğinde bağırsak gazlarını giderir.
  • Baş ağrısını giderir.
  • Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür.
  • Yaşlanma karşıtıdır, yaşlılığın etkilerini azaltır.
  • Anti-bakteriyel özelliği vardır.


Önemli Bilgi :

Yunancada kraliyet anlamına gelen fesleğen, kalp sağlığı , ödemlere, dna hasarına iyi gelmesinin yanı sıra, radyosyona karşı da iyi gelmesi açısından, radyoaktif etkilerin gün be gün çoğaldığı günümüz dünyasında, sık tüketilmesinde fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder