8 Ocak 2015 Perşembe

Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir

Sizler için gıda zehirlenmeleri, gıda zehirlenmelerine neden olan sebepleri ve sonuçları hakkında bir yazı hazırladım. Gıda zehirlenmesi nedir , belirtiler nelerdir , nasıl önlenir , gıda zehirlenmesi yaşamamak için ne yapmak gerekir gibi sorularla metnimi zenginleştirdim. Esasında dünden bugüne bildiğimiz ve internette de konuyla alakalı bilgileri derledim. İyi okumalar dilerim.

Gıda Zehirlenmesi 



Bazı önlemler alarak besin zehirlenmelerinin büyük ölçüde önüne geçebiliriz oysa, farz edelim ki bu tedbirleri almadığımız için gıda zehirlenmesi noktasında bir durum yaşadık , bunun tanısı ve teşhisi hakkında aşağıdaki bilgilere vakıf olmak ,gıda zehirlenmesi noktasında oluşabilecek kötü durumlar çerçevesinde bize önem arz eden bir avantaj sağlayacaktır.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri 

Genellikle ishalin ilk belirti olduğu gıda zehirlenmesi 

  • halsizlik, 
  • mide bulantısı, 
  • kusma , 
  • mide kramplarıyla kendini belli edebilir.
 Besin zehirlenmesi bakteriler, parazitler ya da virüsler gibi zararlı organizmaların bulaştığı besinlerin yenilmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Aynı yemekten yiyen birçok kişide görülmesi, besin zehirlenmesinin tipik özelliğidir. Kesin tanı için bazen dışkı ya da kan testi yapılması gerekir. Belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen zaman ve belirtilerin şiddeti ve süresi, kişinin genel sağlık durumuna ve enfeksiyon etkeni olan organizmanın türüne göre değişir.

Gıda Zehirlenmesine Nasıl Önlem Almalı 

  • Mevsimine uygun canlı renkler içeren meyve ve sebzeler tüketmelisiniz. Zamanında ve sağlıklı bir şekilde tüketilmelidir. Sebze ve meyveler saklama yönünden en dayanıksız besin grubunu oluşturuyor. Bu sebeple özellikle mevsiminde olan meyve-sebzeleri tüketmeye özen gösterin. Gerginliğini kaybetmemiş, yaprakları sararmamış ve rengi canlı olanlarını tüketmelisiniz. Ezik, çürük, çamurlu ve böcek tarafından yenilmiş olanları asla tüketmeyin. Açıkta – pazarda satılan taze peynir ve sütlerden ise kesinlikle kaçının. Çünkü süt ve ürünleri pastörize edilmedikleri için besin zehirlenmesine neden olan salmonella bakterilerinin üremeleri bakımından riskli grupta yer alıyorlar. Meyve ve sebzeleri evde mutlaka buzdolabında 3 – 4 derecede saklayın.
  • Dondurulmuş ürünleri alırken dikkatli olmalısınız. Marketten tavuk, et, yumurta gibi potansiyel riskli besinleri satın alırken bu ürünlerin bulunduğu buzdolabı sıcaklığının 4 – 5 derece olmasına dikkat edin. Dondurulmuş ürünleri alışverişin sonunda alın. Etiket bilgilerini mutlaka kontrol edin ve dibinde buz kristalleri olan paketleri satın almayın. Marketteki derin dondurucularının sıcaklığının – 18 derece olup olmadığını kontrol edin. Dondurulmuş ürünleri hemen tüketmeyecekseniz buzdolabının dondurucu kısmında saklayın.
  • Buzdolabınızın ısısı besinleri bozmayacak sıcaklık aralıklarında olmalıdır. Buzdolabınızın iç sıcaklığı 0 – 4 derece aralığında derin dondurucu sıcaklığı ise – 18 derece ile – 23 derece arasında olmalı. Çünkü bakterilerin üremesi 10 derecenin altında yavaşlıyor, 4 derecede ise duruyor.
  • Buzdolabı kapakları krema, peynir, mayonez gibi potansiyel riskli besinleri saklamak için uygun değildir. Bu gibi besinleri dolabın iç kısmında üst raflarda saklamaya özen gösterin. Pastörize sütü açtıktan sonra buzdolabında 2 gün saklayabilirsiniz. Yumurtayı da yıkamadan buzdolabına yerleştirin ve 2 hafta içinde tüketin. Sebze ve meyveleri buzdolabının orta rafında saklayın. Sıcaklık arttıkça saklama süresinin azaldığını da unutmayın.
  • Çiğ et, tavuk ve balık gibi potansiyel riskli besinleri diğer yiyeceklerle temas etmeyecek şekilde saklayın. Bir iki gün içinde tüketilmeyecek olan et, tavuk ve balıkları birer yemeklik miktarlarda ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak, derin dondurucuda saklayın.
  • Besinlerinizi çiğ ve pişmiş olarak ayrı ayrı saklayın. Temiz bir besine bakteri içeren etmenlerden bakteri bulaşması olarak nitelendirilen çapraz bulaşmayı önlemek için çiğ besinler ile pişmiş besinleri ayrı raflarda saklayın. Et, tavuk, balık gibi potansiyel riskli besinleri ayrı kaplarda alt raflara, tavuğu da en alt rafta olacak yerleştirin. Pişmiş yemekler ise üst raflarda üzeri kapalı bir şekilde yerleştirin. Tavuk, balık ve etlerden damlayan suların diğer besinlerle temasını önlemek için mümkünse bu besinleri dondurucuda saklayın.
  • Meyve ve sebzeleri dondurarak saklamak için uygun yöntemler ile hazırlık yapın. Sebzeleri ayıklayıp temizlendikten sonra kaynar suda 1-2 dakika tutup, hızlıca soğutma işlemi ile şoklama yapın. Ardından buzdolabı poşetlerine tüketilecek miktarlarda koyup, dondurun. Meyveleri yıkadıktan sonra üzerine şeker serpin veya meyveleri şeker şurubunun içine atın. Tüketeceğiniz porsiyonlarda poşetleyip dondurun. Bu şekilde hazırladığınız meyve ve sebzeleri derin dondurucuda 8 ay, buzdolabının buzluk kısmında ise 2 – 4 hafta boyunca saklayabilirsiniz.
  • Hazır dondurulmuş olarak satın aldığınız et ürünlerini – 18 derecede derin dondurucuda son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz. Evinizdeki derin dondurucuda et saklarken, etleri tüketeceğiniz miktarlarda paketleyip, buzlukta 2 – 4 hafta, derin dondurucuda ise 3 – 4 ay saklayabilirsiniz. Aklınızda bulunsun, uygun şartlarda saklanmayan et ürünlerinde renk değişimi, kuruma ve acıma olabiliyor.
  • Derin dondurucularda bakteriler ölüyor yanılgısına yapılmayın, sadece üremeleri duruyor. Çözdürme sonrasında ise üreme hızla tekrar yaşanıyor. Bu da besin değeri ve kalitesi için risk haline gelmektedir. Dolayısıyla çözdürülmüş besinleri kesinlikle tekrar dondurmayın. Bu nedenle besinler dondurmadan önce tüketebileceğiniz miktarlarda paketlemeye özen gösterin.
  • Çözdürme işlemini buzdolabında, diğer besinlerle temas etmeyecek şekilde, 24 saat içinde yapmaya dikkat edin. Tezgahta, doğrudan güneş ışığında ve kalorifer peteklerinin üzerinde çözdürme işlemi gerçekleştirmeyin. Bakterilerin üremesi için en uygun sıcaklık 5 derece - 65 derece arasıdır. Oda sıcaklığı (25 derece) da bu aralıktadır. Dondurulmuş besinleri çözdürme işlemi mikrodalga fırında ve akan bol soğuk su altında da tavsiye edilmektedir.
  • Pişen yemekleri hemen servis etmeyecekseniz 2 saat içinde, sıcak havalarda ise 1 saat içinde buzdolabına koymalısınız. Yemekleri sıcakken dolaba koymamaya özen gösterin. Soğutma işlemini buz veya soğuk su dolu tencerelerde yapabilirsiniz. Pişen yemekler etli ise buzdolabında 1 – 2 gün, etsiz – zeytinyağlı ise 2 – 3 gün saklayabilirsiniz.
  • Açık büfelerde besinler uzun saatler boyunca uygun olmayan sıcaklıklarda bekletilebiliyor. Özellikle soğuk servis edilen yoğurtlu, mayonezli, yumurtalı meze ve salatalar mutlaka soğuk ortamlarda, dolaplarda bu sıcaklığı koruyacak şekilde servis edilmeli. Besinler oda sıcaklığında en fazla 1 saat bekletilebilir. Bu nedenle erken yemek yemekte fayda var. Özellikle barbunya, kuru börülce, zeytinyağlı pirinçli sarma ve dolmalar sıcak havalarda bozulmaya en yatkın besinleri oluşturuyor. Dolayısıyla tabağınıza almadan önce bu besinlerin ne zaman hazırlandığını mutlaka sorun. Et, tavuk ve balık alırken dumanı üstünde tüten yemekleri tercih edin. Bu, besinin iç sıcaklığının bakterilerin üremesine izin vermeyeceğinin göstergesidir. Bozulduğundan şüphe duyduğunuz yemekleri tatmaktan da kaçının.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder